Itsenäisyyspäivän vastaanoton teema on tänä vuonna ympäristö, mikä näkyy vahvasti myös iltapuvuissa.
Presidentin puolison Jenni Haukion yllä nähtävästä koivuselluloosapohjaisesta iltapuvusta on kohistu pitkin syksyä. Linnan juhlissa kohtaavat Suomen kansallispuu koivu ja Kainuun mänty, kun paltamolaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Marisanna Jarvan (kesk.) yllä nähdään havuselluloosasta jalostetusta kankaasta valmistettu iltapuku. Sen suunnitteli ja ompeli Haukiputaalla toimivan Maijan Putiikin yrittäjä Maija Kumpula.
– Sain heinäkuussa puhelun olisinko kiinnostunut lähtemään mukaan projektiin, ja totta kai olin!
Marisanna Jarvan pukukankaan valmistukseen käytettiin pitkäkuituisesta havuselluloosasta ympäristöystävällisesti valmistettua Arbron-tekstiilikuitukangasta.
Tekstiili perustuu Suomessa kehitettyyn teknologiaan, jossa pääraaka-aineena käytetään Aalto-yliopiston kehittämää kuitutuotetta. KaiCell Fibers tulee valmistamaan Arbron-tekstiilikuitua Paltamoon suunnitellussa biojalostamossa selluloosan jatkojalosteena. KaiCell julkaisi tiedon puvusta tiistaina eduskunnassa järjestetyssä seminaarissa ”Ilmastoystävällisesti metsästä ja puusta”.
Maija Kumpula sai syksyllä nähtäväksi seitsemän näytekappaletta kankaasta, josta valmistettaisiin Marisanna Jarvan iltapuku.
– Valitsin kiiltoa sisältävän kudevaltaisen satiinisidoksen, joka sopii hyvin iltapukuun, kangas on lisäksi pehmeää, hyvin laskeutuvaa ja miellyttävän tuntuista iholla, kuvailee Maija Kumpula.
Kuidut kehrättiin langoiksi Tampereella samassa paikassa missä Jenni Haukion puvun materiaalikin. Jarvan puvun tekstiilin valmisti Kultavilla-kutomo. Kankaan värjäsi luonto- ja metsäteemaan sointuvilla sävyillä Maija Kumpulan miniä, taidekasvattaja Pia Leppänen-Keränen Oulusta.
– Pukuprojekti tästä uudesta materiaalista oli työstettävänä kesästä lähtien, ja tämähän oli aivan upea juttu. Oli hienoa olla mukana tässä laajassa asiantuntijoiden joukossa, hehkuttaa Maija Kumpula.
Niin puvun tekijöillä kuin sen kantajallakin on sidokset Kainuuseen, ja sieltä on myös Maija Kumpula lähtöisin. Jarvalle hän on tehnyt aiemmin neljä ja Linnan juhliin kaikkiaan kymmenen iltapukua.
– Puvun suunnittelu, kankaan leikkaus ja ompelu tästä uudesta materiaalista ei jännittänyt yhtään, sitä oli hyvä työstää. Puku on malliltaan selkeälinjainen, jossa kangas pääsee oikeuksiinsa, kuvailee Kumpula.
– Toki se vähän jännitti, kun kangas piti ensiksi pestä, mutta materiaali on hyvin pesunkestävää, huokaisee Kumpula.
Pia Leppänen-Keränen suunnitteli ja maalasi valmiiseen pukuun kuviot. Iltapuku kuvaa kokonaisuutena Kainuun metsää ja Oulujärven luontoa. Puvun kuviointi on hillittyä ja kuvioissa puusta tehdyn, Suomen ensimmäisen vientituotteen tervan historiakin tulee näkymään puvun takana helmaosassa.
Maija Kumpula valmisti pukukankaasta myös iltalaukun, jossa toistuu puvun etupuolen kuvio.
Iltapuku oli vielä tiistaina Haukiputaalla Maijan Putiikissa ja keskiviikkona Kumpula vei sen kantajalleen Ouluun viimeiseen sovitukseen. Silloin ratkaistiin myös minkälaiset korvakorut pukuun sopivat parhaiten.
Maija Kumpula ompeli Linnan juhliin havusellukankaasta taskuliinan ja rusetin myös Marisanna Jarvan puolisolle Ilkka Jarvalle ja taskuliinan kansanedustaja Eero Suutarille.
Linnan juhlat ruudun ääreltä
Maija Kumpula seuraa Linnan juhlia kotona television äärellä. Pukukavalkadista hän kertoo saavansa aina paljon uusia ideoita omaan työhönsä Maijan Putiikkiin. Maija Kumpulalla on oma vaatemerkki Maike. Ompelun ohella hän on intohimoinen neuloja. Hänen käsissään syntyy myös laukkuja, koruja ja melkeinpä mitä vain.
Maija Kumpula uskoo, että uusista puupohjaisista kangasinnovaatioista voi tulla menestys ja hieno mahdollisuus myös Kainuuseen. Materiaalihan syntyy puunjalostuksen sivutuotteena ja niiden käsittelymenetelmät ovat ympäristöystävällisiä. Innovaatiosta on varmasti myös vientituotteeksi.
Arbron-kuitu soveltuu pukeutumisen ohella kodintekstiileihin ja huonekalujen päällysteeksi. Lujuudeltaan se on yhtä vahvaa kuin muut puupohjaiset kankaat kuten viskoosi, mutta on sitä kuten myös synteettistä polyesteria ja pellavan tuottamistakin ympäristöystävällisempää. Esimerkiksi viskoosin valmistamisessa käytetään myrkyllisiä kemikaaleja kuten rikkihiiltä.