Heikki Seppälä sanoo hyvin muistavansa, kun hänen isänsä täytti 40 vuotta.– Ihan itkua piti vääntää saunan takana, kun oli niin vanha isä. Nyt hän itse täyttää 80 vuotta, eikä hänestä ikä tunnu pahalta. Aika vaan on kulunut nopeasti kiireisessä elämän rytmissä.Näin jälkeenpäin Seppälä ihmettelee, miten aika riitti kaikkeen tekemiseen ja osallistumiseen. Ilman puolison ja perheen joustavaa ja kannustavaa suhtautumista kaikki tämä ei olisi ollut mahdollista.
Juuri ennen talvisotaa Evijärvellä syntynyt Seppälä sanoo maailman muuttuneen uskomattoman paljon hänen elämänsä aikana. Isä sodassa ja äiti parantolassa vaati pieneltä pojalta sopeutumista ja kykyä selviytyä vaikeina aikoina. Äidin kuolema keuhkotautiin oli alle kymmenvuotiaalle pojalle kova kokemus. Sukulaisten ja naapureiden yhteisöllisyys auttoi asiassa.
Koulusta hän usein meni suoraan isänsä rakennustyömaalle. Isä löi vasaralla naulan kakkosneloseen ripustaen siihen pojan repun ja antoi vasaran käteen. Siitä alkoi Seppälän elämänikäinen kiinnostus ja harrastus rakentamiseen.
Keskikoulun jälkeen Seppälä lähti lukioon yli sadan kilometrin päähän Ilmajoelle. Kortteerissa asuen oppi huolehtimaan omista asioistaan.
Lukion ja armeijan jälkeen Seppälä löysi itsensä opiskelemasta Turun yliopistossa matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa. Opinnot sujuivat sutjakasti ja elämää sävytti 60-luvun aktiivinen ja radikaalinenkin opiskelijaelämä. Tuohon aikaan Suomessa pantiin alulle monia yhteiskunnallisia uudistuksia, joiden hedelmistä on saatu sittemmin nauttia. Opiskeluaika oli niukkaa, kuten aika muutoinkin, töitä piti tehdä joka välissä pärjätäkseen.
Haukiputaalle sattumalta
Opiskeluaikana löytyi aviopuoliso Sirkka. Hiljattain pariskunta vietti 56. hääpäiväänsä. Heillä on kolme lasta.
Vuonna 1965 Seppälät hakivat opettajanpaikkoja Haukiputaalta ja tulivat valituiksi. Haukiputaalla Seppälät asuvat edelleen, vaikka alunperin tarkoituksena oli olla vuoden verran.
Vuonna 1969 Heikistä tuli lukion rehtori. Rehtorina “Hessu” oli jämäkkä isähamo, jolla oli auktoriteettia.
Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin johti Heikki Seppälän moniin luottamustehtäviin. Kunnanvaltuuston jäseneksi hänet valittiin 70-luvun alussa. Koululautakunnan jäsenyys ja puheenjohtajuus olivat työntäyteistä aikaa, sillä Haukipudas siirtyi ensimmäisten kuntien joukossa peruskouluun.
Kunnanhallituksen jäsenenä Seppälä toimi 15 vuotta, josta 13 vuotta puheenjohtajana. Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton hallituksen pitkäaikainen varapuheenjohtajuus tarjosi näköalapaikan maakunnan asioihin. Maakuntaliittoon perustetun sivistysvaliokunnan ensimmäisenä puheenjohtajana Seppälä toimi 10 vuotta. Kuntaliiton hallitus ja matematiikan lääninkouluttajuus monien muiden lukuisten tehtävien lisäksi työllistivät miestä.
Puolueensa SDP:n eri tehtävissä Seppälä toimi pitkään aktiivisesti kunnallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Seppälä kuului parikymmentä vuotta Haukiputaan kirkkovaltuustoon ja kirkolliskokouksen maallikkojäsenenä hän oli äänestämässä naispappeuden puolesta.
Haukiputaalla kunnalliselämä ja päätöksentekokulttuuri oli värikästä. Isoja asioita oli ratkaistavana, niistä pystyttiin päättämään ja sopimaan kuntalaisten parhaaksi puolueiden erilaisista näkemyksistä huolimatta. Aikoinaan vahvoja vaikuttajia olivat kunnallismiehet Lennart Mäkelä (Skdl), Aarne Kurkela (kesk.) ja Eino Ervasti (Sdp). Heikki Seppälää innosti lähtemään mukaan kunnallispolitiikkaan Eino Ervastin lisäksi Lauri Ukkola.
Kunnanjohtajaksi laman keskellä
Haukiputaan kunnanjohtajaksi Seppälä valittiin 1991 pahimpana lamakautena. Haukipudasta olivat koetelleet myös monet rakennemuutokset. Vaikeuksista selvittiin ja Haukipudas kasvoi ja kehittyi ripeästi yhdessä Oulun seudun kuntien kanssa.
Seppälälle oli mieluisaa huomata, että vaikka kunnanjohtajan työ on usein yksinäistä, kyllä yhteistyökumppaneita löytyi. Seppälällä johtamisen ohjenuorana oli “Talk and walk” eli puhu ja kävele. Kunnanjohtajalla ei saa olla niin kiire, ettei hänellä ole aikaa nousta pöytänsä takaa.
Joskus huonon päivän sattuessa Seppälä ajoi Tsemppiin, kehitysvammaisten työpajalle, missä hän tapasi innostuneita ja töistään ylpeitä ihmisiä. Tsemppiin järjestettiin myös yksi tutustumiskohde presidentti Martti Ahtisaaren vieraillessa Haukiputaalla, muistelee Seppälä omaelämänkertakirjassaan “Kirkonmäeltä kunnanjohtajaksi.”
Hyvissä ajoin ennen kuntaliitosta Haukiputaalle ehdittiin rakentaa tiukan äänestyksen jälkeen uimahalli.
Yksi Seppälän pitkäaikaisista työtovereista kertoo, että Heikki oli tosi mukava esimiehenä. Hän ei tärkeillyt, vaikka halusikin olla sopivasti framilla, kuten kunnanjohtajan tuleekin olla. Miestä arvostettiin ja kuunneltiin, minkä huomasi myös tilaisuuksissa. Hän osasi jututtaa ihmisiä ja kulki heidän joukossaan kuin kala vedessä.
– Heikki kävi työntekijöiden kanssa kahvilla ja syömässä kouluruokaa. Makaroniruoat taisivat kuitenkin olla boikotissa, työkaveri muistelee.
Eläkeikä uusi elämänvaihe
Kun Heikki Seppälä jäi Haukiputaan kunnanjohtajan tehtävistä eläkkeelle, hän halusi erota myös kaikista luottamustehtävistä ajatuksilla, että uusien tuulien pitää antaa puhaltaa. Luottamustoimiin änkäytynyt “viisasteleva” ex-kunnanjohtaja voi olla riesa päätöksenteossa.
Eläkepäivien harrastukset ovat pitäneet Seppälän vireänä. Oulun Seudun Eteläpohjalaisten jäsenenä ja puheenjohtajana yhteys heimoveljiin on säilynyt tiiviinä.
Seppälä on toteuttanut haaveensa omasta traktorista, sillä hän oli kuullut, että mies on kuin kynsille lyöty, jos ei ole omaa traktoria.
Heikki Seppälän mielestä nyt parasta arjessa on kun voi seurata lastenlasten kehitystä. Lastenlapsia on kahdeksan, he ovat kaikki poikia ja iältään 4–23-vuotiaita. On tietenkin myös tärkeää, että terveys pysyisi hyvänä.
– Käymme joka kesä isolla joukolla koko perheen kanssa reissussa, mikä on mukavaa, kertoo Heikki Seppälä. Merkkipäiväänsä hän aikoo viettää myös reissunpäällä.
• Syntyi Evijärvellä 28.8.1939.
• Opiskeli fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa Turun yliopistossa.
• Opettajaksi Haukiputaan yhteinäiskouluun 1965, lukion rehtoriksi ‑69.
• Kunnanvaltuutetuksi 70-luvun alussa, lukuisia luottamustoimia myös maakunnan ja valtakunnan tasolla.
• Haukiputaan kunnanjohtajaksi 1991.
• Kunnallisneuvoksen arvonimi 2002.
• Vaimo Sirkka, kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta.
• Harrastukset lastenhoito, matkailu, mökkeily, kuntoilu ja rakentaminen.
• Omaelämänkerta Kirkonmäeltä kunnanjohtajaksi 2010.
• 80-vuotispäivänä matkoilla.