Kellon koulussa vietettiin elokuvaviikkoa. Katsoimme äidinkielen tunnilla Valasratsastaja-elokuvan, jonka on ohjannut Niki Caro 2002. Se kertoo Uuden-Seelannin maoreista, jotka uskovat, että he polveutuvat Paikeasta eli valasratsastajasta.
Päähenkilönä on Paikea-tyttö. Elokuva kertoo Paikean ja hänen perheensä elämästä. Tyttö syntyy autioituvaan kylään, ja häneltä odotetaan sen pelastamista. Johtajana oleminen on kuitenkin poikien tehtävä, ja kun tytön äiti ja kaksoisveli kuolevat synnytyksessä, asiat kääntyvät päälaelleen.
Tytön isoisä on surullinen poikalapsen kuolemasta, ja hänen mielestään tytöstä ei ole kylän johtajaksi. Tytön nimeksi annetaan Paikea, mutta isoisä ei hyväksy nimeä, koska Paikea on pojan nimi ja tarkoittaa heimon esi-isää, pyhintä sankaria. Tytölle kuitenkin annetaan tämä nimi menehtyneen äidin toiveiden mukaisesti.
Lapsi jää isovanhempien kasvatettavaksi, kun isä on paennut kylästä. Tyttö haluaisi, että hänet koulutettaisiin kylän johtajaksi, mutta häntä ei huolita. Koko kylän on alettava tekemään yhteistyötä, kun valaat alkavat kärsiä. Paikea ottaa vastuun ja nousee kunnioitettavaan asemaan.
Mielestämme elokuva oli mielenkiintoinen. Siinä tuotiin hyvin esille se, että naisten ja miesten välinen asema ei ole reilu kaikkialla. Kylässä ihannoitiin vain miehistä johtajuutta, mitä emme ymmärrä. Saimme tämän elokuvan välityksellä tietoa maori-kulttuurin erilaisuudesta esimerkiksi perinteiden ja laulujen perusteella.
Haastattelimme 8. luokan oppilasta Helena Akkasta elokuvan katsomisesta.
– Elokuvasta jäi hyvä vaikutelma. Elokuvan maori-kulttuurissa miehet ovat vahvoja ja he saavat tehdä, mitä huvittaa. Miehen asema on isompi kuin naisen. Lisäksi poikalapset olivat paljon arvostetumpia. Surullinen mieli siitä tulee. Harmi, ettei naisten asema ole parempi. Pappa ei hyväksynyt pojantyttöä. Hän huusi tälle ja oli ankara. Se tuntui epäreilulta, Helena pohtii.
Alma Impiö, Marianne Juntunen
Juttu on syntynyt osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä