Kellonkartanon kristillisessä kurssikeskuksessa Kellossa on käynnissä mittava peruskorjaus- ja rakennushanke, jonka kustannusarvio on noin miljoona euroa. Raamattuopistontiellä sijaitsevaan vuonna 1911 rakennettu idyllinen päärakennus kunnostetaan perusteellisesti ja viereen piha-alueelle on valmistumassa erillinen saunarakennus ja maalämpökeskus.
Kunnostustyöt Kellonkartanossa alkoivat viime syksynä, jolloin hankkeelle saatiin rakennuslupa. Vastikään päärakennuksen lattioita on purettu ja uusittu. Tänä keväänä saatiin sovittua myös Oulun Veden kanssa siirtoviemäriin liittymisen ehdoista, joten hanke voi edetä ja toteutua suunnitellusti.
– Työt on suunniteltu toteutettavaksi kahden vuoden aikana, mutta jos kaikki etenee sillä vauhdilla kuin miltä nyt näyttää, valmista voi tulla jo keväällä 2021, arvioi Yrjö Vilhunen rakennustiimistä.
Kellonkartanon kiinteistö on Suomen Raamattuopiston Säätiön omistama, mutta toiminnasta vastaa paikallinen yhdistys Kellonkartanon ystävät ry. Toiminta pohjautuu ev.lut. tunnustukseen ja yhteistyötä tehdään seurakuntien, monien herätysliikkeiden ja kristillisten järjestöjen kanssa.
Kellonkartanossa on järjestetty kesäisin jumalanpalveluksia, leirejä ja viikonlopputapahtumia. Historiallisesti arvokas päärakennus on ollut nykyisessä käytössä vuodesta 1962 lähtien, jolloin tila vihittiin kirkolliseen käyttöön.
Jo vuosikymmeniä elänyt unelma saada Kellonkartano ympärivuotiseen käyttöön sai tuulta siipiensä alle keväällä 2018, kun raamattuopistosäätiön työn ystävä lahjoittaa merkittävän summan hankkeen toteuttamiseksi. Jatkossa kohteeseen kerätään edelleen lahjoitusvaroja. Talkootyön osuus hankkeesta on merkittävä, lisäksi kohteeseen on palkattu yksi työntekijä.
– Tähän mennessä talkootyötä on tehty jo arviolta 50 000 euron arvosta, koolla on iso aktiivinen porukka, kertoo Yrjö Vihunen.
Hankkeen eteneminen on suunniteltu siten, että uusitutkin tilat olisivat käytössä jo ensi kesänä, mikäli se koronatilanteen takia on mahdollista. Kesän tilanne tapahtumien osalta tarkentuu myöhemmin.
Kellonkartanon päärakennuksen perusteellinen saneeraus sisältää alapohjan ja yläpohjan rakenteiden purun ja uusimisen, vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän asentamisen, sähköistyksen uusimisen, katto- ja ikkunatyöt sekä yläkerran saunaosaston purkamisen. Erilliseen saunarakennukseen sijoittuu myös maalämpökeskus ja roskakatos.
Viemäröinnin uusiminen sisältää viemäripumppaamon, jolla jätevedet pumpataan lähellä rantasaunaa kulkevaan painesiirtoviemäriin. Viimeisessä vaiheessa uusitaan päärakennuksen ulkopinnat ja tehdään ikkunatyöt.
Kellonkartanon ystävät ry:ssä on jäseniä tällä hetkellä yli 300.