Tamperelainen Liisa Huhta on työskennellyt yli kymmenen vuotta opinto-ohjaajana lukiossa. Hän on huomannut, että nuoret ovat kypsiä, fiksuja ja yhteiskunnallisesti valveutuneita. Nuoret käyttävät aiempaa vähemmän päihteitä ja elävät muutenkin terveellisesti. Samaan aikaan monen lukiolaisen elämästä on tullut arjesta selviytymistä. Lähes puolet Suomen lukiolaisista on uupuneita sen sijaan, että voisivat viettää huoletonta itsensä etsimisen aikaa.
Huomiot saivat Huhdan kirjoittamaan kirjan Uupuneet nuoret pärjääjät. Huhta etsii kirjassa syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen.
Huhta haastatteli kirjaa varten nuoria, jotka kertovat lukio-opiskelun kokemuksistaan. Useat lainaukset haastatteluista kertovat pahasta olosta, riittämättömyyden tunteesta, peloista ja yksinäisyydestä. Moni nuori syyttää tuntemuksistaan itseään, kun ei pysty täyttämään suorituskeskeisen maailman vaatimuksia. Monista vastauksista tulee ilmi, että vanhemmilta kaivataan läsnäoloa.
Kirjassa kritisoidaan, kuinka nuorten täytyy yhä nuorempina miettiä ammattiaan. Arvosanojen metsästämisen sijasta Huhta toivoo nuorille enemmän mahdollisuuksia elää vapaammin.
Kirjassa annetaan kymmenen ohjetta lukiolaisten läheisille. Niistä ensimmäinen neuvoo kysymään kuulumisia ja kiinnostumaan vastauksista. Hän toteaa, että vain kysymällä voi päästä jyvälle, millaisten asioiden äärellä oma nuori on menossa: onko kaikki kunnossa, onko hän vähän kuormittunut vai uiko jo syvissä vesissä. Vaikka vastaus olisi “ihan ok”, ei pidä heittää hanskoja tiskiin.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.