Tapasin Oulunkaaren kuntayhtymän emeritus ylilääkärin H. Tapio Hanhelan Oulun pääkirjastossa haastatellakseni häntä Lähde! puiston syntyvaiheista. Heti alusta keskustelu lähti polveilemaan laajasti. Kävi ilmi, että hänen nimensä kirjoitusasu on pysynyt samanlaisena lukioajoista lähtien.Hanhelalla on omakohtaista kokemusta puiston raivaamisesta omalle toista hehtaaria suurelle tontilleen, kun hän asui perheineen parisenkymmentä vuotta Kiimingissä.
– Olen todennut kyselijöille, etten ole taiteilija enkä poliitikko, mutta ajattelen kuten he: aivan sama mitä minusta kirjoitetaan, kunhan nimi on oikein, Hanhela hymyilee ja jatkaa:
– Vastasin Oulunkaaren kuntayhtymässä terveyspalveluiden yhdenvertaisesta järjestämisestä viiden erilaisen kunnan välillä vuosina 2007 — 2016.
Hanhela kertoo aikoinaan työssään miettineensä, miten Iin terveyskeskuksessa kävijät pääsisivät paremmin nauttimaan Iijoen hienoista näkymistä Suvantolan rannassa.
– Mielessäni syntyi ajatus terveyspuistosta, jossa voisi olla penkki, puu ja puistotie kuten Carolan laulussa. Siellä ihmiset voisivat rauhassa nauttia luonnosta ja katsoa virtaavaa jokea, Hanhela muistelee.
Muiden suussa terveyspuisto muotoutui myöhemmin Lähde! hyvinvointipuistoksi, joka käsitteenä kattaa hänen mielestään laajemmin ihmisen hyvinvoinnin sekä henkisen että fyysisen puolen.
– Taide sopii oikein hyvin tällaiseen puistoon. Se vaikuttaa sielun syövereihin asti, Hanhela pohtii.
Puistossa liikkuessaan ihminen saa osakseen sellaisia elämyksiä ja kokemuksia, joihin voi ajatuksissaan palata myöhemmin ja löytää kokemastaan keskustelun aihetta toisen kanssa. Näin mielenvirkeys kohenee.
Muita puistokokemuksia
– Puistosta tuli Tapinpuisto, johon tein muutaman sadan metrin verran mutkaista polkua ja muutamia siltoja. Metsä on mukava paikka jo suunnistusharrastuksenikin vuoksi, Hanhela toteaa ja jatkaa: ‑Luonnossa seinät ovat leveät ja katto korkealla.
Hanhela kertoo käyneensä läheistensä kanssa viime kesänä Iin Ympäristötaidepuistossa.
– Oli mukava käydä katsomassa taidetta ja sitä, miten taiteilija on toteuttanut luovuuttaan, hän muistelee. Hanhela kertoo myös miettineensä, olisiko mahdollista yhdistää Ympäristötaidepuisto ja Lähde!puisto toisiinsa pienellä polkuosuudella. Saataisiin aikaan vielä laajempi taidekierros, jota voitaisiin markkinoida yhdessä. ‑Maanomistukselliset seikat tulee tietenkin ottaa huomioon, Hanhela pohtii.
Liikunnallisuutta tärkeänä pitävän Hanhelan mukaan Oulun Tuirassa sijaitsee mukava liikuntapuisto, johon on paikallisen Rotary ry:n ansiosta saatu puolisenkymmentä kuntoilulaitetta. ‑Kun Lähde! hyvinvointipuisto on kaikille avoin puisto, olisi mukava jos siellä olisi vielä lisää kuntoilulaitteita, Hanhela ehdottaa.
Lähde liikkeelle ja juhlimaan valoa
Leikitellessään sanan lähde kanssa Hanhela toteaa, että Lähde! kehottaa lähtemään liikkeelle. Lähteestä saa myös hyvää ja raikasta vettä. Hänen mukaansa lähde voidaan ymmärtää ennen kaikkea oman hyvinvoinnin lähteenä.
– Lähde! puisto on toimiva kokonaisuus monistettavaksi muuallekin Suomeen ja erinomaista PR:ää Iille ja koko Oulunkaaren kuntayhtymälle, Hanhela toteaa. Hän kertoo merkinneensä Lähde! puiston Valonjuhlan jo kalenteriinsa.
– Tulen paikalle ellei taivas tipahda niskaan, hän naurahtaa.
Juhlan aluksi syttyvät adventin valot Lähde! puiston joulukuuseen ja lopuksi saadaan nähdä Esteetön ry:n työryhmä Luovien Askelten Tanssi valolle ‑performanssi. Se on yhteisötaideteos, joka sisältää lempeästi osallistavaa ”liikkumisen taidetta”.
Tämä juttu päättää Iin Lähde! puisto ‑juttusarjan. Jutun kirjoittaja Merja Männikkö työskentelee osa-aikaisesti asiantuntijakoordinaattorina Lähde! Taiteesta voimaa arkeen ‑hankkeessa.
Valonjuhla
Valonjuhla torstaina 21.11.2019 klo 17.00–18.30, jolloin juhlistetaan ainutlaatuista, osallistaen suunniteltua Lähde! hyvinvointipuistoa Iin Suvantolassa, terveysaseman takana (Asematie 165).
Juhlan kunniavieraana ylilääkäri H. Tapio Hanhela.
Julkistetaan kuvanveistäjä Minna Kangasmaan, muotoilija Ulla Aution ja residenssitaiteilijoiden Defne Tesalin ja Murat Yilditzin ohjaamien yhteisöllisten projektien tuloksia, joita toteutettu yhteistyössä Iin Työhönvalmennuskeskuksen, Myötätuulen päivätoiminnan sekä IiPajan kanssa.
Mukaan otettavissa Tesalin ja Ylditzin Unelma Uutisia — Dream News lehti.
Glögi- ja piparitarjoilu noin 200 hengelle.
Tapahtuma löytyy Facebookista.