Kiiminkijoen koulun juhlasalissa käy melkoinen vilske, kun koulun oppilaat valmistautuvat tulevaan itsenäisyyspäivän juhlaan. Juhlan järjestelystä vastaavat koululla perinteisesti viidesluokkalaiset. He ovat ottaneet tuntumaa itsenäisyyteen aiheena ennen juhlaa muun muassa kuvaamataidon tunnilla laulamalla ja kuvittamalla laulua Täällä pohjan tähden alla.
– Itsenäisyys on ihan normi asia, jota ei paljonkaan tule mietittyä, sanoo Kiiminkijoen koulun oppialaskunnan hallituksen puheenjohtaja Mari Kuosmanen.
Kiiminkijoen koulun apulaisjohtaja Titta Tiri-Luukkonen myöntää, että asia on juuri näin.
– Nykyajan lapset ovat syntyneet itsenäiseen Suomeen ja sodista on jo niin pitkä aika, että heille itsenäisyys on itsestäänselvyys ja asia, jota ei tarvitse oikeastaan ajatella.
Kiiminkijoen koulun itsenäisyyspäivän juhla on tällä kertaa musiikkipainotteinen. Oppilaat esittävät useita teemaan liittyviä lauluja. Mukaan juhlaan on kutsuttu kiiminkiläisiä sotaveteraaneja sekä koulun entisiä työntekijöitä.
– Kourallinen sotaveteraaneja saadaan vielä mukaan koulun juhlaan, Tiri-Luukkonen sanoo.
Tänä vuonna Suomi täyttää 102 vuotta, sillä Suomi itsenäistyi 6. päivänä joulukuuta 1917. Tuolloin Suomi vapautui Venäjän hallinnosta.
Itsenäisyyspäivänä liputetaan, juhlitaan paitsi kodeissa, myös presidentin vastaanotolla eli Linnan juhlissa. Lapset puolestaan juhlivat itsenäisyyspäivää Helsingissä Säätytalolla jo torstaina 5.12.
Samoin Kiiminkijoen koululla tämän itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ovat jo juhlan aattona. Helsinkiin juhlimaan meneviltä lapsilta on tänä vuonna kysytty sitä, mistä he ovat iloisia tai ylpeitä Suomessa. Juhla teema on Suomi maailmassa – maailma meissä.
Kiiminkijoen koulun viidesluokkalaiset kertovat, että itsenäisyyspäivän juhlinnan huomaa kotona vapaapäivän lisäksi siitä, että ikkunalla voi olla kynttilät palamassa ja katsotaan Linnan juhlia.
Oulun nuorisovaltuuston kiiminkiläinen puheenjohtaja Kalle Pyky kertoo, että itsenäisyyspäivä herättää hänessä aina kunnioitusta isänmaata ja sen rakentajia kohtaan.
– Kiitollisuus on myös päällimmäisenä tunteena, sillä sotiemme veteraanit ovat taanneet meille turvallisen ja hienon kotimaan. Itsenäisyys merkitsee nykynuorille vapautta. Vapautta puhua omaa äidinkieltään, vapautta tehdä asioita mistä pitää. Nuorille itsenäisyys merkitsee myös vastuuta. Vastuuta säilyttää itsenäisyys myös tulevaisuudessa ja vaalia meille tärkeitä arvoja, kuten vapautta.
Kalle Pyky kertoo, että hänen pappansa oli sotaveteraani, joten siksikin itsenäisyyspäivällä on tärkeä merkitys.
– Pappani kuoli kun olin seitsemän, mutta muistot itkuisista silmistä, hänen kertoessaan sotamuistoja, säilyvät mielessäni ikuisesti.
Pykyn mielestä on sanomattakin selvää, että nuoret tuntevat kunnioitusta ja kiitollisuutta sotaveteraaneja kohtaan.
– Pian koittaa aika kun keskuudessamme ei ole enää sotaveteraaneja, mutta silloin on tärkeää että muistot säilyvät. Itsenäisyydestä ei saa koskaan tulla itsestäänselvyys, vaan meidän tulee aina vaalia sekä kunnoittaa sitä. Itsenäisyyttä tulee vaalia oppimalla ja kunnioittamalla historiaamme, mutta myös rakentamalla tulevaa.
Kalle pyky näkee tärkeänä sen, että nuoret jatkavat Suomen rakentamista ja itsenäisyyden vaalimista myös tulevaisuudessa.
Talvisodan syttymisestä 80 vuotta
• Talvisota Neuvostoliittoa vastaan käytiin 30.11.1939 – 13.3.1940.
• Suomi taisteli 105 päivää olemassaolostaan.
• Sota alkoi Mainilan laukauksilla ilman sitä edeltävää sodanjulistusta.
• Talvisodan tunnetuimpia taisteluita olivat Raatteen tien, Suomussalmen ja Tolvajärven taistelut sekä Kuhmon ja Laatokan mottitaistelut.
• Talvisodan aikana Oulu oli tärkeä majoitus- ja huoltokaupunki. Kaupunkia pommitettiin sodan aikana kaksi kertaa.
• Puna-armeijan joukot pysäytettiin joulukuussa Mannerheim-linjalle.
• Helmikuussa alkanut neuvostojoukkojen suurhyökkäys Kannaksella johti Mannerheim-linjan murtumiseen ja joukkojen vetäytymiseen. Suomi suostui katkeraan rauhaan.
• Talvisodassa oli kaatuneita tai kadonneita noin 27 000, haavoittuneita noin 44 000. Maaliskuussa päivittäin kaatui yli 500 suomalaista, 6.3.1940 jopa yli 800 miestä.
• Talvisodan jälkeen Suomessa taisteltiin vielä Jatkosota sekä Lapsin sota. Viimeiset saksalaiset poistuivat Suomen alueelta 27. huhtikuuta 1945, minkä jälkeen Suomi katsoi sodan todella päättyneeksi.
• Sotien jälkeen Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry on järjestänyt rajojen taakse kentälle jääneiden sankarivainajien etsintöjä. Vuosina 1992–2015 on löydetty noin 2000 vainajan jäännökset, joista lähes 400 on voitu tunnistaa. Tuntemattomiksi jääneet vainajat on haudattu pääasiallisesti Lappeenrannan ja pieni osa Joensuun, Kajaanin ja Helsingin Hietaniemen sankarihautausmaihin.
(Lähde:Talvisotayhdistys)