Keliakialiitto on julkaissut keliakiaa sairastaville laajan materiaalipaketin. Vuoden pituisessa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittamassa Gluteenitonta arkiruokaa ‑hankkeessa on tehty yli 100 uutta gluteenitonta ruoka- ja leivontaohjetta, 10 ruuanvalmistusvideota ja viikkoruokalistoja kolmelle eri kohderyhmälle. Lisäksi on julkaistu hintatietoja, vinkkejä ja vertailuja, joiden avulla kauppareissuilla ja kotikeittiössä voi säästää rahaa.
Materiaalit löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta osoitteista keliakialiitto.fi/gluteenitonta-arkiruokaa ja keliakialiitto.fi/reseptit. Ohjeet on merkitty Gluteenitonta arkiruokaa ‑logolla ja ne löytyvät myös valitsemalla reseptien kategoriaksi ”Arkiruokaa”.
– Julkaistujen materiaalien avulla keliakiaa sairastava voi suunnitella ja valmistaa mahdollisimman edullista, mutta myös ravitsemussuositusten mukaista arkiruokaa. Koko viikon gluteenittomat lounaat voi valmistaa kymmenellä eurolla, kertoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi.
Puronurmi huomauttaa, että edullisuus ja terveellisyys eivät useinkaan kulje käsi kädessä. Gluteenitonta arkiruokaa ‑ohjeissa on huomioitu esimerkiksi suolan ja tyydyttyneen rasvan osuus, joten ohjeisiin ei ole välttämättä valittu halvinta mahdollista raaka-ainetta.
Julkaistuissa ruoka- ja leivontaohjeissa käytetään perusraaka-aineita ja ‑mausteita. Monessa ohjeessa voi valita, käyttääkö proteiinin lähteenä lihaa, kanaa vai kasvista. Tavoitteena on ollut, että ruuat maistuisivat mahdollisimman monelle eikä hävikkiä synny.
Ohjeiden kehittämisessä oli apuna vapaaehtoisia, jotka testasivat niitä. Ruokien ja leivonnaisten valmistaminen onnistuu tavallisessa kotikeittiössä perusvälineillä. Kun tekee itse, säästää ruokakuluissa, sanoo Keliakialiiton ravitsemusterapeutti Sanna Arnala.
Apua kokkailuun saa YouTubessa julkaistujen kymmenen videon avulla, joissa näytetään ruokaohjeiden valmistaminen vaihe vaiheelta.