Ylikiimingin koululla vallitsi koko viime viikon ajan positiivinen meininki, jollaista ei ehkä koskaan ennen ole siellä nähty. Eikä tunnelma rajoittunut pelkästään koululle, vaan keskiviikkona iso joukko ylikiiminkiläisiä pääsi maistamaan palasensa nuorten projektista.
Gutsy Go ‑tiimi rantautui Ylikiiminkiin maanantaina, jolloin nuoret yhdessä tiimin valmentajien kanssa alkoivat pohtia, miten he voisivat tuoda osaltaan rauhaa ylikiiminkiläisten arkielämään.
Gutsy Go ‑tiimin vastaava tuottaja Veera Ikonen vakuuttui viikon aikana siitä, miten Ylikiimingin tapaisessa pienessä kylässä nuoret ovat avoimia ja ottavat rohkeasti kontaktia alueen asukkaisiin.
– Emme ole aiemmin olleet tiimin kanssa näin pienessä kylässä. Tunnelma on ollut intiimi, yhteyksiä luodaan nopeasti, kun porukka on toisilleen enemmän tuttua kuin muualla. Täällä talven keskellä on ollut hieno vierailla, Ikonen hehkuttaa.
Ylikiimingissä hänet yllätti se, että nuoret halusivat muita Gutsy Go ‑projektin alueita enemmän kiinnittää huomiota lapsiin ja lapsiperheisiin.
– Neljä seitsemästä projektista keskittyi täällä lapsiin tai perheisiin. Sen lisäksi yksi hanke otti mukaan kehitysvammaiset ja muut koskettivat alueen ikäihmisiä.
Minea Nikula, Neea Inkala ja Toini Holmi olivat keskiviikkona leipomassa pipareita ja joulutorttuja aamusella kirkonkylällä Salo Väänäsen luona. Sieltä he suuntaisivat Armi ja Seppo Savolan luo mustikkapiirakkaa ja joululeivonnaisia leipomaan.
– Tämä on oikia homma. Olen todella tyytyväinen tähän juttuun, ei sitä muuten tulisi joululevonnaisia tehtyä, Salo Väänänen kommentoi samalla, kun uunista alkoi tulla herkullinen joulutorttujen tuoksu huoneeseen.
Samaan aikaan kotihoitaja Tuija Ukonmaanaho astuu sisään Väänäsen kotiin ja ihmettelee väenpaljoutta.
– Aivan mahtavaa, nostan nuorille hattua, hän huudahtaa.
– On paljon ikäihmisiä, joilla ei ole sukua lähellä. Tällaiset piristävät taatusti.
Neea Inkala kertoo, että viikko on ollut kokonaisuudessaan tosi mukava, eikä ollut vaikea keksiä, millaisen projektin he haluavat tehdä.
– Halusimme auttaa vanhuksia, jotka eivät itse pääse kotona niin vaan liikkeelle tai sellaisia, joilla on pitkät välimatkat, hän sanoo.
Tyttöjen mukana leivontareissulla oli myös vertaisvalmentaja eli sparks Riku Hämäläinen Metsokankaan koululta sekä heidän opettajansa ja Gutsy Go ‑valmentajansa Marjo Väänänen, joka on muiden tavoin vaikuttunut siitä, mitä projekti on saanut nuorissa ja yhteisössä aikaan.
– Mieletöntä nähdä, miten nuoret ottavat uusia rooleja ja tulosta syntyy. Saamme tästä itsekin uskomattomasti energiaa.
Veera Ikonen kertoo, että viime keskiviikkona nuoret muun muassa auttoivat ylikiiminkiläisiä lumitöissä, halonhakkuussa, lastenhoidossa, siivoamisessa ja leivonnassa. Yläkoululaiset myös järjestivät eskari-ikäisille mäenlaskupäivän, jossa eri ikäiset lapset tulivat tutuiksi toisilleen. Toinen ryhmä vei lapsia Koiteliin ajatuksella, että kännykän sijasta onkin toimintaa ulkosalla. Teot vahvistavat rauhaa luomalla luottamusta ja myönteistä vuorovaikutusta ihmisten välille.
– Yhdessä projektissa äidit pääsivät hiihtelemään tai lenkille ja sillä välin nuoret leikkivät lasten kanssa Pylkönmäen alueella. Toisessa projektissa suurperheen vanhemmille järjestettiin mahdollisuus kahdenkeskiseen illallisreissuun. Tuolloin nuoret hoitivat perheen lapsia ja siivosivat taloa.
Veera Ikosen mukaan loistavasti sujunut projektiviikko ei ole projektin loppu, vaan nuorille avautuu mahdollisuus toimia itse vertaisvalmentajina toisille nuorille tai alkaa kehitellä sitä, miten opittua voisi jatkokäyttää.
Info: Gutsy Go
• Gutsy Go on Suomen suurimman innovaatiopalkinnon voittanut menetelmä, joka yhdistää pedagogian, median ja rauhantyön parhaan osaamisen.
• Suomalaisten säätiöiden tuella jo 2000 nuorta on yhdessä luonut 200 ratkaisua omien kaupunkiensa ihmisten hyväksi.
• Se haastaa yläkoululaiset muutosagenteiksi omilla alueillaan. Tuloksena syntyy nuorten kehittämiä yhteiskuntarauhaa ja hyvinvointia edistäviä ratkaisuja, jotka ehkäisevät polarisaatiota ja konflikteja yhteisöissä.
• Kaupunkien kanssa toteutetaan Gutsy Go ‑interventioita, joissa nuoret koulutetaan luomaan ratkaisuja kaupunkinsa ongelmakohtiin ja viestimään niistä vaikuttavasti.
• Interventiot huipentuvat medianäkyvyyteen ja ensi-iltoihin, joiden kautta nuorten teot tavoittavat satoja tuhansia ja muuttavat kokonaisten kaupunkien kertomuksia.
• https://www.gutsygo.fi/ osoitteessa pääsee tutustumaan aiheeseen ja sen tuloksena syntyneisiin lyhytelokuviin.
• Ylikiiminkiin tulee myöhemmin oma näytös, jossa projekteista syntyneet lyhytelokuvat esitetään.