Maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi hinnat ovat nousussa. Korkea inflaatio iskee kaikkien arkeen ja kulutuskykyyn. Eniten inflaatio tulee vaikuttamaan kaikista pienituloisimpiin, tämä on selvää. Yllättävämpää on se, että työeläkkeet tulevat nousemaan palkkoja enemmän sen vaikutuksena. Syy tähän piilee työeläkeindeksissä.
Työeläkeindeksi on niin sanottu taitettu indeksi. Tämä tarkoittaa, että hintatason muutoksen osuus indeksistä on 80 % ja palkansaajien ansiotason muutoksen osuus on 20 %. Hintojen nousu siis näkyy aikaisemmin työeläkkeiden korotuksissa palkkoihin verrattuna.
Työeläkeindeksin tulosta on, että eläkkeet ovat paremmin inflaatiosuojattuja kuin palkat. Eläketurvakeskuksen ekonomi Ville Merilän mukaan palkat eivät ole kasvaneet inflaation vauhdin mukana, mikä vaikuttaa reaaliansioihin laskevasti. Inflaatiolla on toki muitakin vaikutuksia. Esimerkiksi korkojen nousu iskee eniten nuorempiin ikäluokkiin vaikkapa asuntolainakustannusten kautta.
Taitettua indeksiä ollaan aiemmin kritisoitu siltä pohjalta, että eläkkeet eivät kasva palkkojen kanssa samaa tahtia. Tilanteen ollessa päinvastainen palkansaajat voivat kokea “häviävän” osapuolen roolin kovaksi palaksi.
Sekä Merilä että Työeläkevakuuttajat ry:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes kertovat, että vastaavia tilanteita on nähty aiemminkin. Tilanne on poikkeava, mutta ei ennennäkemätön.
– Nyt käynnissä oleva voimakas inflaatio ja juuri ennen inflaation nopeaa nousua solmitut pääosin erittäin maltilliset palkankorotukset ovat luoneet tilanteen, jossa nykyiset eläkeläiset “hyötyvät” työeläkeindeksin suuresta kuluttajahintoja koskevasta painotuksesta. Tällaisia tilanteita on ollut aina silloin tällöin. Huomattavasti useammin on ollut vuosia, jolloin eläkeläiset ovat “hävinneet” tai ainakin kokeneet hävinneensä suhteessa palkansaajiin, Siimes kertoo.
Toisekseen työeläkeindeksi perustuu jo tapahtuneisiin muutoksiin, eli jo toteutuneeseen hinta- ja ansiotulokehitykseen. Ensi vuoden tilanteesta palkkakehityksen tai inflaation suhteen ei voida vielä sanoa varmasti mitään. Käänteinen tilanne eläkkeiden ja palkan korotusten välillä siis saattaa jäädä hyvinkin lyhytaikaiseksi.
Eivätkä eläkeläiset säästy inflaation kuritukselta, vaikka työeläkeindeksi takaakin eläkkeet palkkoja paremmin inflaatiolta.
– Koska työeläkeindeksi määräytyy aina menneen, jo toteutuneen inflaation perusteella, se ei tietenkään kompensoi hintatason nousua täysmääräisesti työeläkkeen eikä edes kansaneläkkeen saajille. Siksi inflaatio puree myös heitä — ja potkii tietysti juuri nyt mojovasti myös meitä palkansaajia, Siimes tiivistää.
Inflaatiolla on vaikutuksia työeläkeindeksin lisäksi muuhunkin eläkejärjestelmään. Työeläkejärjestelmään kuuluu myös toinen indeksi, jota kutsutaan palkkakertoimeksi. Sitä käytetään työeläkkeen määrää laskettaessa, kun ihminen on jäämässä eläkkeelle. Uran aikana tienaamat ansiot muutetaan palkkakertoimen avulla eläkkeellejäämisvuoden tasoon.
Palkkakertoimessa huomioidaan hintojen ja ansioiden muutokset, mutta päinvastaisella painotuksella kuin työeläkeindeksissä. Siimes kuvaa palkkakertoimen kehittyvän “omituisesti” inflaation johdosta.
– On täysin mahdollista, että niiden [työeläkeindeksin ja palkkakertoimen] arvot kehittyvät vuoden 2023 tammikuun osalta niin, että eläkkeelle jäämisen ajankohdalla tulee olemaan tavanomaista vuotta suurempi vaikutus eläkkeensaajan odotettavissa olevaan eläketuloon ainakin joissain tapauksissa. Tämä johtuu siitä, että palkkakertoimen kehitys tullee olemaan huomattavasti tavanomaista heikompi ja työeläkeindeksin puolestaan huomattavasti tavanomaista parempi.
Merilä on samaa mieltä, vaikutukset tullee näkymään eläkkeelle siirtymisen ajankohdissa.
- Todennäköisesti monet, varsinkin vuodenvaihteessa vanhuuseläkkeelle siirtymistä suunnittelevat harkitsevat tarkkaan milloin eläkkeelle kannattaa siirtyä.
Jo mainittujen indeksien lisäksi varsinkin pienituloisten eläkkeen määrään vaikuttaa kansaneläke. Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii tukemaan pienituloisten eläkkeen- ja etuudensaajien maksukykyä tekemällä sosiaaliturvaetuuksiin ylimääräisen indeksikorotuksen vuodelle 2022.
Tämä tarkoittaa, että muun muassa Kelan maksamien kansaneläkkeiden, perhe-eläkkeiden ja takuueläkkeiden määrä tulee kasvamaan. Konkreettisesti korotus tarkoittaa noin 24 euron lisäystä kansaneläkkeeseen kuukaudessa. Korotetut etuudet vaikuttavat toisiinsa, eli korotuksen lopullinen määrä vaihtelee tapauksittain.
Eläkkeen määrä, eläkkeelle siirtyminen sekä sosiaalietuudet siis ovat inflaation aiheuttamassa muutoksessa. Vaikka normaalista poikkeava tilanne näyttäisi täten hyödyttävän eläkeläisiä, Eläkeliiton Haukiputaan yhdistyksen puheenjohtaja Paavo Vehkaperä painottaa, että reaalieläkkeet ovat menneet vuosi vuodelta huonompaan suuntaan korotuksista huolimatta.
– Inflaation nousupaine näyttää olevan sumun peitossa valtakunnan päättäjiä myöten. Mitä lieneekin inflaatio muutaman kuukauden päästä? Varmaa lienee, että se syö ennestäänkin pieniä eläkkeitä.
– Tilanne huolestuttaa, sillä monen eläkeläisen talous on jo ollut tiukilla. Indeksi vähän ehkä korjaa tilannetta, mutta se tuskin korvaa kustannusten nousua, Eläkeliiton Kiimingin yhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Mikkonen säestää.
Iin Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Eero Teppo uskoo eläkeläisten olevan suopeasti ottamassa vastaan kaikkia korotuksia, mitä eläkkeisiin tarjotaan. Kuitenkaan hän ei usko pienien korotuksien vaikuttavan eläkeläisten ostovoimaan huomattavasti, sillä inflaatio kurittaa eläkkeitä niistä huolimatta.
– Hintojen nousu raapaisee meidän rahapusseja ensimmäisenä, kun ollaan pienituloisia. Se vaikuttaa pitkällä juoksulla. Kyllähän se vaikuttaa jo nyt, varsinkin sellaisiin eläkeläisiin, joilla on kaikista pienimmät eläkkeet.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ