Rantapohjassa julkaistiin kesäkuussa juttu, jossa Ruotsissa asuva 82-vuotias Lempi Baggström muisteli ja etsi lapsuudenaikaista rakasta ystäväänsä Eliisa Karjalaista. Molempien tyttöjen perheet asuivat Pateniemen Seelannissa 1930–40-luvuilla.
Lyhyestä mutta tiiviistä ystävyydestä Lempille on jäänyt lämpimiä ja rakkaita muistoja kaveristaan, jota hän on etenkin viime vuosina muistellut paljon. Lempi Baggström mietti, miten saisi yhteyden ystäväänsä tai tietoja siitä, miten hänen elämänsä on mennyt.
Hän päätti soittaa Rantapohjaan. Samana päivänä kun juttu julkaistiin, toimitukseen soitti Eliisan tytär Eini Launonen Kiimingistä.
– Huomasin artikkelin ja siinä kerrotut asiat alkoivat tuntua niin tutuilta, että arvasin etsityn tytön olevan äitini Eliisa Karjalainen, nykyisin Sipola. Minulle tuli tunne, että ihanaa, voiko tämä olla totta!
Eini Launonen kertoo, että hänen äitinsä oikea nimi on Elisabet, mutta häntä on kutsuttu Eliisaksi ja myöhemmin myös lempinimellä Ellu. Nyt 84-vuotiaana Eliisa Sipola asuu hoivakodissa Muhoksella, jonne hän muutti vuosi sitten liikuntakyvyn heikennyttyä.
– Äitini on kertonut paljon lapsuusajoistaan. Olin myös kuullut siitä, kuinka sota-aikana tytöt juoksivat yhdessä suojaan Oulun pommituksia, mitä myös Lempi oli muistellut.
Lempi Baggströmin saatua tiedon ystävästään Eliisasta, hän ei ollut uskoa kuulemaansa. Puhelinnumeroita vaihdettiin ja ensimmäisen kerran “tytöt” soittivat toisilleen juhannusaattona.
Lempin tarina
Lempi Baggström omaasukua Kontu tuli pienenä tyttönä perheensä kanssa pakolaisena Vienan-Karjalasta Pateniemeen. Perheeseen syntyi kymmenen lasta, joista muutamat kuolivat jo ihan pieninä.
Lempin isä Pekka Kontu oli hyvinkin tunnettu kulkukauppias, jonka elämänkertaa on näillä seuduilla myös kirjattu muistiin. Isä tituleerasi itseään joskus “kauppaneuvos Konnuksi”.
– Ystäväni Kaarina lähetti minulle lehtiartikkelin, jossa oli mainittu myös isäni. Samoin Osmo Kauppila lähetti kirjoittamansa kirjan, jossa oli tarinoita alueen ihmisistä, myös isästäni, kertoo Lempi Baggström.
– Olen näistä muistoista erittäin kiitollinen!
Aikoinaan idästä tulleisiin pakolaisiin ei aina suhtauduttu suopeasti. Aika ja olosuhteet olivat kaikilla huonot. Kontun perheenjäsenet muuttivat nimensä suomalaisperäisiksi, äiti tosin oli aina Darja. Hän kuoli Lempin ollessa 8‑vuotias.
Lempi Baggström muistelee lämmöllä ystävyyttään Eliisan kanssa ja käyntejä hänen kodissaan, missä hän sai aina lämpimän vastaanoton. Leikit kävivät hyvin yksiin ja huumorintajua ja hauskuuttakin keksittiin. Tytöt leikkivät käpylehmillä ja talvella piirtelivät enkelinkuvia lumeen, eihän mitään leluja ollut. Monissa asunnoissakin oli maalattia. Kun Oulua pommitettiin, tytöt juoksivat yhdessä suojaan. Käsi toisen kädessä he tunsivat turvaa.
– Sitten perheemme hajaantui, oli pakko lähteä elantoa etsimään. Minä lähdin 14-vuotiaana reppu selässä maailmalle. Nukuin milloin missäkin, joskus sillan alla ja joskus jopa pahvilaatikossa. Töitä löytyi taloista, tein myös ompeluksia, muistelee Lempi.
Elämä kuljetti työn perässä eri puolille Eurooppaa. Lempi-tyttönen tiskasi, siivosi ja teki heinätöitä. Aika Itävallassa Wienissä oli ihanaa aikaa. Töitä löytyi myös hyvästä ravintolasta. Etenkin eestiläisten ja saksalaisten kanssa löytyi usein hyvä yhteinen sävel. Jopa niin, että yhteisiä esiintymisiäkin oli laulun ja soiton merkeissä.
Lempi Baggström asuu nykyisin yksin omassa kodissa Tukholmassa. Lapsia on kolme, joista yksi on kuollut. Tytär asuu lähistöllä, poika vähän kauempana Ruotsissa. Viimeksi hän on työskennellyt sosiaalialalla ja kohdannut niin työssään kuin arjessaankin hyvin monenlaisia ihmisiä. Tukholmassa hän viihtyy hyvin. Kaupunki on yksi kauneimmista mitä hän on nähnyt.
– Tykkään tehdä paljon käsitöitä. Kudon sukkia ja lapasia Vienan-Karjalaan, hän kertoo. Apuna käsitöitä tehdessään hän käyttää suurennuslasia.
Pateniemen suuntaan on yhteyksiä edelleen Kaarina-ystävän kanssa. Viimeisestä käynnistä Oulun seudulla on kulunut kuitenkin jo monia vuosia.
– Etenkin viime aikoina mieleeni on tullut myös Eliisa, ja olen muistellut häntä paljon. Siitä syntyi halu etsiä häntä.
Eliisan tarina
Eliisa Sipola, omaasukua Karjalainen, on asunut koko ikänsä Kellossa. Leskeksi hän jäi neljä vuotta sitten. Hänen miehensä oli Väinö Sipola ja perheeseen syntyi kaikkiaan viisi lasta. Sipoloilla oli pientila Kellossa, mutta pariskunta kävi myös muualla ansiotyössä. Eliisa työskenteli nuorena Pateniemen sahan lautatarhalla, oli kotiäitinä ja työskenteli keittiöillä, oli Espellä (täkki- ja tyynytehtaalla) rouhijana ja Haukiputaan kunnan kotipalveluissa.
Vuoden verran Eliisa Sipola on asunut Muhosella hoivakodissa, missä perheen sisarusparvesta jäljellä oleva tytär Eini Launonen käy tapaamassa äitiään pari kolme kertaa viikossa.
– Juhannuksena Lempi ja Eliisa puhuivat puhelimessa keskenään ensimmäisen kerran. Äiti odotti puhelua aamusta alkaen. Seuraavasta puhelusta sovittiin jo, ja olen houkutellut Lempiä tulemaan joskus käymään täällä vierailulla, kertoo Eini Launonen.
Hän kertoo olevansa hyvin iloinen, että Eliisa ja Lempi löysivät toisensa vuosikymmenten jälkeen.
– Tämä tuntuu aivan ihmeeltä, sanoo Launonen ja jatkaa:
– Äitini voi ja viihtyy hoivakodissa hyvin. Juhannuksena saunottiin oikein vihtan kanssa, hän kertoo.
Eliisa Sipola on täyttänyt kesäkuussa 84 vuotta. Kirkonkirjoihin hänen syntymäpäivänsä on kuitenkin merkitty heinäkuulle.
– Voidaan siis viettää aina kahdet synttärit, tytär iloitsee.