Metsäautotien varsi on täyttynyt autoista. Kauempaa näkyy nuotion savut. Kankaiset tilapäisaidat kertovat, että käynnissä on poroerotus. Kävellessäni kohti erotusaitausta vastaan alkaa tulla monenikäisiä poromiehiä ja ‑naisia. Pienimmät isänsä kantorepussa. Nuotiolla lämpiävät leivät ja paistuvat makkarat. Erotusaitauksesta kuuluu porojen ääniä ja kellon kilkatusta.
Kollajan paliskunnan poroisäntä, pudasjärveläinen Lauri Oinas-Panuma ja yli-iiäinen poromies Jarmo Kykäänniemi kertovat, että käynnissä on syksyn ensimmäinen pienehkö poroerotus, jossa Yli-Iin kirkonkylän lähistöllä olevat porot on aamupäivän aikana saateltu aitaukseen. Noin sata poroa käydään päivän aikana läpi monella tapaa.
Aluksi poroista erotellaan ne, jotka menevät teuraaksi ja ne, jotka päästetään takaisin laidunmaille. Jokainen poromies tunnistaa omat ja toisten porot jo kaukaa. Aitauksessa omistaja tekee nopeasti päätöksen siitä, mikä on poron kohtalo.
– Suurin osa teurastettavista on vasoja ja teurasmäärä riippuu vasojen määrästä, Oinas-Panuma kertoo.
Noin kymmenen prosenttia vuotta vanhemmista poroista katoaa. Oinas-Panuman mukaan hävikissä on vuosittaisia ja alueellisia eroja, joihin petotilanne vaikuttaa paljon.
Kollajan paliskunnan eloporoluku on kaikkiaan 1 100. Poromiehiä on palkisessa 61, mutta erotuksiin ja porotöihin osallistuu varsinaisten poromiesten lisäksi paljon muitakin. Viime viikolla alkaneet poroerotukset ovat jatkuneet tällä viikolla kiivaina ja loppuvat viimeistään joulukuulla.
Kun teuraat on eroteltu ja viety pois, on eläinlääkärin vuoro. Ja silloin aitauksessa käy totinen kuhina. Lähes kaikki paikalla olijat tulevat aitaukseen. Poroja otetaan kiinni ja eläinlääkäri käy tuikkaamassa eläimeen loisrokotteen. Rokotetut merkataan maalilla. Työ käy sujuvasti yhteen hitsautuneelta yhteisöltä.
– Palkisen perheiden lapset ovat mukana pienestä pitäen ja oppivat tämän homman kuin luontojaan. Kaikki tuntevat toisensa ja luottavat siihen, että homma toimii. Ei porotalous ilman tätä hyvää yhteishenkeä toimisi, Kynkäänniemi sanoo.
Kun poroerotus on ensimmäisen päivän osalta valmis, porot viedään kauemmaksi sydänmaille odottelemaan talven tuloa. Talven ne viettävät pääosin tarhoissaan omien pihojen läheisyydessä.
– Minun poroillani on avoimet ovet koko talven, eli ne pääsevät kulkemaan lähimetsissä miten mielivät, Lauri Oinas-Panuma kertoo.
Nykyisin porojen seurantaa helpottavat erilaiset tutkapannat, joiden avulla voi päätellä millä suunnalla omat porot kulkevat. Samoin käytetään kuolinpantoja, jotka ilmoittavat, jos panta on pitkään liikkumatta. Näin voidaan löytää esimerkiksi petojen saaliiksi päätyneitä tai auton yliajamaksi joutuneita poroja.
Porotalous elää tällä hetkellä Kollajan poromiesten mukaan hyviä aikoja. Turvesoita on palautumassa laidunmaiksi ja liha tekee hyvin kauppansa. Suurimpana uhkana nähdään petopolitiikka, jonka johdosta Suomen petokanta kasvaa ja leviää vauhdilla.