Lintuinfluenssaa on jälleen liikkeellä ja Ruokavirasto, Metsästäjäliitto sekä THL muistuttavat hyvästä hygieniasta niin metsästyksessä kuin lintujen käsittelyssä. Lintuinfluenssaa on todettu Suomessa kuluneena kesänä turkiseläimissä sekä luonnonvaraisissa linnuissa. Riski, että tauti tarttuisi ihmisiin on hyvin pieni, mutta varovaisuutta kannattaa noudattaa. Ruokaviraston tuoreen suosituksen mukaan vesilintujen metsästys alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa tulisi välttää. Suositus koskee koko maata.
Haukiputaan Metsästysyhdistyksen puheenjohtaja Joni Jääskeläinen kertoo ettei hänen tiedossaan ole alueella havaittuja tartuntoja. Samaa kertoo Ruokaviraston havaintokartta. Lähin tartuntatieto löytyy Taivalkoskelta, missä heinäkuun puolessa välissä havaittiin lintuinfluenssaa merikotkasta.
Vanhan Haukiputaan kunnan merenranta-alueilla metsästävä yhdistys ei ainakaan tällä hetkellä aio pidättäytyä metsästyksestä, mutta he tarkkailevat viranomaisten ohjeistuksia ja mikäli havaintoja tulee, tilannetta arvioidaan uudelleen. Yhdistys pitää yhteyttä myös Kellon Metsästysseuran kanssa ja he informoivat toisiaan mahdollisista havainnoista.
– Yhteydenpito toimii ja olemmehan me samassa riistanhoitoyhdistyksessä. viranomaisten ohjeiden mukaan toimitaan ja käsineet käsissä käsitellään lintuja ja kypsennetään saalis kunnolla, Jääskeläinen kertoo.
Metsästyskauden aikana on erityisen tärkeää huomioida hyvä käsihygienia, kun käsittelee lintuja ja itsestään kuolleiden tai sairaiden lintujen koskettelua on syytä välttää. Myös terveet linnut tulisi puhdistaa käsineet kädessä ja kädet on hyvä pestä jälkikäteen saippualla ja vedellä. Metsästäjäliitto sanoo, että nykytilanne rajoittaa sorsastusta, mutta se ei estä vesilinnustusta kokonaan. Liitto antaa jäsenilleen suosituksen koko Suomeen, ettei kyyhkyjä ja vesilintuja ruokittaisi taudin levitessä yhä laajemmalle.
– Vaikka riistalintujen metsästysruokinta ei ole ollut syynä lintuinfluenssan leviämiseen, on tässä tilanteessa tehtävä kaikki mahdollinen lintuinfluenssan leviämisen riskin pienentämiseksi. Siksi on syytä pidättäytyä riistalintujen ruokinnalta, toteaa Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö <
Virustartunnat koirilla ovat myös harvinaisia ja mahdollinen virustartuna on yleensä oireeton tai aiheuttaa lieviä ohimeneviä hengitystietartunnan oireita. Metsästyskoirilla riski sairastua on kuitenkin hieman korkeampi ja metsästyskoirien kontaktia sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin tulisi välttää. Linnun kantaminen ei yleensä aiheuta merkittävää tartuntariskiä. Mikäli lemmikin yleisvointi kuitenkin heikkenee, on syytä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Myös Jääskeläistä on mietityttänyt koirien mukaan ottaminen.
– Meillä on kolme koiraa ja syksyn aikana on tullut mietittyä viekö perheenjäseniä metsään. Tarkkaan täytyy miettiä miten toimii ja ottaa koirat hyvin huomioon, Jääskeläinen toteaa.
Ruokavirasto suosittelee myös, ettei lokkeja tai varislintuja metsästettäisi tänä vuonna lainkaan koirien kouluttamisessa käytettäväksi. Virus voi säilyä pakastetussa lihassa tartuntakykyisenä, eikä tartunnan mahdollisuutta voida sulkea kokonaan pois. Koirille ei tulisi myöskään antaa kypsentämättömiä saalislintujen osia tai lihaa ja mikäli lemmikki on selvästi tahrinut itsensä linnun ulosteisiin, lemmikki tulisi pestä huolellisesti.
Lintuinfluenssa on Influenssa A‑viruksen aiheuttama monimuotoinen ja erityisesti vesilinnuille ominainen virustauti, joka on kuitenkin ihmisillä äärimmäisen harvinainen, eikä tartuntoja ihmisestä toiseen tai nisäkkäästä ihmiseen ole toistaiseksi todettu. Viranomaisten määräykset sekä itse lintuinfluenssaepidemia voivat muuttua nopeasti ja erityisesti vesilinnustajia, pienpetopyytäjiä ja metsästyskoiria kouluttavia tahoja kehotetaan seuraamaan uutisointia, toimimaan vastuullisesti ja huomioimaan suositukset toiminnassaan. Ajankohtaista tietoa tarjoavat thl.fi ja ruokavirasto.fi ‑sivustot.
Jos olet joutunut käsittelemään luonnonlintuja, niiden sulkia tai ulostetta, kädet tulisi pestä hyvin ja mielellään käyttää myös desinfiointiainetta Ruokavirasto neuvoo. Mikäli havaitsee luonnonlintujen joukkokuolemia tai ‑sairastumisia, on syytä ottaa mahdollisimman pian yhteyttä lähimpään virkaeläinlääkäriin. Joukkokuolemana voidaan pitää muun muassa useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Yksittäisistä petolinnuista on myös hyvä tehdä ilmoitus. Virkaeläinlääkärin tiedot löytyvät Ruokaviraston sivuilta. Ruokavirasto myös muistuttaa, että sairasta tai vahingoittunutta eläintä on pyrittävä auttamaan, mutta mikäli linnun hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta eläintä kohtaan, eläin on lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan. Jos lintu viedään hoitoon, on hoitopaikassa hyvä huomioida lintuinfluenssan leviämisen riski ja taudin leviäminen on pyrittävä estämään.
Ruokavirasto on määrännyt kaikki minkit lopetettavaksi turkistarhoilta, joilla on todettu lintuinfluenssaa. Päätöksessä on huomioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen näkemys ja kettuja ja supikoiria koskevat lopetuspäätökset tehdään tapauskohtaisesti. Minkki on ongelmallinen laji virustartuntojen suhteen, koska minkin ylähengitysteissä on sekä lintujen että ihmisten influenssaviruksia sitovia reseptoreita, eli minkki voi toimia muita nisäkkäitä tehokkaammin väli-isäntänä virukselle. Lopetusmääräyksiä saaneita turkistarhojen tietoja ei julkisteta ja eläinten omistajilla on oikeus hakea valtion varoista korvauksia lopetetuista eläimistä. Lintuinfluenssaa on todettu heinäkuun loppuun mennessä kahdellakymmenellä turkistarhalla.