Seitsemän jääkiekkoseuraa Oulun alueelta muodostaa jääkiekkoseurojen yhteisön, jossa tulee pelaamaan noin 2 500 pelaajaa U15-C2 –ikäluokasta alkaen. Tämä on suurin seurayhteisö koko Suomessa. Yhteisenä tavoitteena on seurojen harrastajamäärän lisääminen lapsi- ja juniorivaiheessa sekä leveän ja laadukkaan pelaajapolun jatkuva kehitys kilpakiekkovaiheessa.
Yhteistyöllä turvataan seurojen elinvoimaisuus ja mahdollistetaan jokaiselle pelaajalle ehjä pelaajapolku tulevaisuudessa, niin kilpakiekon kuin harrastekiekon osalta. Toimintaa yhtenäistämällä turvataan laadukas juniorityö aina kiekkokoulusta A‑junioreihin asti.
Mukaan Suomen laajimpaan junioriyhteistyöhön lähtevät KKP, Ahmat Haukiputaalta, Kiekko-Laser juniorit, Kiekko-Oulu, Limingan Kiekko, Muhoksen Jääklubi sekä Oulun Kärpät 46.
– Seurojen toiminta säilyy itsenäisenä aina U14–D1–vaiheeseen eli siihen saakka kun tytöt tai pojat ovat 8–9‑luokkalaisia. Sen jälkeen kaikilla yhteisön pelaajilla on päällään Kärppäpaita, kertoo Kiimingin Kiekkopoikien (KKP) toiminnanjohtaja Veli-Matti Korhonen.
Keskiviikkona iltapäivällä julkistettua viisivuotista sopimusta on valmisteltu jo usean vuoden ajan, ja sillä tavoitellaan seurojen välisen kilpailun rauhoittamista muun muassa pelaajien, valmentajien ja jäävuorojen suhteen.
Seurojen neuvottelukunnalla on valvontavastuu yhteisön toiminnasta. Jokainen seura on edustettuna neuvottelukunnassa. Yhteisön ohjausryhmällä on päätösvalta urheilutoiminnan kausittaisesta toteuttamisesta. Ohjausryhmä nimetään kevään 2020 aikana. Kärppä-Säätiö tukee toimintaa.
Kilpailutilanteen rauhoittaminen takaa työrauhan ja toimintaa voidaan kehittää jokaisessa seurassa pitkäjänteisesti yhdessä muiden seurojen kanssa.
– KKP:lle, kuten muillekin seuroille tämä merkitsee työrauhan julistamista ja voimme keskittyä omaan luistelukoulu- ja päiväkotitoimintaan sekä lapsikiekkotoimintaan, Korhonen sanoo.
– Meidän on kiekkopuolella huomioitava se asia, että jääkiekkoseurojen ei kannata haaskata ruutia seurojen väliseen kilpailuun, vaan meidän on yhdessä tarjota kiinnostava vaihtoehto jääkiekon saralla jalkapalloillulle, salibandylle ja eSportille.
Ahmojen toiminnanjohtaja Kati Alatulkkila näkee uudistuksen sekä seuran että koko alueen jääkiekkotoiminnan kannalta erittäin positiivisena ja tervetulleena asiana.
– Jokaisella pelaajalla tulisi olla mahdollisuus omaan katkeamattomaan pelaajapolkuun. Elämme uutta aikakautta, jossa kilpailu peli- ja nettimaailman sekä lisääntyneiden lajivalintojen myötä on koventunut kaikilla seuroilla lajista riippumatta. Oman lajin seurojen välisen nahistelun sijaan tulemmekin keskittymään lajin kehittämiseen alueellisesti vahvaksi iästä riippumatta, Alatulkkila sanoo.
Pelipaikkoja riittää jatkossa enemmän kaikille eri taitotasoilla oleville pelaajille, myös tytöille löytyvät omat joukkueet. Yhteistyön avulla päästään eroon ongelmasta, jossa U15-C2-vaiheessa oleville yläasteikäisille nuorille ei ole aina löytynyt omaa joukkuetta.
Nyt solmittavalla viisivuotisella sopimuksella mahdollistetaan lisää pelipaikkoja ja sarjatasoja huippujääkiekkoon.
– Jatkossa Oulun alueella on kaksi SM-tason joukkuetta U16- ja U18-nuorissa. Määrä siis tuplaantuu.
Tällä päästään Veli-Matti Korhosen mukaan eroon siitä, että alueen lahjakkaat pelaajat joutuisivat muutamaan oman kodin lihapatojen äärestä toisille paikkakunnille pelipaikan perässä jo varhaisessa vaiheessa.
– Lisäpelipaikat SM-tasolla tarjoavat myös toisen asteen kouluihin tulevien muiden paikkakuntien pelaajille tavoitteellisen joukkueen jääkiekon pelaamiseen. KKP:lle onkin haaste nostaa oma toiminta pysyvästi sille tasolle, että voimme kasvattaa SM-tason pelaajia ja valmentajia, Korhonen kertoo.
Ahmojen Kati Alatulkkila nostaa esille myös ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat haasteet.
– Ulkojäiden vaikutus lajin olemassaoloon on ollut olennainen. Valtakunnallisesti tulisikin ottaa tulevaisuuden uhkakuvat huomioon ja muokata jo lähiaikoina toiminta muutoksia kestäväksi. Tässä oma tahtotilamme on varmistaa tulevaisuudessa uudella nykyteknisellä hallilla lajin jatkumo omalla alueella.
Sopimuksen piiriin kuuluu arkisen toiminnan yhteistyö kuten:
• Seuratyöntekijöiden yhteistyö.
• Maalivahtijäät.
• Yhteinen koulutus.
• Yhteisiä valmennuslinjauksia ja suosituksia toiminnasta.
• Yhteiset ikäkausivastaavat huolehtivat joukkueiden laadun valvonnasta.
• Tyttöpelaajien yhteistreenit ja pelijoukkueet.