MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on Rantapohjan kolumnissa (4.2.2021) löytänyt taisteluita Itä- ja Pohjois-Suomen metsissä. Onneksi voimme todeta, että metsissämme ei ole syttynyt sota.
Suomen luonnontilaisista metsistä on rippeet jäljellä. Tiukasti suojeltuja metsiä on Suomessa Luken mukaan kymmenen prosenttia — mutta on otettava huomioon, että luku pitää sisällään sekä metsä- että kitumaat. Pohjois-Suomessakin varsinaisesta metsämaasta on suojeltu 13 prosenttia.
Elokuussa 2020 tutkijaryhmä luovutti valtioneuvostolle Suomen biodiversiteettistrategian ja toimintaohjelman 2012–2020 toteutuksen ja vaikutusten arvioinnin. Raportin sanoma on selvä. Suomen luonnon monimuotoisuuden kehityssuunta on huonompaan suuntaan. Uhanalaistumista aiheuttaa ennen kaikkea elinympäristöjen häviäminen ja pirstoutuminen sekä niiden laadun heikentyminen. Metsäluonnon kohdalla syynä ovat mittavat hakkuut ja kasvava paine käyttää metsävaroja yhä enemmän.
Suomi ei täytä YK:n biodiversiteettisopimuksen tavoitteita metsien suojelussa, vaikka kitumaakin laskettaisiin mukaan. Marttilan väite, että kaikki suojelun arvoinen on jo suojeltu, on yksinkertaisesti väärä. Ympäristöjärjestöt ovat tunnistaneet suojelun arvoisia metsiä, kartoittaneet niitä ja julkistaneet kartoituksen tulokset. Jokaiseen esitettyyn kohteeseen voi yksityiskohtaisesti tutustua sivuilla metsakartat.fi.
Myös FSC on julkinen sertifiointijärjestelmä, jonka kriteerejä metsäteollisuus on ollut mukana laatimassa ja jonka periaatteisiin se on itse vapaaehtoisesti sitoutunut. Sertifioinnin tarkoituksena on taata kestävyyskriteerien noudattaminen metsätaloudessa ja se ohjaa puun ostajaa, jotta kuluttaja voi ostopäätöstä tehdessään valita tuotteen, jolla ei ole haitallista vaikutusta metsäluontoon. FSC:n jäsenet ja sen hallinnossa mukana olevat henkilöt voi helposti käydä katsomassa FSC:n nettisivuilta.
Juha Marttila kirjoittaa taistelusta, jota ei ole. On vain ostajia, jotka valitsevat kestävästi tuotetun puun yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti. Ei ole myöskään kasvottomia vastustajia, jotka uhkaisivat metsänomistajia. On vain omalla nimellään esiintyviä tutkijoita, jotka raportoivat ympäristömme tilasta ja aktiivisia kartoittajia, jotka asettavat työnsä julkisesti näkyville yhteistyössä luontojärjestöjen kanssa.
Metsien käyttö ja siitä käytävä keskustelu sen sijaan ovat murroksessa. Nyt ääneen pääsevät myös muut kuin teollisuuden toimijat ja etujärjestöt. Muutoksesta hyvänä esimerkkinä käyvät kolumnissakin mainitut kuntien metsät. Yhä useammat kunnat, esimerkiksi Kontiolahti ja Ii, ovat rajoittaneet metsien käyttöä ympäristösyistä ja lisänneet suojelua. Tänä päivänä tiedetään erittäin hyvin, kuinka luontoarvot ja ilmastoviisaus voidaan turvata myös talousmetsissä. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston viime vuonna julkaisema tutkimus osoitti, että puun myyntitulojen, ilmasto‑, monimuotoisuus ja virkistysarvojen yhtäaikaiseksi turvaamiseksi jatkuvaa kasvatusta tulisi käyttää noin 75 prosentilla metsäalasta. Luontojärjestöt toki pyrkivät saamaan viimeiset luonnonmetsät suojeltua, mutta sen kuvaaminen taisteluna on vahvasti liioiteltua.
Hanna Paulomäki, maajohtaja, Greenpeace