Yrittäjien usko oman liiketoimintansa kasvuun on Pohjois-Pohjanmaalla kasvanut viime vuoteen verrattuna. Näin kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kyselytutkimuksen tuloksista. Vastaajista peräti 72 % uskoo liikevaihtonsa pysyvän samana tai kasvavan ensi vuonna vähintään 19 %, kun viime vuonna vastaava luku oli 61 %. Kyselyyn vastasi 220 yrittäjää maakunnan alueelta. Vastaajista 31 % toimii yksinyrittäjinä ja loput ovat työllistäviä yrityksiä. Kyselyllä haluttiin selvittää yritysten tilannetta, kasvua sekä kasvun keinoja ja odotuksia vuodelle 2025.
Vastaajista 15 % ennakoi liikevaihtonsa painuvan miinukselle. Euromääräiset liikevaihdon kasvuodotukset ovat kasvaneet edellisen vuoden 34 000 eurosta 61 000 euroon. Uutena kysymyksenä kysyttiin kuluvan vuoden ennustetta yrityksen tuloksesta. Tappiollista tulosta odottaa 19 % vastaajista ja 81 % odottaa voitollista tulosta.
Maakunnan yritysten kasvuhakuisuus on maltillisempaa aiempaan verrattuna. Viime vuonna 60 % ilmoitti olevansa joko voimakkaasti kasvua hakevia tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia yrityksiä, tämän vuoden kyselyssä vastaava luku on 53 %. Voimakkainta kasvuhakuisuus on teollisuuden toimialalla (92 %) ja maltillisinta kuljetuksen toimialalla (36 %).
Maltillisesta kasvuhakuisuudesta huolimatta seuraavan vuoden liikevaihto-odotuksissa on myönteisiä näkymiä. Vastaajista 11 % odottaa liikevaihtonsa pysyvän kuluvan vuoden tasolla, peräti 74 % odottaa positiivista liikevaihdon muutosta ja vain 15 % liikevaihdon supistumista, kun vastaava luku viime vuonna oli 28 %.
Kasvua rajoittavista tekijöistä yrittäjän oma jaksaminen nousee edelleen keskeisimmäksi kasvun esteeksi, tämän mainitsi 45 % vastaajista, edellisessä kyselyssä vastaava luku oli 39 %. Seuraavaksi tärkein kasvun rajoite oli kilpailutilanne (31 %). Osaavan työvoiman löytämisen vaikeus on edelleen merkittävä kasvun este, tässä kyselyssä sen mainitsi 30 % vastaajista. Myös kysynnän riittämättömyys on haasteena (25 %). Verotuksen vaikutukset olivat nousseet merkittävästi. Vastaajista 24 % mainitsi verotuksen kasvun esteeksi, kun viime vuonna vastaava luku oli 17 %.
Kaikista vastaajista 63 % aikoo pitää henkilöstön määrän ennallaan ja vain 7 % tulee vähentämään henkilökunnan määräänsä vuoden 2025 aikana. Vastaajista 30 % aikoo lisätä työntekijöiden määrää, vastaava luku viime vuonna oli 26 %. Työntekijämäärän odotus tarkoittaa keskiarvona yhtä uutta työpaikkaa vastaajaa kohti, kun vastaava keskiarvo oli viime vuonna 0,5 uutta työpaikkaa vastaajaa kohti.
Yksittäisistä aloista eniten tarvetta on suorittavaan työhön, esim. tuotannon ja asennuksen tehtäviin. Muina aloina mainittiin mm. markkinointi/myynti/asiakaspalvelu sekä rakentamisen toimiala.