Toistakymmentä naista on kokoontunut sunnuntai-iltana Haukiputaan Coreen. Alkamassa on 10 viikkoa kestävän Riikka Kuokkasen vetämän Kesäkondis-pienvalmennusryhmän viikottainen yhteistreeni. Tällä kertaa hikoillaan kuntosalilla, aiemmin on treenattu kuntopiirissä vahvistaen vuoroin ylä- tai alakroppaa tai koko kehoa. Seuraavilla kerroilla on vuorossa keskivartalotreeni, kuntonyrkkeily ja kahvakuulailua.
– Koska ryhmässä on aina eri tasoisia liikkujia, yhteistreenien ohjelma on sellainen, että kukin voi treenata oman kunnon ja tason mukaan, kertoo Riikka.
Yhteistreenien lisäksi jokainen ryhmäläinen kuntoilee jokaiselle henkilökohtaisesti laaditun oman kuntosaliohjelman mukaan ja noudattaa ruokaohjelmaa, joissa on huomioitu kunkin itselleen asettamat tavoitteet. Monet käyvät myös ryhmäliikuntatunneilla tai harrastavat muuta liikuntaa kuten lenkkeilyä tai pyöräilyä.
Neuvoja, vertaistukea ja tsemppiä saa ohjaajalta ja muilta ryhmäläisiltä paitsi tapaamisissa myös WhatsApp-ryhmässä. Keskustelu käykin vilkkaana, vinkkejä ja kokemuksia vaihdetaan. Tsemppiä saa kavereilta.
– Ryhmävalmennukset ovat nyt todella suosittuja. Huhtikuun alussa alkanut ja kesäkuulle jatkuva Kesäkondis-ryhmä tuli hetkessä täyteen niin, että rinnalle perustettiin toinenkin ryhmä, kertoo Riikka.
Hän on vetänyt ryhmävalmennuksina myös kuntosalikursseja, superkondis-ryhmiä ja painonhallintakursseja. Coressa on myös muiden ohjaajien vetämiä pienryhmiä.
– Ryhmän tuki on monelle tärkeää, sillä kaikki ovat ikäänkuin “samassa veneessä”. Yhteistreenit tuovat mukavaa vaihtelua treeneihin. Asiakkaalle ryhmävalmennus on myös henkilökohtaista valmennusta edullisempi vaihtoeho, listaa Riikka pienryhmien suosion salaisuuksia.
Liikunta osaksi arkea
Vaikka Kesäkondiksessa on kyse tietyn mittaisesta valmennusjaksosta, se voi toimia monille sysäyksenä pysyvään elämäntapamuutokseen lisätä liikuntaa ja parantaa ruokavaliota. Tätä Riikka Kuokkanen juurikin toivoo. Ensimmäisessä tapaamisessa hän ohjeistikin, että älkää ajatelko tätä kurssina, vaan uuden elämäntavan alkuna.
– Elämäntapamuutoksen tavallisimpia kompastuskiviä ovat pikakuurit ja ‑dieetit. Ajatusmalli “kaikki mulle heti nyt” ei toimi elämäntapamuutoksessa. Pikadieeteillä saadaan paino äkkiä putoamaan, mutta niistä ei tule kenellekään uutta elämäntapaa. Usein pikakuurien jälkeen palataan takaisin vanhaan, jopa korkojen kera.
Terveellisen ruuan ohella Riikka haluaa painottaa liikunnan merkitystä osana jokapäiväistä arkea. Liikunnalla voidaan ennaltaehkäistä monia sairauksia. Liikunnan pitäisikin olla samanlainen ennaltaehkäisevä jokapäiväinen rutiini kuin hampaidenpesu.
– Se, miten paljon ja kuinka usein pitäisi liikkua, riippuu jokaisen lähtötilanteesta, resursseista ja tavoitteista. Jos haluaa parantaa lihaskuntoa, pitäisi harjoitteluun sisällyttää lihaskuntoharjoittelua, jos taas kestävyyttä, niin silloin kestävyysliikuntaa. Tärkeää on löytää sellainen liikuntamuoto, josta tykkää ja jonka voi sisällyttää osaksi arkea. Kaikkien ei tarvitse käydä juoksemassa tai kuntosalilla. Osa meistä on ryhmässä liikkujia, osa tykkää liikkua yksin, huomauttaa Riikka.
Ruokailu ojennukseen
Terveellinen ruokavalio koostuu monipuolisesta ravinnosta ja säännöllisestä ruokarytmistä. Syödä pitäisi vähintään neljän tunnin välein. Myös riittävä veden juonti pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja auttaa jaksamaan.
Jos haluaa pudottaa tai hallita painoaan, ennakointi on kaiken a ja o, neuvoo Riikka. Painonpudottajankin päivä sisältää useita aterioita, aamupalan, lounaan, välipalan, illallisen ja iltapalan. Tasaiset ruokailuvälit pitävät verensokerin tasaisena, eikä silloin ehdi tulla niin kova nälkä, että ensimmäiseksi valitsee niitä huonoja vaihtoehtoja ja mitä käsiinsä saa ja vähän enemmänkin.
– Jo edellisenä iltana kannattaa miettiä seuraavan päivän aikataulua, ottaa evästä mukaan ja suunnitella, missä välissä ehtii syödä. Mukana olisi hyvä pitää aina hätävaravälipalana vaikka pähkinöitä ja hedelmä. Jos aamupalan syöminen tökkii, niin aamulla voi nauttia juotavan smoothien marjoista, rahkasta/maidosta/mantelimaidosta ja napata muutaman pähkinän, neuvoo Riikka.
Kohtuuden rajoissa pysyvä herkuttelu on sallittua myös painonpudottajilla.
– Vanha hyvä 80/20 malli pätee hyvin. Kun syö 80-prosenttisesti terveellisesti, mukaan mahtuu myös pieniä herkutteluhetkiä.
Realistinen ja järkevä tavoite painonpudotuksessa on 0,5–1 kg viikossa. Oma tavoite olisi hyvä pilkkoa pieniin osiin, silloin muutosta on mielekkäämpi lähteä tavoittelemaan ja “välietappien” onnistumiset motivoivat jatkamaan. 30 kilon painonpudotustavoite saattaa tuntua kaukaiselta ja toivottomalta, mutta 6 kiloa kolmessa kuukaudessa tuntuu jo huomattavasti realistisemmalta ja helpommalta toteuttaa.
Ryhmissä on tehty todella isojakin painonpudotuksia ja elämäntapamuutoksia. Isoin pudotus taitaa olla 18 kiloa. Keskimääräinen pudotus 10–12 viikon aikana on 5–6 kiloa. Kaikilla ei kuitenkaan ole edes tavoitteena pudottaa painoa, vaan osa hakee uutta motivaatiota liikkumiseen tai muutosta kehonkoostumukseen. Muutoslukuja voi seurata Inbodymittauksilla ennen ja jälkeen valmennuksen.
– Vaikka painoa ei olisi tippunut kiloissa paljon, kehonkoostumus on saattanut muuttua paljonkin, eli rasvaa on palanut ja lihasmassaa tullut tilalle.
Tulosten ohella hyvä olo, mikä liikunnasta ja terveellisestä ruuasta tulee, motivoivat jatkamaan, tietää Riikka.
Onnistumiset tekevät valmentajankin onnelliseksi
Riikka Kuokkanen kertoo, että valmennusasiakkaiden onnistumiset tekevät hänet onnelliseksi ja saavat välillä ihan herkistymään.
– Kun joku on saanut uuden alun elämälle valmennuksen kautta, on se ihan mielettömän hienoa, hän kuvailee.
Haukiputaalta kotoisin oleva Riikka on 33-vuotias liikunta-alan ammattilainen. Persnonal traineriksi hän valmistui vuonna 2009 ja on siitä lähtien tehnyt kokopäiväisesti töitä liikunta-alalla, josta kuusi vuotta yrittäjänä. Hän on työskennellyt myös Turussa ja Helsingissä.
Tällä hetkellä Riikka tekee ohjauksia pääsääntöisesti Liikuntakeskus Corella Haukiputaalla ja Kellossa. Hän vetää erilaisia ryhmäliikuntatunteja (Bodypump, sisäpyöräily, erilaiset lihaskuntotunnit ja perusjumpat), tekee personal trainer ‑valmennuksia, pienryhmävalmennuksia ja työskentelee myös Haukiputaan toimipaikan asiakaspalvelussa.
Työ on hänelle elämäntapa, johon kuuluvat liikunnan ohella terveellinen ja säännöllinen syöminen. Nuorempana Riikka pelasi jalkapalloa ja myöhemmin juoksi ja osallistui myös puolimaratoneille. Sitten kuvioihin tulivat mukaan kuntosali ja ryhmäliikunta, jotka veivät mukanaan. Liikunnallisen työn lisäksi hän käy itse kuntosalilla 4–5 kertaa viikossa ja lenkkeilee kolmen koiran kanssa. Päivät ovat siis touhua täynnä, mutta tämä sisukas ikiliikkuja ei osaisi kuvitellakaan tekevänsä mitään muuta työtä.
– Vaikka olisi miten väsy tai huono päivä tahansa, voin olla varma, että viimeistään jumpalla kaikki ikävät asiat unohtuvat ja väsymys vaihtuu liikunnan tuomaan hyvään oloon.
Terveellinen ja säännöllinen syöminen on myös selkärangassa.
– Epäsäännöllisillä ja epäterveellisillä syömisillä en jaksaisi tehdä tätä työtä, mitä nyt teen.
Toki herkutellakin pitää joskus, kun siltä tuntuu. Silloin maistuu jäätelö tai karkki, pizzoista Riikka ei välitä eikä ole koskaan syönyt esimerkiksi hampurilaisateriaa.
Tärkeimmät pointit elämäntapamuutokseen
• Motivaatio. Mitä oikeasti haluat, sille löydät aikaa, ilman selityksiä.
• Valmius tehdä muutoksia omassa arjessa ja elämässä. “Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu”.
• Tieto (turvaudu valmentajaan jos oma tieto ei riitä).
• Realistinen päämäärä. Pilko tavoitteet pienempiin osiin.
• Perheen, ystävien ja tarvittaessa valmentajan tuki.