1800 ‑luvun viimeisenä vuonna perustettiin Martta-järjestö, jonka perusperiaatteisiin kuului kodin ja lasten hoitoon liittyvien tietojen ja neuvojen levittäminen kansan naisten parissa, jotta hyvinvointi kodeissa paranisi.
Järjestön toiminta levisi ympäri Suomea perustettujen paikallisyhdistysten myötä myös Iihin, missä marttatoiminta käynnistyi aluksi Ylirannalla ja Pohjois-Iissä. Iin kirkonkylän alueella asuvat naiset päätyivät kuitenkin perustamaan oman yhdistyksensä, joten Iin kirkonkylän marttojen perustava kokous pidettiin Iin yhteiskoululla 11.11.1929.
Myöhemmin Iihin perustettiin marttayhdistys vielä Alarannalle, joten marttatoiminta, nykyisellä termillä marttailu, kiinnosti tuohon aikaan runsasta määrää iiläistä naisväkeä.
Kirkonkylän marttojen jäsenmäärä oli toiminnan alkuvuosina kohtalaisen pieni koostuen henkilöistä, jotka näkivät tarpeelliseksi jakaa ihmisille tietoa ja taitoja jokapäiväisestä arjesta selviytymiseen. Toiminnan keskiössä olivat esimerkiksi puutarhanhoitoon sekä ruoanvalmistukseen ja leivontaan perehdyttävät kurssit.
Yhdeksänkymmenen vuoden aikana on maailma ehtinyt muuttua valtavasti, ja yhdistyksen nimikin päivitettiin tämän vuosituhannen puolella pelkäksi Iin Martat ry:ksi.
Tarvetta marttojen työlle on silti yhä, ja esimerkiksi ruokakursseilla ovat vain ruoka-aineet ja kursseilla toteutettavat ruoat nykyaikaistuneet, sekä käsitöille saatu uusia malleja ja lahjoituskohteita, selviää yhdistyksen historiikista.
Toiminnan ylläpitämiseksi ovat martat ahkeraan talkoilleet muun muassa järjestämällä erilaisten juhlien ja tapahtumien muonituksia ja kahvituksia sekä pitämällä myyjäisiä tai osallistumalla niihin.
Talkoiden vastapainoksi ovat martat retkeilleet ja matkustelleetkin sekä kotimaassa että Ruotsin ja Norjan puolella. Myös monet tapahtumat, kuten Savonlinnan oopperajuhlat ja Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit on retkillä koettu.
Säännöllisenä toimintamuotona ovat viikottaiset kokoontumiset, joissa toimintaa suunnitellaan sekä samalla nautitaan toisten tapaamisesta.
– Arkea on helpompi jaksaa, kun välillä voi tankata toisten ihmisten läheisyydellä ja yhdessäololla, tiivisti Iin Marttojen puheenjohtaja Ritva Liedes juhlapuheessaan.
Keskiössä kotien hyvinvointi
– Marttatoiminnan keskiössä on aina ollut kotien kokonaisvaltainen hyvinvointi, mihin neuvontatyöllä ja erilaisten kurssien järjestämisellä onkin erityisesti tähdätty. Martoilla on ollut myös taito ja tahto tarttua ajankohtaisiin ongelmiin ja nostaa ne näkyviksi sekä ennen kaikkea toimia epäkohtien poistamiseksi, Liedes myös korosti.
Hän mainitsi marttojen jo järjestön perustamisvuosista lähtien pyrkineen tuomaan kotien arkeen nykyaikaisia menetelmiä ja käytännön keinoja, joilla arkisia askareita on helpotettu ja vaikeimpina aikoina jopa vältetty nälkää.
– Tämä sopiva sekoitus vanhaa ja uutta onkin varmasti ollut marttojen keskeinen voimavara, jolla toiminnan mielenkiinto ja olemassaolo on pystytty säilyttämään sekä toimintaa pystytty edelleen kehittämään, hän mielsi.
Lisäksi Liedes korosti juhlapuheessaan yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä marttatoiminnan kantavina voimina.
– Ne ovat myös arvoja, joita nyky-yhteiskuntakin kipeästi kaipaa voidakseen hyvin.