Kii­na-paket­tien vyö­ry tuo lisä­ku­lu­ja Suo­mes­sa toi­mi­vil­le yrityksille

Kau­pan lii­ton sel­vi­tyk­sen mukaan tänä jou­lu­na asioin­ti kii­na­lais­ten verk­ko­kaup­po­jen ja mark­ki­na­paik­ko­jen sivuil­la on lähes kol­min­ker­tais­tu­nut kah­den vuo­den takai­seen ver­rat­tu­na. Mar­ras­kuus­sa verk­ko­vie­rai­lu­ja ker­tyi run­saat 4,8 mil­joo­naa, jois­ta 56 pro­sent­tia pää­tyi Temun sivuil­le, 37 pro­sent­tia Aliexpres­sin ja kol­man­nek­si suo­si­tuim­man, Shei­nin, sivuil­le ohjau­tui run­saat nel­jä pro­sent­tia kävijöistä.

Verk­ko­kaup­pa­si­vu­jen selai­lu ei toki aina pää­dy osta­mi­seen. Sel­vi­tyk­sen perus­teel­la 18–79-vuotiaista nai­sis­ta 30 pro­sent­tia ja mie­his­tä 32 pro­sent­tia on teh­nyt ostok­sia kii­na­lai­sis­ta verk­ko­kau­pois­ta tai mark­ki­na­pai­koil­ta vii­mei­sen vuo­den aikana.

Ahke­rim­min niil­tä osta­vat 35–49-vuotiaat mie­het, lap­si­per­heel­li­set ja suo­ma­lai­set, jot­ka koke­vat talou­del­li­sen tilan­teen­sa hei­koim­mak­si. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la kii­na­lai­sis­ta verk­ko­kau­pois­ta tai mark­ki­na­pai­koil­ta oste­taan muu­ta maa­ta har­vem­min, kun taas Itä- ja Poh­jois-Suo­mes­sa se on yleisintä.

Tul­lin uudet tilas­tot jou­lu­kuul­ta ker­to­vat EU:n ulko­puo­li­sen verk­ko­kau­pan lähe­tys­mää­rien räjäh­dys­mäi­ses­tä kas­vus­ta. Tam­mi-loka­kuus­sa enin­tään 150 euron arvoi­sis­sa tava­rae­ris­sä kas­vua oli 1 228 pro­sent­tia vuo­den takai­seen ver­rat­tu­na. Tava­rae­rien mää­rä nousi vuo­des­sa 1,7 mil­joo­nas­ta 22,7 mil­joo­naan. Näis­tä Kii­nas­ta saa­pui perä­ti 97,7 prosenttia.

EU:ssa tuot­ta­ja­vas­tuun idea­na on edis­tää kier­to­ta­lout­ta niin, että jokai­nen mark­ki­noil­le tuot­tei­ta saat­ta­va yri­tys, kuten kaup­pa, vas­taa myy­mien­sä tuot­tei­den jäte­huol­lon ja kier­rä­tyk­sen kus­tan­nuk­sis­ta nii­den elin­kaa­ren lopus­sa. Tuot­ta­ja­vas­tuun ansios­ta kulut­ta­jat voi­vat kier­rät­tää tuot­ta­ja­vas­tuun alai­set tuot­teen­sa, kuten paris­tot ja akut, säh­kö- ja elekt­ro­niik­ka­lait­teet sekä pak­kauk­set, maksutta.

Tuot­ta­ja­vas­tuu­ta val­vo­va viran­omai­nen Suo­mes­sa on Kii­na-paket­tien vyö­rys­sä kui­ten­kin mah­dot­to­man teh­tä­vän edes­sä, kos­ka sil­lä ei ole resurs­se­ja vah­tia, nou­dat­ta­vat­ko Kii­nas­ta ope­roi­vat yri­tyk­set lain­sää­dän­töä ja osal­lis­tu­vat­ko ne tuot­ta­ja­vas­tuu­vel­voit­teen mak­su­jen hoitamiseen.

Käy­tän­nös­sä kaik­kien, myös EU:n ulko­puo­lel­ta tilat­tu­jen tuot­tei­den jäte­huol­lon ja kier­rä­tyk­sen kus­tan­nuk­set jää­vät pää­sään­töi­ses­ti Suo­mes­sa toi­mi­vien yri­tys­ten har­teil­le, mikä hei­ken­tää enti­ses­tään nii­den kil­pai­lua­se­tel­maa. Nämä yri­tyk­set kui­ten­kin työl­lis­tä­vät Suo­mes­sa ja mak­sa­vat veron­sa Suo­meen, min­kä avul­la rahoi­te­taan yhteis­kun­nan palveluita. 

Rat­kai­sua yri­tys­ten epä­rei­luun kil­pai­lua­se­tel­maan on etsit­tä­vä Euroo­pan unionista.

– Epä­rei­lun kil­pai­lu­ti­lan­teen kor­jaa­mi­ses­sa tar­vi­taan ripei­tä toi­mia EU-tasol­la, tote­aa Kau­pan lii­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Kari Luo­to.

– Hal­li­tuk­sen on vaa­dit­ta­va komis­sio­ta var­mis­ta­maan, että EU:n ulko­puo­lel­ta toi­mi­vat yri­tyk­set nou­dat­ta­vat samaa sään­te­lyä ja vel­voit­tei­ta, jot­ka EU:ssa toi­mi­vil­le yri­tyk­sil­le on ase­tet­tu. Jos alus­tan kaut­ta tuot­tei­taan myy­vä yri­tys ei ole hoi­ta­nut tuot­ta­ja­vas­tuu­vel­voit­tei­taan, tuli­si vel­voi­te siir­tää alus­toil­le, Luo­to tarkentaa.