Kauppojen hyllyt pursuavat toinen toistaan houkuttelevamman näköisiä energia- ja hyvinvointijuomia, jotka ovat herättäneet jo pidempään myös yhä nuorempien mielenkiinnon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että kaupat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille, mutta moni niitä siitä huolimatta onnistuu saamaan käsiinsä. Vähäkaloriset energiajuomat ovat myös etenkin nuorten aikuisten suosiossa, mutta terveellisenä markkinoidut juomat eivät kuitenkaan ole välttämättä niinkään terveellisiä hampaille.
Juomien happamuus vaurioittaa erityisesti vielä kasvavassa iässä olevien nuorten hammaskiillettä. Pitkään Haukiputaalla hammaslääkärinä toiminut Ari Kolehmainen toteaa, että kiilteen kuluminen ilmenee värjäytymien lisäksi vihlontana.
– Vihlontaoireita on nykyisin enemmän ja se on kiusallinen vaiva. Taustalta voi löytyä limukoiden ja energiajuomien lisääntynyt kulutus, Kolehmainen sanoo.
Suun ph- eli happamuusarvo on yleisesti 5,5–7, eli lähellä neutraalia. Duodecimin mukaan veden ph-arvo on lähellä kahdeksaa ja maito on pikkuisen alle seitsemän. Hammaseroosiovaara on silloin, jos juoman ph on alle 5,5. Sokeria tai haitallisia happoja sisältävien limukoiden ja energiajuomien ph-arvo on alle 3.
– Myös ihan appelsiinimehulla saa hampaat vihlomaan, Kolehmainen lisää.
Euroopan elintarviketurvallisuusviraston selvityksen mukaan nuorille tärkeimmät energianjuomien köyttösyyt ovat tarve saada energiaa ja tarve pysyä hereillä. Kolehmainen on samoilla linjoilla.
– Kyse voi olla myös tavasta tai riippuvuudesta. Nykyään energiaa haetaan nopeasti eri juomista, kun sitä pitäisi hakea ennemminkin hyvän ravinnon kautta. Viisainta olisi jättää energiajuomien nauttiminen kokonaan.
Mikäli hammaseroosio ei ole päässyt vielä hammaskiilteen läpi, asialle on vielä tehtävissä jotain. Kolehmainen kertoo, että mikäli eroosio kerkeää päästä syvemmälle hampaaseen, sille on vaikea tehdä ilman poraa mitään.
Peruskoulun 8. luokkalaiset kutsutaan viimeisenä ikäryhmänä koko ikäluokan kattavaan hampaiden- ja suunterveystarkastukseen. Sen jälkeen hammastarkastuksiin tulee hakeutua itse ja Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa, että vanhemmilla on iso rooli lasten ja nuorten hampaiden hyvinvoinnissa.
Mutta mitäpä jos niitä energia- ja hyvinvointijuomia ja limukoita haluaa edelleen nauttia? Kolehmainen toteaa, että suu olisi hyvä huuhdella vedellä juomien nauttimisen jälkeen. Hän lisää, että fluorivalmisteilla on merkitystä.
– Happohyökkäyksen voi katkaista ksylitolipurkalla tai pastillilla.
Kolehmainen myös muistuttaa hampaiden pesun tärkeydestä ja hänestä sähköhammasharja on ehdottomasti parempi putsari kuin perinteinen hammasharja. Sähköhammasharjalla pääsee hankalampiin paikkoihin ja se parantaa ikenien kuntoa.
– Tietenkin jos värinästä ei pidä, perinteinenkin hammasharja käy. Pääasia, että hampaat tulee pestyä.