Heinähattu ja Vilttitossu ovat kirjailijasisarusten Sinikka ja Tiina Nopolan luoma lastenkirjasarja. Elokuvia kirjoista on tehty tähän mennessä kaksi: Heinähattu ja Vilttitossu vuonna 2002 sekä Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset vuonna 2017. Nyt elokuvateattereihin saapuu sarjan tuorein osa Heinähattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen.
Lastenelokuville tyypilliseen tapaan uusi elokuva tuo mukanaan myös uusia kasvoja. Rubensin veljeksissä esiintyneet Niina Lahtinen, Joonas Nordman, Krisse Salminen ja kumppanit palaavat rooleihinsa, mutta pääosissa nähdään tällä kertaa paikallistakin väriä: Heinähatun roolissa nähdään oululainen Emelia Levy, joka on tuttu muun muassa kesäteatterin lavoilta. Vilttitossun roolissa nähdään Kankaanpäästä kotoisin oleva Matilda Pirttikangas.
Nuoret näyttelijät tunnustautuvat molemmat kirjasarjan ystäviksi. Molemmat kertovat lukeneensa niistä useamman kuin ovat viitsineet laskea. Yhtä suosikkia on mahdotonta sanoa.
— Kirjoissa parasta on se, että niissä tapahtuu koko ajan. Mikään kohta ei jää tylsistyttämään, Matilda Pirttikangas kuvailee.
Tytöt kertovat harrastavansa paljon erilaisia taiteenlajeja, mutta elokuvan päärooleissa he olivat molemmat nyt ensimmäistä kertaa. Kokemus oli mieluisa. Tytöt kertovat pitäneensä erityisesti siitä, että uudessa elokuvassa Heinähatulla ja Vilttitossulla on isompi rooli kuin edellisessä elokuvassa.
– Tämä elokuva on vähän enemmän kuin se ensimmäinen elokuva. Se on vähän surullinen, ainakin Heinähatulle, Emelia Levy kertoo.
Elokuvassa Heinähattu on juuri aloittanut koulunkäynnin. Tämä luonnollisesti harmittaa nuorempaa Vilttitossua, joka ei haluaisi viettää päiviään yksin kotona isosikon ollessa koulussa. Eräänä päivänä Vilttitossulle tarjoutuu mahdollisuus sekoittaa Heinähatun suunnitelmat, mistä seuraakin paljon suurempi sekasorto.
– Elokuva kertoo kateudesta ja ulkopuolelle jäämisen pelosta, tiivistää elokuvan ohjaaja Lenka Hellstedt.
Lenka Hellstedt on pitkän linjan elokuva-ammattilainen, joka on työskennellyt peräti neljällä vuosikymmenellä. Hänen menestyneimmät työnsä, Minä ja Morrison (2001) ja Maata meren alla (2009) ovat olleet alle 30-vuotiaiden naisten kasvutarinoita. Nyt hän pääsi tarttumaan ensimmäistä kertaa lastenelokuvan lajityypiin.
Hellstedt kertoo itse kasvaneensa Peppi Pitkätossu ‑kirjojen parissa. Hänen mukaansa Heinähatun ja Vilttitossun maailmassa on jotain samankaltaisuutta kuin Astrid Lingrenin klassikoissa.
– Heinähatun ja Vilttitossun ytimessä on dilema siitä, pitäisikö olla kiltti vai tuhma. Se on hyvin ajaton ja universaali teema, johon on helppo samaistua.
Elokuvahistorian varhainen pioneeri D.W. Griffith totesi aikoinaan, että elokuvantekijän ei pitäisi koskaan tehdä töitä “lasten tai eläinten kanssa”. Ajatus saa ohjaajan naurahtamaan. Hän antaa mielellään täyden tunnusten nuorille näyttelijöilleen ja korostaa, miten mukava heidän kanssaan oli työskennellä.
– Lapset ovat hyvin mutkattomia työkavereita. Näytteleminen on lapsille kuin vakavaa leikkiä, toteaa Lenka Hellstedt.