Onko pääsiäisaskartelut jääneet viime tinkaan tai oletko miettinyt pääsiäismunien värjäystä kotoa löytyvillä ruoka-aineilla? Me Rantapohjassa testasimme pääsiäismunien värjäystä luonnonväreillä ja hieman skeptisistä odotuksista huolimatta värjääminen olikin hauskaa ja jopa rentouttavaa sekä kaiken lisäksi onnistunut kokeilu. Kunhan kestää pienen hetken sekasortoa, sotkua ja tiskattavien kattiloiden kasvavaa määrää keittiössä.
Kanamunien värjäykseen voi käyttää tavallisia ruokakaapista löytyviä aineksia ja tällä kertaa kaapin uumenista käytettäväksi valikoitui pakkasesta sulatettu mustikka, punajuuri, kurkuma, sipuli ja punasipuli. Värjäykseen sopii hyvin myös kahvi, tee ja muut mausteet, kuten curry. Muita tarvikkeita mitä värjäämiseen tarvitsee on muutama kippo, kulho tai lautanen ja kattila tai kaksi, jos haluaa tehdä värjäystä tehotuotantona.
Netti on pullollaan erilaisia ohjeita munien värjäämiseen ja testauksessa päätettiin kokeilla kahta eri tapaa. Munat, jotka värjättiin mustikalla ja punajuurella keitettiin ensin kovaksi puhtaassa vedessä ja värjättiin vasta kypsymisen jälkeen ja sipuleilla ja kurkumalla värjätyt munat keitettiin yhdessä ruoka-aineiden kanssa. Kummatkin tavat toimivat aivan yhtä hyvin eikä tavoista löytynyt eroja. Jokaista ruoka-ainetta kohden käytettiin kaksi munaa, joista toinen sai ässehtiä liuoksissaan 20 minuuttia kun taas toista munaa pidettiin väriaineessa vain muutama minuutti. Tulokset näkyvät kuvasta, eli ajalla ei ollut kummoista vaikutusta muuta kuin punasipulin ja punajuuren kohdalla. Värin saa myös mahdollisesti tarttumaan paremmin, jos keitinveteen lorauttaa lusikallisen etikkaa, mutta hyvin munat värjäytyivät ilmankin. Maustetta voi käyttää värjäämiseen myös lisäämällä lusikalliseen maustetta lorauksen vettä, jonka jälkeen muna valellaan seoksella. Kuivuneen munan voi puhdistaa ylimääräisestä mausteesta pullasudilla. Nyt ei muuta kuin kanamunaostoksille ja kaappien perukoita tutkimaan ja värjäämään!