Vuoden 1787 kartassa nykyisen Törmälän saaren eteläpuolella Haukiputaalla Kiiminkijoen kapean jokihaaran varrella näkyy olleen mylly, nimeltään Antin mylly. Jokihaaraa ei ole enää olemassa. Sen paikalla on tie. Toisen haaran, ns. Myllyhaaran puolella, Pietinsaaressakin tiedetään olleen myllyn, joka on ollut käytössä 1880-luvulle saakka.Törmälän saarella sijaitseva Jussilan mylly, nykyinen Huovelinin Mylly ja Saha, on rakennettu vuonna 1908. Rakentamiseen liittyy kuvernöörin lupa, josta selviää, että toimituskirja on tehty Haukiputaalla 29.6.1908 katselmuksessa, jonka piiri-insinööri Konrad Nordvall oli määrännyt insinööri R.Tennbergin suorittamaan.
Katselmuksessa luvan hakijat talolliset Matti Aleksander, Aate ja Kristian Jussila uudistivat hakemuksen ylläpitää valmiiksi rakennettua myllylaitosta ja saada oikeuden vastaisuudessa laajentaa vesilaitosta rakentamalla kotitarvesahan. Matti Jussilan kuolinpesää edusti hänen vaimonsa Liisa Jussila.
<$>Erikoisuutena katselmuksessa voi mainita, että Törmälän ja Pieti-Jussilan tilalle vaadittiin jyvien jauhattaminen korvauksetta. Törmälän osalta tämä perustui siihen, että myllyn alakanava oli rakennettu Törmälän tilan kautta ja Jussilan tilan osalta siihen, että Pietinsaaressa on ollut mylly, jota tosin ei ollut käytetty 25 vuoteen. Matti Jussila luovutti jauhatusta vastaan oikeuden vesivoimaan ja rantaoikeuden padon rakentamiseen.
Oulun läänin kuvernööri Guido Gadolin (virassa 1905 — 1911) myönsi Risto, Aate ja Liisa Jussilalle luvan perustaa kolmella kiviparilla käyvän turbiinivoimaisen myllylaitoksen noudattaen toimitusinsinööri Tennbergin katselmuskirjassa olevia määräyksiä. Päätös julkistettiin Haukiputaan kirkossa 20.2. 1910 kirkkoherra V.A. Wirkkulan toimesta. Osallisille se annettiin tiedoksi 6.10. 1910. Näin nykyisen, tosin jo vuonna 1977 toimintansa lopettaneen Huovelinin Myllyn ja Sahan toiminta sai alkunsa. Myllyä kutsuttiin alkuaikoina Jussilan myllyksi, sittemmin myös Haukiputaan Myllyksi ja Sahaksi.
Piensahojen ja myllyjen aikaa
Ennen kuin mennään tarkemmin muistelemaan Huovelinin Myllyn ja Sahan vaiheita, niin kerrataan hieman alan kehityskulkua. Ennen ratasmyllyjen yleistymistä Suomessa 1700- luvulla, jauhettiin vilja käsikivillä.
Vesimyllyn alkeellisin muoto on ollut jalka- eli härkinmylly, jossa kivi on kiinnitetty pystyyn siipitukkiin ilman minkäänlaisia välyksiä. Ratasmyllyssä kivi on vaakasuorassa asennossa ja liike siirtyy kiveen hammasrattaan välityksellä. Tuulimyllyt toimivat ratasmyllyn periaatteella. Myllyihin saatiin 1800-luvulla useita parannuksia, jotka tehostivat toimintaa.
Pieniä kotitarvemyllyjä rakennettiin pikku puroihin ja jokiin runsaasti. Myllyjen yhteyteen rakennettiin usein piensaha. Mylly saatettiin muuttaa myös sahaksi. Yksityisten ja osuuskunnallisten piensahojen parasta aikaa olivat 1910- ja 1920- luvut.
Ensimmäisiä piensahoja Haukiputaalla perustettiin mm. Kiiminkijoen Ylikoskeen vuonna 1910 ja Kellon Kalimenojan Myllykoskeen vuonna 1912. Jokikylässä olleeseen Antti ja Jaakko Haapalahden sahaan saatiin kehä vuonna 1908 lopettaneesta Maunun sahasta.
Sahalaitokset olivat sähkön suhteen omavaraisia ja laitosten läheisyydessä olevat tilatkin saattoivat saada niistä sähköä. Haapalahden sahasta sai vuonna 1918 perustettu Haukiputaan Sähköosuuskuntakin sähkönsä sahalle laitetun tasavirtageneraattorin kautta. Voima saatiin siipirattaan valta-akselista remmin avulla. Virtaa toimitettiin kello viisi aamusta iltaan kello kymmeneen saakka.
Myös keskikokoisiin sahoihin kuuluvalla Huovelinin Myllyllä ja Sahalla oli sähkön saanti pitkään omavaraista ja sähköä toimitettiin lähitaloillekin.
Sahan toimintaa muistelemassa
Sahan toimintaa muistelemaan sahan entisen kuivaamon paikalla olevaan Iiris Penttilän loma-asunto-osaan kokoontui porukka, johon kuuluivat Iiris Penttilän ohella Kyllikki Huovelin, Esko Huovelin, Pirjo Lantto, Heikki Jussila ja Juha Ojala.
Iiris Penttilä, Esko Huovelinin tytär, on perheineen tehnyt suururakan puhdistaessaan myllyn ja sahan siihen malliin, että siellä olevat laitteet ovat hyvin esillä. Hän on myös kirjannut tekemiään haastatteluja ja tutustunut mm. alussa mainittuun kuvernöörin päätökseen ja katselmuskirjaan.
Iiris vietti kaikki kesät Pietinsaaren mökillä. Hän oli nuorempana mukana tekemässä kalalaatikoita sahan puolella. Loma-asunnon rakentaminen alkoi myllyn katon ja kantavien rakenteiden korjaamisella 2009. Vuonna 2010 korjattiin kanava, koska muuten tulva olisi vienyt sen mennessään. 2013 aloitettiin uuden osan rakentaminen ja se valmistui vuonna 2014.
Viimeisenä korjattiin sahan katto, kertoo Iiris. Hänen mielestään mylly ja saha alkaa olla siinä kunnossa, että sitä voisi esitellä myös muillekin pienimuotoisesti. Myös Iiriksen serkku Pirjo sisaruksineen, heitä oli viisi, on ollut tekemässä kalalaatikoita nuorempana. Pallas-laatikosta hän muistaa saaneensa 10 penniä palkkiona. Sen verran jäi säästöjä, että jouluna lapset saattoivat ostaa joululahjat vanhemmille.
– Pallas-laatikoiden suhteen Veikko-ukki oli hyvin tarkkana: niistä ei saanut pistää yhtään naulaa esiin. Hätälän pojat Riku ja Risto kävivät usein hakemassa pallaslaatikoita. Jäkälälaatikoiden teko oli poikien hommia. Niitä meni paitsi Haukiputaalle niin myös Hailuotoon. Veikko-ukki oli siinä mielessä ennakkoluuloton, että hän palkkasi sekä tyttöjä että poikia.
– Muistan hyvin Kurkelan Jussin, mukavan kehitysvammaisen miehen, joka oli vähän joka paikan höylänä ainakin viidentoista vuoden ajan. Aili-mummi laittoi siikavoileivät ja kahvit Airam-termospulloon ja me tyttäret veimme sitten ne ukille myllyyn. Siikavoileivät olivatkin ukin erityisherkkua.
50-luku oli aktiivisinta aikaa
Esko Huovelin (s. 1932) oli jo aikaisemmin museovirastolle muistellut, kuinka hänen isänsä Veikko Huovelin oli ostanut yhdessä Veikko Tukiaisen kanssa Jussilan veljeksille kuuluvan vesimyllyn ja sahan vuonna 1946. Sopimukseen kuului edelleen, että Pieti-Jussilan ja Törmälän tiloille jauhettiin eläinten vilja ilmaiseksi.
Ensimmäiseksi asunnokseen he olivat ostaneet saksalaisilta sotilailta jääneitä vaneritelttoja, joista he kokosivat itselleen pyöreän “teltan”, jonka keskellä oli hella. Heti alkuunsa he kunnostivat sahaosan, joka todennäköisesti oli rakennettu jo 1920-luvulla. Myllyn vanhinta osaa oli 1908 rakennettu hirsirunkoinen mylly ja turbiiniosa, joissa oli kaksi turbiinia ja makaavat hammasrattaat.
Sahan eteläpäätyyn tehtiin kuorma-autotalli 1950- luvun alussa. Vuonna 1952 hankittiin Ford Thames kuorma-auto, vuonna 1955 itävaltalainen Steyr, joka vaihdettiin myöhemmin venäläiseen Gaziin.
Vanhaa myllyosaa laajennettiin ja korotettiin vuonna 1952. Tällöin myös myllyn koneistot uusittiin. Putkistot rakennettiin paikan päällä. Säätimen avulla voitiin kahdella kiviparilla jauhaa viidenlaisia jauhoja. Jauhot nousivat kiveltä pneumatiikkakoneen avulla ylös, jolloin ne jäähtyivät.
Laitteistoon kuului myös kuorimakone ja rieskajauhoseula. Kuivaamon, joka oli rakennettu 1960-luvulla, päällä oli laatikkoverstas ja raamin teroituskone. Laatikkoja tehtiin 1960–70 — luvuilla. 1970-luvun taitteessa tehtiin vielä sahan laajennus.
Sähkön suhteen saha oli pitkään omavarainen. Sähköä riitti myös lähirakennusten tarpeisiin. Tosin sähkön laadussa saattoi olla vaihtelevuutta. Tämän jälkeen saha toimi ostosähköllä.
Sähkögeneraattoreita oli kaksi, joista toinen kastui vuoden 1977 isossa tulvassa. Sahan toiminta loppui vuonna 1977, kun Veikko Huovelin kuoli. Esko jauhoi tämän jälkeen pienimuotoisesti jauhot muutaman kerran, jonka jälkeen rakennus jäi autioksi.
– Olin 14- vuotias, kun perheemme, Isä-Veikko, äiti Aili (os. Tukiainen) ja sisar Irja, muutti Haukiputaalle. Olin mukana vuoteen 1959, jolloin menin autokoulunopettajakouluun. 50-luku oli myllyn aktiivisinta aikaa. Ajoin monet kuormat jyviä myllyyn ja jauhoja takaisin lähinnä lähiseuduille ja naapurikuntiin. Monet tukki- ja lautakuormatkin ehdin ajaa. Myllykammarissa tuli valvottua monta monituista yötä.
Eskon vaimo, Kyllikki, joka on Heikin täti Pieti-Jussilasta, tuli taloon vuonna 1959, joten tänä vuonna tulee 60 vuotta täyteen yhdessäoloa. Hän toimi käsityöopettajana Oulussa eikä osallistunut päivittäiseen rutiiniin. Pietinsaareen he rakensivat Eskon kanssa kesämökin vuonna 1961. Siihen aikaan saareen kuljettiin patoa myöten. Kondolihissin joen ylitse he rakensivat 1970–80- luvun taitteessa.
Erityisesti mieleen on jäänyt tulipalo vuonna 1967. Hän oli herännyt puolivuotiaan Mirja-tytön kitinään, kun hän huomasi myllykammarin räystään alta tupruavan savun. Onneksi he saivat palokunnan ajoissa paikalle. Mutta lähellä oli, ettei koko mylly palanut.
Nuffieldilla jyviä ja jauhoja
Heikki Jussilakin on ollut maisemissa jo kymmenkesäisestä. 14–15 ikäisenä hän muistaa tienanneensa laatikoiden naulauksella kellorahat. Vanhempana hän kuskasi Nuffield-traktorillaan kauran ja ohran jyviä myllylle ja jauhoja sitten takaisin aina toiminnan lopettamiseen saakka.
Myös kuivaamoon hän toi viljaa. Hän muistaa, kuinka kuivaamo purettiin vuonna 2013. Heikki tuntee hyvin myllyn ja sahan toiminnan ja niinpä hän oli myös omalta osaltaan opastamassa lopuksi tekemällämme sahakierroksella.
Tutustuimme sahan puolella hyvin säilyneeseen raamisahaan, kanttisirkkeliin ja erilaisiin kanttauskoneisiin. Myllyn puolella koko laitteisto on myös hyvin säilynyt. Alimmaisesta kerroksesta löytyy lisäksi mm. pärehöylä.
Juha Ojala on puolestaan tutkinut Jussilan historiaa. Hän oli myös perehtynyt alussa mainittuun karttaan. 1990- luvun alussa hän peitteli Eskon kanssa myllyn ja sahan ikkunat ja ovet, sillä ”vandaalit ” olivat sotkeneet paikkoja ja vieneet irtainta omaisuutta. Hänenkin mielestään on hienoa, että nyt rakennusta on kunnostettu siihen malliin, että sitä voisi muillekin esitellä.