Äitienpäiväruusut ja lukuisat muut kesäkukat ovat puhjenneet kukkaan ja vihannesten taimet ovat hyvässä kasvussa Säynäjäahon puutarhalla Pateniemen Herukassa. Puutarha avattiin perinteisesti heti vapun jälkeen ja edessä on sesonki, joka on vilkkaimmillaan toukokuun viimeisellä viikolla ennen koulujen päättymistä.
Puutarhalla kasvatetaan itse kesäkukat ja vihannesten taimet siemenistä ja pistokkaista alusta loppuun asti, kylvötyöt alkoivat jo tammi-helmikuun vaihteessa.
– Itse kasvattamalla voimme varmistaa kasvien laadun ja kestävyyden, mikä on tärkeintä, sanoo yrittäjä Jaana Säynäjäaho.
Siisteys ja järjestys ovat myös avainasemassa, jotta puutarhalla asioivat voivat kokea elämyksiä esteettisessä ympäristössä, jossa kukkarivistöt ovat suoria ja värit harmoniassa. Asiakkaita halutaan palvella myös neuvomalla valinnoissa ja kertomalla hoito-ohjeita.
Jaana Säynäjäaho on puutarhayrittäjä toisessa polvessa. Hänen vanhempansa Tuulikki ja Vesa Säynäjäaho aloittivat puutarhatoiminnan sivutoimisesti pienimuotoisella tomaatinviljelyllä vuonna 1974 yhdessä kasvihuoneessa. Ensimmäiset äitienpäiväruusut kasvatettiin vuotta myöhemmin.
– Isäni oli tilannut alkajaisiksi tuhat ruusunjuurakkoa, mitä tukussa oli ihmetelty, kertoo Jaana Säynäjäaho.
Säynäjäahon puutarha laajeni ja toiminnasta tuli päätoimista. Jaana-tyttö kasvoi kuvainnollisesti kukkien keskellä, mutta halusi osallistua puutarhan töihin pienestä pitäen. Hän oppi myös sen, että laatu vaatii paljon työtä ja ympäripyöreitä päiviä, sillä laatu ei synny itsestään.
Onnistumisen iloa ja luottamusta
– Vastapainoksi saa onnistumisen iloa ja kokea luottamusta, kun asiakkaat palaavat vuosi vuodelta uudestaan. Asiakkaita onkin usean sukupolven ajalta.
Yrittäjänä kotipuutarhallaan Jaana Säynäjäaho on toiminut 18-vuotiaasta asti. Sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2003, jolloin hänen vanhempansa jäivät eläkkeelle. Isä Vesa on edesmennyt neljä vuotta sitten. Äiti käy puutarhalla silloin tällöin silmäilemässä tilannetta.
Säynäjäahon puutarhalla on kolme kasvihuonetta ja kausikasvihuone. Tontilla ei ole mahdollisuuksia laajentaa toimintaa, eikä siihen nähdä tarvettakaan nykyisillä resursseilla ja laadun takaamiseksi. Sesonkiaikana työntekijöitä on enimmillään seitsemän, joista neljä on puutarhureita.
– Olen iloinen ammattitaitoisesta henkilökunnasta ja mahdollisuudesta palkata myös harjoittelijoita ja nuoria kesätyöntekijöitä, kiittelee Säynäjäaho.
Ennen toukokuussa alkanutta myyntikautta takana on jo monia työvaiheita. Kasvu edellyttää oikeita lämpötiloja, valoa ja kastelua. Viimeisimmäksi valmistuvat esimerkiksi krassit ja kurpitsantaimet, jotka voi istuttaa ulos vasta sään lämmettyä.
Kesäkukat ja vihannesten taimet myydään suoraan puutarhalta ja myyntikausi päättyy sitten, kun kaikki on myyty. Puutarha on auki joka päivä. Viime kesänä kausi päättyi 16. kesäkuuta.
Kauden päätyttyä on saumaa pitää lomaa, mutta seuraavan kauden valmistelut alkavat varhain. Lisäksi tehdään kasvihuoneissa tarvittavia huolto- ja korjaustöitä.
– Olemme tottuneet tekemään täällä kaiken itse, olemme floristeja, siivoojia, rakentajia ja korjaajia, naurahtaa Säynäjäaho.
Yksi vuosikymmeniä jatkunut homma on kuitenkin nyt poissa.
– Tähän asti olen kerännyt pitkin talvea kaupoista pahvilaatikoita asiakkaille kuljetukseen, mutta kierrätyksen myötä ja pakkausten vähentyessä niitä ei ole enää paljon saatavissa. Siksi toivommekin, että asiakkaat ottaisivat oman laatikon mukaan, toteaa Jaana Säynäjäaho.
Ruusuja ja orvokkeja äidille
Äitienpäiväruusu on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen. Lajikirjo ja väritarjonta on laajentunut ruusujen kuten muidenkin kesäkukkien suhteen niin, että suurin pulma lienee valinnan vaikeus. Oikealla hoidolla ja kasvupaikan valinnalla kukista riittää iloa pitkään.
Säynäjäaholla jaloruusuja on tarjolla seitsemää sorttia, lisäksi on patioruusuja, miniruusuja ja suosittuja kookkaita runkoruusuja. Ruusu ei viihdy sisällä pitkään, vaan se kannattaa istuttaa ulos isompaan ruukkuun tai maahan kun lämpötila on yli +5 astetta. Ruusu tykkää säännöllisestä kastelusta ja lannoituksesta.
Kun kukinta on ohi, kannattaa varret leikata 15–20 sentin korkuisiksi, jonka jälkeen ruusu kasvattaa uudet kukkavarret. Syksyllä ruusu kestää hyvin hallaa, mutta talveksi se kannattaa siirtää kellariin tai kaivaa maahan talvehtimaan.
Suosittuja kesäkukkia myös äitienpäiväkukiksi ovat orvokit, joita on myös asetelmina ja amppeleissa. Orvokin voi viedä jo nyt myös hautakukaksi, sillä se sietää kylmääkin.
Amppelia helppo liikuttaa
Atsalea, hortensia, tulilatva ja muurikello ovat tuoksuttomia vaihtoehtoja. Uusia suosikkeja ovat muun muassa inkalilja, jonka voi myös istuttaa ulos, sekä amppelikukkanakin viihtyvä mustasilmäsusanna. Perinteistä pelargoniaa on saatavilla 20 eri lajia ja värien kirjo on laaja. Miljoonakelloa eli japaninkelloa on 27 lajiketta.
Myös tomaattiamppelit ovat suosittuja lahjaksi tai omaksi iloksi. Amppelit ovat käteviä siitä, että ne voi helposti nostaa sisälle jos yöt ovat vielä kylmiä.