Kun Ulla-Maija Takkunen noin viisi vuotta sitten huomasi Yli-Iin Maalismaalla talon myynnissä, jäi se kummittelemaan hänen mieleensä, vaikka muuttaminen ei ollut mielessäkään. – Tulin katsomaan taloa ja kun pääsin pihaan, tuntui, että tämä on kotini.
Tuolloin uuden kodin piha oli pääosin nurmikolla, jota on vaikea uskoa tämän hetken kasvi- ja kukkaloistoa katsellessaan. Ammattipuutarhuri ja hortonomi Takkunen on laittanut kädet maahan ja antanut puutarhalle mahdollisuuden kukoistaa mahdollisimman luonnonmukaisesti.
– Ajatuksenani on noudattaa permakulttuurisia periaatteita, ekologisuutta, luontoa myötäilevää puutarhurointia. Kestävää puutarhanhoitoa yhdessä luonnon kanssa, Takkunen kuvailee.
Perhoset, pörräiset, madot, kaikenlaiset ötökät ja linnut saavat huomiota puutarhassa. Maata ruokitaan sienirihmastoin, mikrobein ja bakteerein. Kaikki on syötävää, jos ei ihmisille, niin eläimille.
– Maanpäällinen ei kukoista, jos sen alla ei ole monimuotoista eläimistöä. Puutarhan pitää olla tasapainossa.
Ulla-Maija Takkunen on huolissaan maaseudun lajiston köyhtymisestä ja siksi hän haluaa näyttää, että pienetkin maaseutupihat voivat olla keitaita, lajirikkaita ja kestäviä puutarhoja maatiaislajikkeineen.
Herttatuvaksi nimetyn kodin pihapiirissä on paljon luonnonperennoja, lääkinnällisiä yrttejä, marjapensaita, maanpeitekasveja, omenapuuryhmiä, kirsikkapuu, tyrniä, kirsikkaluumupuu ja sieniä kuten osterivinokkaita.
– Kasvimaata ei ole, eikä mansikkamaata. Mansikat kasvavat täällä pitkin puutarhaa. Lavoissa viljelen monenlaista. Kuistilla kasvavat tomaatit. Ajatukseni on, että maanpintaa ei kuulu rikkoa, kuopsutella eikä perata. Kasvit lannoittavat toisiaan, kun niiden antaa maatua paikalleen.
Taimet lykitään Takkusen omien sanojen mukaan sinne, missä on tilaa.
– Teen kaiken rennolla otteella. Satoa on paljon korjattavaksi, sillä marjojen lisäksi kuivatan yrttejä, teen yrttiseoksia ja teetä.
Takkunen toivoo, että hänen nyt teinivaihetta elävä pihansa saa kasvaa täyteen ikäänsä ja, että ihmiset kävisivät katsomassa, että tällainenkin suunnitelma toimii.
– Täällä on paljon aistittavaa ja koettavaa, Takkunen sanoo.
Herttatuvan elämää voi seurata osoitteissa http://hidastaelamaa.fi/author/ulla-maija/ sekä http://hetkiahertalla.blogspot.fi/
Permakulttuuri
Permakulttuuri on ekologiaan perustuva suunnittelumenetelmä, jonka avulla pyritään luonnon prosesseja jäljittelemällä ja niitä hyödyntämällä kehittämään kestäviä järjestelmiä, jotka täyttävät yhtä lailla yksittäisen ihmisen, ihmisyhteisöjen kuin maapallonkin tarpeita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Lisätietoa www.permakulttuuri.fi