Iissä muisteltiin kaksitoista vuotta sitten, kuinka paikkakunnalla vietiin kantakirjaan Suomen ensimmäinen suomenhevonen ori Ukonpoika. Pari vuotta sitten juhlistettiin suomenhevosen 110-vuotisjuhlapäivää valtakunnallisesti liputuksella. Monilla lienee sellainen käsitys, että ori Ukonpoika olisi ollut iiläinen hevonen. Näin ei ole, vaan Ukonpoika oli liminkalaispolle, jonka omisti Limingan Hevoskasvatusyhdistys.
Oriitten kantakirjaamiseen innostuttiin siitä, että Keisarillinen Senaatti vahvisti syyskuun 6. päivä 1907 asetuksen suomenrotuisten oriitten kantakirjan pidosta. Aikalaislehtien mukaan ”tämä oli varmaankin suuri ilosanoma oikein ajatteleville hevosmiehille, kun otetaan huomioon koko maamme ja kansamme hyöty asiasta. Tämä toimenpide tulee toivottavasti siunausta tuottamaan, sillä täten juuri voidaan asiaa kaikista tasapuolisimmin ajaa, eikä siten, kuin tähän asiaan yritti käydä, nimittäin kun aiottiin eri hevosliittojen piireissä erilaisilla vaatimuksilla ruveta hyväksymään hevosia kantakirjaan. Nyt tulevat joka kantakirjanäyttelyssä hevoset mitattavaksi samojen vaatimusten mukaan ja osaksi samojen henkilöittenkin arvosteltaviksi”.
Tasapuolisuuden ja asiantuntevuuden takasi se, että kantakirjaamista varten oli vastedes pidettävä vuosittain ainakin kymmenen näyttelyä, joissa oriita palkittiin ja hyväksyttiin valtion kantakirjaan. Näyttelyissä tuli olla paikalla valtion hevoshoidonneuvojan ja hänen apulaisensa. Kantakirjalautakuntaan kuului vielä kolme jäsentä paikallisista hevosmiehistä. Kantakirjaamisella oli merkitystä siitosoriitten luokituksessa ja siinä, että vain kantakirjatut hevoset saivat osallistua valtion virallisiin ajokilpailuihin.
Ii ehkä sattumalta ensimmäiseksi kantakirjauspaikaksi
Keisarillisen Senaatin asetusta lienee odotettu hevosjalostuspiireissä, sillä orinäyttelyitä pantiin toimeksi jo samassa kuussa. Ensimmäiseksi järjestäjäksi ehti Oulun lääni. Näyttely pidettiin 17.9. 1907 Iissä Jakkilan pihapiirissä toista kilometriä Iin Haminasta Alarannalle päin. Syys-lokakuun aikana järjestettiin näyttelyt vielä Joensuussa 27.9., Viipurissa 30.9., Kuopiossa 7.10., Jyväskylässä 11.10., Turussa 17.10. ja Hyvinkäällä 21.10.
Iin kymmenen päivän voiton sattumanvaraisuus on siinä, että Oulun läänissä ehdittiin ensimmäiseksi järjestäjäksi. Sen sijaan Ii ei liene ollut näyttelypaikkakuntana sattumalta. Ii on vanha kulttuuripitäjä, jossa on ehditty mukaan erilaisiin virtauksiin varhain. Niinpä Iissä on täytynyt olla vireää hevostouhua, mitä vahvistaa tammojen kantakirjaukset.
Oriitten osalta Iin näyttely oli vaatimaton, sillä Jakkilan pihalle tuotiin kantakirjatarjokkaiksi vain kolme hevosta. Näytteillä olleista oreista voitiin hyväksyä kantakirjaan vain Limingan Hevoskasvatusyhdistyksen Ukonpoika ja sekin arvosteltiin vain III palkinnon arvoiseksi. Mutta eka mikä eka. Ukonpoika ei ollut juoksija, vaan sai keskittyä kenties mukavampaan siitosoriin tehtävään. Pohjois-Suomesta ei ollut ensimmäisten sadan kantakirjaoriin joukossa Ukonpojan lisäksi muita hevosia. Muissa näyttelyissä piisasi oriita, sillä esimerkiksi Turussa hyväksyttiin kantakirjaan 25, Viipurissa 20 ja Joensuussa 15 oritta.
Iiläishevosia tammakantakirjaan
Iiläisten hevosystävien ei tarvinnut töllistellä Jakkilassa pelkästään kolmea valtion puolesta pidetyn orikantakirjanäyttelyn hevosta. Oulun läänin Hevossiitosliitto toimeenpani samassa tilaisuudessa näyttelyn tammoja varten. Näyttelyssä kantakirjattiin tammat liittonsa kantakirjaan. Iin näyttelyssä kantakirjattiin yksitoista tammaa, joista viisi oli iiläisiä. Muut olivat Limingasta, Oulusta, Paavolasta, Muhokselta ja Tyrnävältä. Iiläisistä hevosista kantakirjattiin ja palkittiin M. Häyrysen tamma Sirkka I palkinnolla ja 75 markan rahasummalla, nykyrahassa 298,20 euroa. Erkki Liedeksen Perho ja Kustaa Ellalan Ilta saivat II palkinnon ja 50 markkaa. Kantakirjaan pääsivät vielä K. Weijolan Poju III palkinnolla ja A. Paavolan Rebekka ilman palkintoa. Edellä mainitut tammojen omistajat lienevät olleen aktiivisia hevoskasvattajia, varmaan oli muitakin. Tammojen kantakirjaus tuli valtiolliseksi vuonna 1919. Elämme siis juhlavuotta.
Vaikka valtion rahapalkinnollisiin juoksukilpailuihin pääsi vain kantakirjattuja hevosia, järjestettiin hevosten juoksukilpailuja muutenkin. Vuonna 1908 oli muun muassa Oulun hiihtojen yhteydessä kahtena päivänä ajokilpailut Hietasaaren ja kaupungin välisellä jäällä. Osanottajia oli ensimmäisenä päivänä 17 hevosta, mutta ”mainehikkaita juoksijakuninkaita ja ‑kuningattaria” ei ollut paikalla, kirjoitti Kaiku-lehti. Ne olivat lehtitietojen mukaan samaan aikaan Vaasassa pidetyissä valtion ajoissa. Katsojia radan lumipenkoilla oli silti tuhansia, vaikka toisen päivän kahdeksan hevosen ajot olivat ”huvittavat, mutta kerrassaan arvottomat”. Joka tapauksessa Ii jäi hevosjalostuksen historiaan – ansiosta tai ei – mitä väliä.
Lähteet: Suomen Urheilulehti 1/1908 ja 3/1908