Piirinuohousjärjestelmästä luopumisen siirtymäaika päättyi 30.6.2019. Tuon päivämäärän jälkeen jokainen nuohoojan palveluita tarvitseva on kaikkialla Suomessa voinut vapaasti valita, kuka hänen huushollissaan nuohoaa. Samalla sekä asiakkaat että nuohoojat itse joutuivat uuden tilanteen eteen.
Asiakkaat joutuvat nyt ensi kertaa päättämään, millä perusteilla he nuohoojan valitsevat. Nuohoojat taas saavat pähkäillä oman osaamisen markkinointia. Eteen tuleva tilanne nousi esiin myös lainmuutosta valmisteltaessa, Nuohousalan Keskusliitto ry:n toimitusjohtaja Hannu Murtokare kertoo.
– Asiakkaalle on haasteellista todeta nuohouspalvelun tarjoajan pätevyys. Sisäministeriö asettikin lainmuutoksen vaikutuksia seuraamaan seurantaryhmän. Ryhmä seuraa tilannetta vuoteen 2021 asti, Murtokare kertoo.
Usein muuttuvat markkinatilanteet tuovat alalle kuin alalle monenlaisia toimijoita. Lainmuutoksen jälkeisenä vuotena nuohousalalle ehti tulla jo 40 uutta yritystä, joten moni kiinteistönomistaja saa tällä hetkellä tarjouksia uusilta toimijoilta. Jos nuohoojan valinta epäilyttää, yksi keino varmistua tekijän osaamisesta on pyytää nähtäväksi nuohoojan koulutuksesta todistavat paperit.
– Pelastuslaki määrää nuohoojan pätevyydestä, hänellä on oltava suoritettuna soveltuva ammattitutkinto. Päteviä nuohoojia löytää myös osoitteesta www.nuohoojat.fi, mutta siellä on listattuna vain Nuohousalan Keskusliiton jäsenet, Murtokare neuvoo.
Alan oma pätevyysrekisteri voisi ratkaista ongelmaa, mutta pätevyysrekisteriä ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa. Yksi tapa päästä perille nuohoojan pätevyydestä on kysellä paikalliselta pelastuslaitokselta tunnettujen ammattilaisten perään.
Ongelma saattaa ratketa itsestään, jos nuohoojaa etsivä asuu paikkakunnalla, jossa toimii edelleen vain se yksi ja ainoa nuohooja. Onko valinnanvapaus toteutunut koko maassa?
– Joskus joutuu kyselemään vähän kauempaa ja hakemaan sillä tavalla vaihtoehtoa, jos lainmuutos ei ole tuonut omalle paikkakunnalle kilpailua.
Ei velvollisuutta nuohota missään
Piirinuohousjärjestelmän poistuminen aiheutti samalla sen, että kellään ei enää ole velvollisuutta lähteä nuohoamaan vaikkapa erämaamökin hormeja. Nuohoojat toimivat nyt normaalilta yrittäjäpohjalta, eikä esimerkiksi sadan kilometrin edestakaisen matkan ajaminen yhden, syrjässä olevan piilopirtin nuohoamiseksi ole hyvää bisnestä. Apu saattaa löytyä naapurien yhteistoiminnasta.
”Suosittelemme, että esimerkiksi mökkiyhdyskunnat järjestäisivät nuohouksen niin, että paikalle tuleva nuohooja hoitaa kerralla kaikkien nuohouksen. Sellainen toimintatapa olisi kaikille paras”, Murtokare vinkkaa.
Valmistaudu nuohoojan tuloon
Nuohoojan tuloon valmistautumisessa korostuu kaksi asiaa. Ensimmäiseksi tulee huolehtia esteetön pääsy tulisijoille. Toiseksi pitää varmistaa, että tikkaat ja kattosillat ovat turvallisessa kunnossa. Lisäksi olisi hyvä varata nuohousjätteelle metallinen, mielellään kannellinen astia.
Omia sanomalehtiä ei tarvitse varata valmiiksi.
– Monella nuohoojalla on jo käytössä lehdet korvaava kestomatto, mutta toki sanomalehteäkin yhä käytetään, Murtokare tietää.