Harva tietää tai osaa edes arvata kuinka laajasti ja isolla joukolla maakunta- ja soteuudistuksen valmistelua on jo maakunnissa tehty parin vuoden ajan. Soteuudistus on ollut jollain lailla tapetilla toistakymmentä vuotta.Sote- ja maakuntauudistuksesta Pohjois-Pohjanmaalla vastaava muutosjohtaja, kellolainen Marjukka Manninen on luottavainen, että nyt ollaan pääsemässä maaliin.
– Kun lait saadaan vahvistettua toivon mukaan kesäkuussa, maakunnissa päästään käytännössä yhteensovittamaan ja rakentamaan tehokkaita, hyviä ja toimivia palvelukokonaisuuksia, joiden valmistelu on jo pitkällä.
– Junaa ei pysty pysäyttämään, eikä se olisi vastuullista. Entiseen ei ole paluuta, sillä me tarvitsemme vanhentuneeseen lainsäädäntöön ja palvelurakenteisiin muutosta, sanoo Manninen.
Työtään muutosjohtajana Marjukka Manninen kuvaa rubikin kuutioksi, jonka palaset on saatava loksahtelemaan ja yhteensopimaan keskenään.
Manninen myöntää, että aikataulu on tiukka. Kriittistä on, miten tieto saadaan kulkemaan ja ohjausjärjestelmät toimimaan.
Maakunta- ja soteuudistuksen viestintä on tähän asti suunnattu voimakkaasti valmistelijoille ja asiantuntijoille. Nyt painopiste muuttuu.
– Tavallisia kansalaisia koskeva tiedotus siitä mitä uudistus merkitsee käytännössä on alkanut ja sitä lisätään. Tiedonvälitys on iso haaste. Myös alueille jalkaudutaan kevään aikana, kertoo Manninen.
Uusi, kaikille maakuntien asukkaille suunnattu omamaakunta.fi-sivusto on avattu, tietoa löytyy myös popmaakunta.fi-sivuilta.
Uudistuksen ruotiminen hyväksi
Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) äskettäinen kriittinen ulostulo sote- ja maakuntauudistuksesta oli Marjukka Mannisen mielestä ihan hyvä asia, sillä se avasi yleisen keskustelun ja kiinnostuksen aiheeseen.
Uudistus tuo muutoksia palvelurakenteisiin, ‑palvelupaikkoihin ja uusia tapoja tuottaa palveluita. Myös digitaalisia palvelumuotoja kehitetään edelleen.
– Olisi väärin sanoa ihmisille, että mikään ei muutu, sillä silloinhan ei koko uudistusta tarvittaisi, sanoo Manninen.
Maakunnan eri alueilla palvelurakenteet voivat olla erilaisia sen mukaan, minkälainen on väestöpohja, tarpeet ja palveluntarjoajien kenttä. Julkisten palveluiden rinnalle tulee toimijoiksi myös yksityisiä yrityksiä. Lisäksi palveluita voi tuottaa kolmas sektori eli yhdistykset ja osuuskunnat. Kaikkien rooli tulee kuitenkin varmuudella muuttumaan.
Asiakkaalle tulee valinnanvapaus, mutta selvää on, että toisilla alueilla toimijoita ja valinnan mahdollisuutta on enemmän kuin toisilla.
Marjukka Mannisen mielestä nyt on ilmassa uudistuksen etenemisen suhteen myötäisemmät tuulet kuin vuosi sitten, jolloin hanke karahti jäihin perustuslakivaliokunnan lausuntoihin.
Tavoitteena paras maakunta
Manninen ei ole asettanut itselleen eikä omalle maakunnalleen vaatimatonta tavoitetta, sillä hän aikoo porukoineen luotsata Pohjois-Pohjanmaasta valtakunnan parhaan maakunnan.
Maakunta- ja soteuudistuksen tavoitteena on “kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta ja hillitä kustannuksia”. Yksinkertaisesti saada tarvittavia palveluita ja hoitoa oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.
Uudistuksen arvostelijat pelkäävät, että muutoksella lisätään byrokratiaa sen vähentämisen sijasta.
Kunnilta maakunnalle siirtyvien julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi maakunnalle tulee hoidettavaksi tehtävät nykyisestä 46 organisaatiosta, huomauttaa Manninen epäilijöille.
Maakuntiin tulee paljon päätösvaltaa järjestää palvelut halutulla, maakunnan väestölle ja toimijoille sopivalla tavalla. Ylin päättävä elin on Pohjois-Pohjanmaalla 79-jäseninen maakuntavaltuusto. Sen alaisuuteen tulee maakuntahallitus sekä lautakunnat tai valiokunnat.
Vielä ei ole tietoa, missä valtuusto kokoontuisi ja missä sijaitsisivat maakunnan hallinnon tilat. Todennäköistä on, että Oulussa.
Julkisuudessa on keskusteltu myös onko demokraattisen päätöksenteon kannalta oikein, että samat ihmiset olisivat edustettuina kolmessa portaassa kuntapäättäjänä, maakuntavaltuustossa ja eduskunnassa. Esimerkiksi Ruotsissa edustus on mahdollista kahdella tasolla.
Viranhaltijana Marjukka Manninen ei halua ottaa tähän kantaa, mutta hän toivoo, että maakuntavaltuustosta tulee päätöksentekokykyinen, päättäjät ovat sitoutuneita ja valtuustoon tulee hyvä läpileikkaus alueen väestöstä. Asiantuntemusta ja kokemusta tarvitaan, mutta myös nuorten osallisuus on tärkeää, sillä nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä.
– Maakuntavaltuuston kokoonpanoon voidaan vaikuttaa ainoastaan äänestämällä, ja toivottavasti myös nuoret innostuvat, sanoo Manninen.
Hän toivoo, että viimeistään nyt ihmiset kiinnostuisivat maakunta- ja soteuudistuksesta, alkaisivat seurata sitä, vaikuttaisivat ja osallistuisivat.
Hän haluaa myös rauhoitella niitä, joita tulevat muutokset pelottavat tai palveluiden saanti arveluttaa.
– Totta kai on haaste, miten palveluiden saavutettavuus ja ihmisten ohjautuminen saadaan toteutettua esimerkiksi heidän osalta, jotka eivät itse kykene valitsemaan, mutta syytä huoleen ei ole. Elämme kuitenkin hyvinvointivaltiossa eikä kukaan tipahda totaaliseen tyhjiöön jatkossakaan, sanoo Manninen.
Työn vastapainoksi kuntoilua ja hevostelua
Marjukka Manninen (s. 1976) on paljasjalkainen kellolainen.
Hän asuu miehensä ja kahden tyttärensä kanssa vanhalla maatilalla, joka on hänen entinen mummolansa.
Maakuntaliittoon muutosjohtajaksi hän siirtyi Tyrnävän kunnanjohtajan virasta.
– Viihdyin Tyrnävällä erittäin hyvin, mutta tämä uusi tehtävä oli niin iso oppimisen ja näkemisen paikka, että sitä ei voinut jättää katsomatta. Näin suurta muutosta julkisella sektorilla tapahtuu harvoin kenenkään työuran aikana, luonnehtii Manninen.
Hän ei epäröinyt ottaa muutosjohtajan tehtävää vastaan, vaikka se on kahden vuoden määräaikainen pesti.
– Uskon, että tekevälle löytyy aina töitä.
Marjukka Manninen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja hän on toiminut myös tutkijana, opettajana, Haukiputaan kunnankamreerina ja johtanut strategista hankintatoimea Oulun kaupungissa.
Kaikista näistä tehtävistä hän kokee saaneensa hyvää näkökulmaa nykyiseen työhönsä kuten myös hallitustyöskentelystä eri yrityksissä ja yhteisöissä.
Kellon kodista on aina ollut hyvä singahtaa milloin mihinkin tarve vaatii. Lähellä asuvat myös vanhemmat, jotka voivat auttaa tarvittaessa.
Marjukka Manninen pyrkii pitämään huolta kunnostaan liikkumalla. Hän käy säännöllisesti kuntosalilla ja hiihti äskettäin Tervahiihdon.
– Ei kai kunto kovin huonokaan voi olla, hän naurahtaa.
Mieluinen harrastus on myös hevoset, joiden parissa tallilla pää viimeistään nollautuu työasioista.
Manninen myös kilpailee kansallisella tasolla kouluratsastuksessa ja toimii tuomarina.
Laulukin kuuluu harrastuksiin.
Uudistus pähkinänkuoressa
• Lakien käsittely eduskunnassa alkoi 14.3., päätökset ja lakien vahvistaminen touko-kesäkuussa.
• Uudistus tarkoitus tulla voimaan v. 2020 alkaen.
• 18 maakuntaa järjestää kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut.
• Pohjois-Pohjanmaan maakunnalle tehtäviä 46 eri organisaatioista: ELY-keskuksista, TE-toimistosta, aluehallintovirastosta, maakuntaliitosta, maaseutuhallinnosta, ympäristöterveydenhuollosta, lomituspalveluista, palo- ja pelastustoimesta, kunnista ja kuntayhtymistä.
• Ylin päättävä elin maakuntavaltuusto, vaalit lokakuussa.
• Kuntien tehtäväksi jää mm. hyvinvoinnin edistäminen, koulutus ja kulttuuri, kaavoitus, maankäyttö, turvallisuus, elinkeinojen edistäminen, asukastoiminta.
• Tietoa: popmaakunta.fi ja alueuudistus.fi