Kellonlahden ja Meriniemen vapaa-ajan asuntoalueella asuville halutaan saada pysyvä asumisoikeus ja oikeus osoitteeseen. Asian puolesta on käynnissä nimienkeruu kirjelmään, joka toimitetaan käsiteltäväksi Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokoukseen 17.11. Kirjelmä liitteineen on Virpiniemen kahvila-ravintola Sykkeessä, missä vetoomuksen voi käydä käydä allekirjoittamassa 31.10. kello 16 mennessä.
Pysyvän asumisoikeuden saaminen kyseisille vapaa-ajan asuntoalueille on ollut tapetilla jo kuusi vuotta ja siihen halutaan saada ratkaisu.
– Tavoitteena on, että kaupunki käynnistää alueella vaiheittaisen asemakaavamuutoksen, mikä näyttää jäävän ainoaksi ratkaisuksi tilanteeseen, toteaa Vesa Karihtala. Hän kuuluu alle kymmenen hengen tiimiin, joka yrittää aktiivisesti edistää asiaa. Ryhmän yhteyshenkilöinä toimivat Karihtalan lisäksi Markku Holma ja paikallinen Oulun kaupunginvaltuutettu Annemari Enojärvi.
Lähtökohtana on tilanne, kun väestörekisterikeskus, nykyinen Digi- ja väestötietovirasto, muutti vuonna 2014 kirjaamiskäytäntöään siten, että vapaa-ajan asuntoihin ei voinut enää kirjata vakituista osoitetta. Meriniemen ja Kellonlahden alueille muuttaneet henkilöt on kirjattu väestörekisterissä ”vailla vakituista asuntoa” oleviksi, jolloin ei ole myöskään vakituista osoitetta. Myös taloyhtiöissä voi olla tilanne, että osa asukkaista on vailla vakituista osoitetta.
Noin 45 prosentilla alueen asukkaista on vakituisen asumisen status, 55 prosentilla ei. Samassa perheessä voi asua sekä vakituisen osoitteen omaavia ja ilman sitä olevia henkilöitä. Kyseisellä alueella on 215 tonttia ja 180 valmista asuntoa. Vaikka talon aiemmilla omistajilla olisi ollut vaikituisen asumisen osoite, ei oikeus siirry uusille omistajille, tai jos joku perheenjäsenistä olisi välillä asunut muualla ja palaisi takaisin, oikeutta vakituiseen osoitteeseen ei enää ole.
Ilman vakituista osoitetta on liki mahdoton asioida virallisesti missään ja tekee arjesta hankalaa. Alueelta taloja on myös vaikea saada kaupaksi eikä intoa rakentaa alueelle ole. Kiinteistöjen arvon arvioidaan romahtaneen 30–40 prosenttia. Alueen asukkaat kokevat olevansa epätasa-arvoisessa asemassa muihin Oulun kaupungin alueisiin nähden.
Asukkaat ovat esittäneet kaupungille Kellonlahden ja Meriniemen loma-asuntoalueiksi kaavoitettujen alueiden kaavoittamista vakituisen asutuksen sallivaksi. Tämä on kaupungin taholta ainakin tähän asti tyrmätty liian raskaana, kalliina ja yhdyskuntarakennetta hajauttavana vaihtoehtona. Kaupungin taholta on todettu, että “Virpiniemi on merkittävä matkailupalvelujen keskittymä, jota alueen loma-asuminen tukee.”
Viimeisimmäksi oljenkorjeksi nousi vuoden alussa tieto, että Digi- ja väestötietovirasto olisi valmistelemassa väestötietojärjestelmän luokituksen muutosta, joka mahdollistaisi vakituisen osoitteen kirjaamista vapaa-ajan asuntoon. Tämä vaihtoehto näyttää nyt poissuljetuksi, sillä muutos ei ole edennyt.
Alueella ihmetellään kaupungin laskelmia kaavoituksen kustannuksista ja haitallisista vaikutuksista yhdyskuntarakenteeseen. Vaiheittainen kaavoitus olisi ratkaisu, jollainen on toteutettu esimerkiksi Kalajoella ja Kuusamossa. Siellä kustannukset ovat olleet kymmenissä tuhansissa, kun Oulussa puhutaan miljoonista. Vaiheittaisen asemakaavan tarkoituksena on mahdollistaa loma-asunnon käyttötarkoituksen muutos vakituisen asumisen rakennukseksi maanomistajan oman tarpeen mukaan.
Kellonlahden ja Meriniemen aluetta koskevan vaiheittaisen kaavamuutoksen voi käynnistää yhdyskuntalautakunta, jolle marraskuun kokoukseen toimitetaan nimiadressin lisäksi selvitettyä dokumenttia hankkeesta. Jos lautakunnalta tulee pakit, asian viemistä eteenpäin aiotaan jatkaa, jotta päästään asukkaiden kannalta positiiviseen lopputulokseen.