Kalle Päätalosta innostunut kirjailija Karoliina Timonen saapui viime tiistaina Iin kirjaston kutsumana Nätteporiin kertomaan kuulijoille teoksestaan Kirjeitä Iijoelle: Kalle Päätalon elämän naiset.
Vierailu liittyi Kalle Päätalo 100 vuotta ‑teemaviikon tapahtumiin, jotka käynnistyivät jo maanantaina Museokahvila Huilingissa pidetyllä Kohtauksia Iijoki-sarjasta ‑esityksellä, sekä jatkuivat vielä lauantaina järjestettävällä Kenestä Iin Päätalo-tietäjä visailulla.
Karoliina Timonen ei itse ole aiemmin Iissä käynyt, vaikka Päätalo Iijoki-sarjansa teoksissa paikkakunnalla liikkuukin.
– Ii oli Kallellle aika merkittävä paikka, vaikka hän ei täällä pitkiä aikoja viettänytkään, on Timonen havainnut.
Omasta kiinnostuksestaan Päätaloa kohtaan on Timonen saanut kuulla oudoksuvia kommentteja.
– On kysytty, miksi ihmeessä luen Päätaloa, vaikka olen nainen, kaupunkilainen, akateemisesti koulutettu ja joidenkin mielestä liian nuorikin Päätalosta innostumaan, hän listaa.
Timonen hoksauttaa, että ovat Päätalon teoksia aina lukeneet myös naiset, vaikka perinteisesti kirja hankittiinkin isänpäivä- tai joululahjaksi miehille.
Oman Päätalo-kiinnostuksensa Timonen taustoittaa kertomalla omienkin juurtensa löytyvän maaseudulta.
– Kirjojen tapahtumat ovat myös lähellä omien isovanhempieni tarinaa, ja heidän samankaltaiset elämänkokemuksensa toimivat yhtenä innostajana.
Toiseksi taustavaikuttajaksi Timonen laskee lapsena nähdyt televisiosarjat, jotka perustuivat Päätalon Iijoki-sarjan teoksista tehtyihin elokuviin Elämän vonkamies ja Nuoruuteni savotat.
Päätalon Iijoki-sarjan kirjoihin Timonen tarttui ensimmäisen kerran parinkymmenen ikäisenä. Sillä kertaa lukeminen kuitenkin juuttui kahdeksannen osan puoliväliin, ja uudelleen innostus heräsi vasta parikymmentä vuotta myöhemmin, jolloin Timonen ryhtyi pitämään myös blogia etenemisestään sarjassa.
Kirje on läheinen kirjoitusmuoto
Oman teoksensa Timonen päätyi kirjoittamaan kirjeiden muotoon, koska kirje on läheinen ilmaisumuoto, ja kirjojenkin tarinat on kirjoitettu läheiseen tyyliin.
Kirjeidensä kohteiksi Timonen rajasi Taivalkosken naiset, koska kaikkiaan sarjassa esiintyy satoja naisia, ja johonkin rajaus oli pakko vetää.
– Päätalon tavassa kirjoittaa oli jopa naisellisia näkökulmia johtuen ehkä siitä, että hän suuren osan lapsuudestaan vietti pääosin naisten parissa isänsä henkisen sairauden vuoksi. Kalle sai siten hyvät lähtökohdat naisista kertomiseen.
Iihin Päätalo päätyi ollessaan välirauhan aikaan armeijassa. Kestilän sahan rakennuksiin sijoitetun pataljoonan sotilaat tutustuivat myös Haminaan, ja Kallen elämään löytyikin sieltä häntä jonkin verran vanhempi Elsa. Sitten paikkakunnalle saapui sairaala-apulainen Enni, johon Kalle hullaantui täysin. Lopulta ilmaantui kuvioihin vielä Maija, joka tuli Iihin aivan Kallen takia. Niinpä Päätalolla riitti pohdittavaa naissuhteidensa sokkelossa.
Päätalon Iissä viettämä aika herätti kommentointia myös tilaisuuden yleisössä.
– Ukkosen ääni ‑teoksessa, missä Päätalo Iin ajastaan kertoo, on hyvin vähän tietoa sen joukko-osaston tekemisistä, mihin Kalle kuului. Naiset taas ovat korostetusti esillä, todettiin.
Muutamia lukijoita teoksen keskittyminen naissuhteiden kuvaukseen oli jopa ärsyttänyt siinä määrin, että kirja oli uhannut jäädä kesken.
Päätalon kuvauksia paikoista sen sijaan kommentoitiin kiitoksella.
– Paikkojen kuvailu on teoksessa niin elävää, että sieltä helposti tunnistaa omia lapsuuden leikkikenttiä, mielsi useampikin kirjaa lukenut.