Perinteisellä hammasharjalla saa aikaan hyvää tulosta, jos hampaiden harjaamiseen panostaa aikaa ja harjaa paitsi pitkään, myös huolellisesti. Homma helpottuu hieman, jos kääntyy sähköhammasharjan puoleen. Aikaa harjaukseen tulisi sähköharjallakin käyttää ainakin pari minuuttia, mutta tutkimusnäytön perusteella sähköhammasharja puhdistaa hampaat paremmin kuin käsikäyttöinen hammasharja.
– Tutkimusten mukaan sähköhammasharja vähentää ientulehdusta. Se poistaa tehokkaasti plakkia eli rikkoo bakteerien rakentamaa biofilmiä hampaiden pinnalta ja näin estää myös kariesta eli reikiintymistä tehokkaasti, toiminnanjohtaja Mirkka Järvinen Suun terveydenhoidon ammattiliitto STAL ry:stä kertoo.
Hampaiden harjauksen lopputuloksen voi todeta harjaamalla hampaat kummalla tahansa harjalla ja kokeilemalla sitten kielellä, tuntuuko hampaiden pinta liukkaalta. Jos ei, hampaiden pinnassa on edelleen kerros bakteerimassaa. Usein käy niin, että sähköharjaan tottunut käyttäjä huomaa tällaisen kalvon hampaiden pinnalla harjattuaan vaihteeksi käsikäyttöisellä harjalla.
Järvinen ei keksi kovin montaa tilannetta, jossa perinteinen harja olisi sähköistä etevämpi.
– Pienten lasten harjauksen opetteluun se on hyvä, ensimmäisille helmihampaille ei kannata vielä sähköhammasharjaa käyttää. Käytettiinpä mitä harjaa tahansa, tärkeintä on kuitenkin harjata kahdesti päivässä ja vaihtaa harja riittävän usein” Järvinen muistuttaa.
Nykyisin valtaosassa sähköhammasharjoja on pyöreä harjaosa, joka liikkuu pyörien. Osa harjoista tehostaa liikettä sykkimällä. Tällaisella harjalla riittää, kun harjaa liikutetaan rauhallisesti hampaiden pinnalla. Muutama harjas saa ylettyä ienten puolelle, jotta tärkein puhdistettava kohta eli hampaan ja ikenen raja tulee varmasti puhtaaksi. Harjaa ei aseteta kohtisuoraan hampaan ulko- eikä sisäpintaa vasten.
– Harja asetetaan hampaan pinnalle viistosti ienrajaa kohti. Kannattaa aloittaa harjaaminen kohdasta, jonka harjaaminen tuntuu vaikeimmalta. Joka hampaan kohdalla kannattaa viipyä hetki. Ei jynssätä eikä paineta, Järvinen opastaa.
Näin harjataan hampaan sisä- ja ulkopinnat ja lopuksi purupinnat. Jos harjassa on paineentunnistin, se estää liian kovan painamisen. Se ja ajastin ovat ominaisuuksia, joista harjassa kannattaa maksaa. Hienommat ominaisuudet ja mahdollisimman korkea värähtelynopeus ovat usein turhaa kuorrutusta, jolle ei ole käyttöä mutta joka nostaa harjan hintaa turhaan. Värähtelynopeudella alkaa olla merkitystä vasta, kun puhutaan suurista eroista. Esimerkiksi 7 000 värähdystä minuutissa puhdistaa tehokkaammin kuin 5 000.
– Itse käytän harjan perusohjelmaa enkä keksi, mihin harjassa tarvittaisiin vaikkapa erilaisia rytmejä, hierontaohjelmia ja vastaavia. Kaikkien tunnetuimpien valmistajien nykyharjojen nopeus on riittävä. Kun valitsee valmistajan keskihintaisen mallin, niin harja on todennäköisesti hyvä.
Hyvä tekniikkakaan ei riitä, jos harjasosa on aikansa elänyt. Sähköhammasharjan kärki tulisi vaihtaa noin parin-kolmen kuukauden välein. Monen valmistajan harjoissa on myös väri-indikaattori, joka kertoo, kun on harjanvaihdon aika. Harja on aika vaihtaa myös, jos harjakset alkavat sojottaa minne sattuu tai jos hampaan pinnat tuntuvat vielä harjauksen jälkeen likaisilta.
– Harjaosa on hyvä vaihtaa myös flunssan sairastamisen jälkeen. Siihen jää runsaasti bakteereja. Harjaosa tulisi aina käytön jälkeen huuhdella kuumalla vedellä ja säilyttää erillään muista harjoista niin, että se pääsee myös kunnolla kuivumaan.
Ajastin on tarpeen varsinkin meille suomalaisille. Tutkimusten perusteella viihdymme harjan parissa puolisen minuuttia. Harjaajina olemme ikävä kyllä laiskempia kuin naapurimme. Myös hammasvälien puhdistus unohtuu, vaikka ne olisi hyvä puhdistaa useamman kerran viikossa.
– On aika yleistä, että potilas sanoo hammasväliensä olevan niin ahtaat, ettei hammaslangan tai hammasväliharjan käyttö onnistu. Ammattilainen kuitenkin yleensä onnistuu neuvomaan, miten hammasvälienkin puhdistus onnistuu.
Jokaisella hammastahnalla on tahnan hankausarvon kertova RDA-arvo. Arvo saisi olla korkeintaan 100. Korkeamman arvon tahnat saattavat poistaa hampaista tummentumat mukavasti, mutta samalla kiille muuttuu huokoiseksi ja tummenee jatkossa entistä herkemmin. Kierre on valmis. Myöskään aktiivihiilihammastahnoja ei suositella käytettäväksi niiden hankaavuuden takia. Fluoridia on käytännössä kaikissa aikuisten fluorihammastahnoissa 1450 ppm, joka on riittävä määrä. Jos tahnassa on ksylitolia, sitä pitää olla vähintään 10 painoprosenttia, jotta sillä on kariesta ehkäisevä vaikutus.
– Kosteuttavia ainesosia voi myös olla. Sitruunaan tai ruokasoodaan kastetulla harjalla ei kannata koskaan harjata, koska se altistaa hampaat kiillettä vaurioittavalle hapolle. Samasta syystä hampaita ei suositella harjattavan happohyökkäyksen aikana eli 30 minuutin kuluessa ruokailusta.