Kel­lon kou­lun kuu­des­luok­ka­lais­ten mielpidekirjoituksia

Mik­si suo­ma­lai­set valittaa?

Valit­ta­mi­nen on tur­haa, kos­ka maa­il­ma, mis­sä eläm­me, on tosi help­poa. Nyky­ään mel­kein kai­kil­la on sopi­vas­ti rahaa ja elä­män hel­pot­ta­mi­sek­si on monia lait­tei­ta ja köy­hät­kin saa­vat pal­jon apua.

Ennen van­haan elä­mä oli sel­viy­ty­mis­tais­te­lua. Moni ihmi­nen oli tosi köy­hiä ja hei­dän piti raa­taa pal­jon ja sil­loin ei ihmi­set valit­ta­neet lähes­kään niin paljon.Myös ilmas­to oli pal­jon kyl­mem­pää. Kyl­lä nyky­ajal­la­kin on mai­ta, jois­sa elä­mä on vai­ke­aa ja ihmi­set ovat näläs­sä. Sik­si valit­ta­mi­sen sijaan voi­si­vat ihmi­set kes­kit­tyä nii­den aut­ta­mi­seen, jot­ka apua tarvitsee.

Juuso 6A

 

Ovat­ko aikui­set pilaa­mas­sa planeettamme?

Aikui­set pilaa­vat maapla­neet­taam­me kaa­ta­mal­la met­sää ja saas­tut­ta­mal­la ilma­ke­hää, jon­ka seu­rauk­se­na kas­vi­huo­ne­pääs­tö­jen mää­rä lisään­tyy. Jos täl­lai­nen jat­kuu, pla­neet­tam­me tuhou­tuu koko­naan. Oikeas­taan kaik­ki ihmi­set voi­vat vai­kut­taa sii­hen, mil­lai­nen pla­neet­taam­me on ja tulee olemaan.

Autoi­lu saas­tut­taa run­saas­ti ilma­ke­hää, sil­lä ben­sa on fos­sii­lis­ta polt­toai­net­ta eli se aiheut­taa kas­vi­huo­neil­miön myö­tä ilmas­ton läm­pe­ne­mis­tä. Tämän takia autoi­lua kan­nat­taa vähen­tää ja käyt­tää mui­ta vähem­män saas­tut­ta­via kul­ku­vä­li­nei­tä, kuten pol­ku­pyö­rä, jouk­ko­lii­ken­ne, kävel­len on myös help­po kul­kea lyhyi­tä mat­ko­ja. Säh­kö­au­toi­lu on ympä­ris­töys­tä­väl­li­sem­pää, kuin ben­sal­la tai die­se­lil­lä toi­mi­va auto, sil­lä säh­kön tuo­tan­to ei vie niin pal­jon luon­non­va­ro­ja. Myös auton läm­mi­tys tal­vi­sin ennen käyn­nis­tys­tä on kan­nat­ta­vaa, sil­lä jos käyn­nis­tät auton aina kyl­mä­nä , saat­taa polt­toai­net­ta kulua jopa kah­den tan­kil­li­sen ver­ran yhden tal­ven aikana.

Pep­pi, Tin­ka ja Aamu, 6A

 

Ris­tiin rastiin

Kis­sa rat­koi ristikkoa

rik­ki­näi­ses­sä vessassa.

Ris­ti pään päällä.

Ris­tiäi­sis­sä.

Jalat ris­tis­sä.

Hans­kat tiskissä.

Kimi 6A

 

Kotiin­tu­loa­jat

Väes­tö­lii­ton Nuor­ten tii­min asian­tun­ti­ja Anne Pelan­de­rin mukaan 13-vuo­ti­aat saa tul­la kotiin kel­lo kym­me­nen. Minun mie­les­tä­ni se on lii­an myö­hään. Jos lap­sel­la on aikai­nen kou­lu­aa­mu ajat­te­len, että pitäi­si tul­la aiem­min kotiin.

Lap­set saa­vat olla kau­em­min pois kotoa, jos ovat esi­mer­kik­si elo­ku­vis­sa illal­la, mut­ta jos on kave­reil­la, niin pitäi­si tul­la aikai­sem­min kotiin. Näin suo­sit­te­li­sin, kos­ka hom­ma saat­tai­si men­nä hie­man vil­lik­si, jos kave­reil­le jää­dään yömyöhään.

Toi­vo ja Leo 6A/6B

 

Pelaa­mi­nen

Pelaa­mi­sen hyviä puo­lia on esi­mer­kik­si, että oppii kie­li­tai­toa ja voi kehit­tää sosi­aa­li­suut­ta, eli on hyvä toi­mi­maan ryh­mäs­sä. Pelaa­mi­ses­sa oppii häviä­mään, kos­ka peleis­sä hävi­ää usein, joten oikeas­sa urhei­lus­sa ei vedä rai­va­rei­ta häviös­tä. Peli on vain peli. Pelaa­mi­nen kehit­tää mie­li­ku­vi­tus­ta, jos pelaa pohdintapelejä.

Pelaa­mi­ses­ta voi tul­la uni­va­jet­ta, mut­ta jos ei pelaa pit­kään ja lopet­taa hyvis­sä ajoin, tämä uni­va­je jää pois. Sopi­van pelia­jan voi kes­kus­tel­la van­hem­pien kans­sa. Eka lap­sen pitää teh­dä läksyt.

Mau­no 6C ja Toni 6B