Ham­pai­den val­kai­su onnis­tuu niin ammat­ti­lai­sen käsis­sä kuin kotikonsteinkin

Haukiputaan Lääkärikeskuksen suuhygienisti Elina Jokela kertoi turvallisista hampaiden valkaisukeinoista.Haukiputaan Lääkärikeskuksen suuhygienisti Elina Jokela kertoi turvallisista hampaiden valkaisukeinoista.

Ham­pai­den val­kai­sus­ta on tul­lut osa kau­neu­den­hoi­toa ja nyky­ään ham­pai­ta val­kais­taan ammat­ti­lais­ten toi­mes­ta sekä koti­kons­tein. Koto­na teh­tä­vien val­kai­su­jen mää­rä on kas­va­nut vuo­sien aika­na ja mene­tel­miä on tar­jol­la jokai­sen kuk­ka­rol­le. Lisäk­si myös ammat­ti­lais­ten teke­mien val­kai­su­jen mää­rä on ollut kas­vus­sa. Hau­ki­pu­taan lää­kä­ri­kes­kuk­sen suu­hy­gie­nis­ti Eli­na Joke­la ker­too, että ham­pai­den val­kai­su­ja teh­dään nyky­ään pal­jon eten­kin keväi­sin ja kesäi­sin häi­den ja mui­den juh­lien alla sekä lop­pu­vuo­des­ta ennen pik­ku­jou­lu­kau­den alkua.

– Ham­pai­siin toi­vo­taan luon­nol­lis­ta kirk­kaut­ta ja val­kai­sus­ta on tul­lut jo yksi kau­neu­den­hoi­don muo­dois­ta sii­nä mis­sä rip­sien ja hius­ten lait­ta­mi­nen­kin, Joke­la kertoo.

Tupa­koin­ti on yksi eni­ten ham­pai­ta kel­las­tut­ta­va tapa kah­vin ja vii­nin juo­mi­sen ohel­la. Joke­la ker­toi­kin, että val­kai­suun tul­laan myös mones­ti jos on onnis­tu­nut lopet­ta­maan tupa­koin­nin ja jäl­jet van­has­ta tavas­ta halu­taan hävit­tää. Joke­la muis­tut­taa, että osaan koti­kons­teis­ta tuli­si suh­tau­tua varauk­sel­la ja valit­ta­vis­sa ole­vis­ta tuot­teis­ta tuli­si vali­ta sel­lai­set, jot­ka eivät han­kaa kiil­tei­tä hampaista.

Ran­ta­poh­jan toi­mi­tus kysyi luki­joil­taan sosi­aa­li­ses­sa medias­sa ovat­ko he kokeil­leet ham­pai­den val­kai­sua tai oli­si­ko heil­lä halua kokeil­la. 67 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ei ole kos­kaan val­kais­sut ham­pai­taan, mut­ta 22 pro­sent­tia oli­si val­mis sitä kokei­le­maan. Rei­lu kym­me­nes vas­taa­jis­ta ker­toi kokeil­leen­sa val­kai­sua. Hau­ki­pu­taa­lai­nen Anni­na Mar­kus kokei­li ham­pai­den val­kai­sua kotikonstein.

– Jak­soin käyt­tää sitä vain ker­ran, sil­lä se mais­tui niin pahal­le. Tyy­dyn täs­tä edes­päin omiin ham­pai­siin, Mar­kus naurahti.

Ham­pai­den tulee olla kun­nos­sa ennen val­kai­sua ja Joke­la halu­aa­kin var­mis­tua, että asiak­kaan reiät on hoi­det­tu ja ike­net ovat kun­nos­sa ennen valkaisua.

– Ei oli­si eet­tis­tä teh­dä val­kai­sua ilman, että ham­paat ovat kun­nos­sa, Joke­la sanoi.

Hau­ki­pu­taan Lää­kä­ri­kes­kuk­ses­sa on tar­jol­la myös koti­val­kai­su­pa­ket­te­ja, joil­la ammat­ti­lai­sen teke­mää hoi­toa voi yllä­pi­tää jat­kos­sa oma­toi­mi­ses­ti. Joke­la on myös itse kokeil­lut koti­val­kai­su­tuot­tei­ta ja hän ker­toi muot­tien ole­van help­po­käyt­töi­siä ja val­kai­suai­neen ole­van turvallista.

– Vai­kut­ta­vat aineet ovat vety­pe­rok­si­dia tai kar­ba­mi­di­pe­rok­si­dia. Ham­pai­ta voi val­kai­sun jäl­keen vih­loa pari päi­vää ja tie­ten­kin mitä vah­vem­paa ainet­ta käyt­tää niin sitä enem­män se voi vih­loa, Joke­la sanoi.

Vai­keat­kin kel­las­tu­mat saa­daan kir­kas­tet­tua, mut­ta voi olla ettei sil­loin rii­tä yksi tai kak­si hoi­to­ker­taa ja toi­vot­tu lop­pu­tu­los vaa­tii aikaa. Joke­la muis­tut­ti­kin, ettei val­kai­sua kan­na­ta jät­tää vii­me tip­paan ennen juh­lia ja val­kai­sus­sa voi käy­dä jo 3–4 viik­koa ennen juhlapäivää.

– Val­kai­sun jäl­keen tulee vält­tää vär­jää­viä ruo­ka-ainei­ta ja tie­ten­kin tupa­koin­tia, niin on hyvä vara­ta sii­hen­kin aikaa, Joke­la sanoo.

Val­kai­su ammat­ti­lai­sen käsis­sä kus­tan­taa pai­kas­ta ja asiak­kaan toi­veis­ta sekä tar­peis­ta riip­puen vajaas­ta sadas­ta euros­ta lähem­mäs kol­mea sataa euroa. Monia var­mas­ti hou­kut­te­lee­kin koti­val­kai­suis­sa nime­no­maan sen edul­li­suus. Sosi­aa­li­ses­sa medias­ta ja netis­tä löy­tyy myös pal­jon luon­nol­li­sia tapo­ja, joil­la ham­pai­ta voi koit­taa val­kais­ta. Yksi suo­si­tuim­mis­ta onkin aktii­vi­hii­len käyt­tö, sil­lä se sitoo itseen­sä kel­las­ta­via ainei­ta, kuten kah­via ja viiniä.Toinen netin ehdot­ta­ma luon­nol­li­nen tapa on banaa­nin kuo­rel­la ham­pai­den hie­ro­mi­nen. Jos banaa­ni ei mais­tu, voi myös kokeil­la koo­ko­söl­jyä tai kurkumaa.

– Eri­lai­sia val­kai­su­me­ne­tel­miä käy­tet­täes­sä tuli­si aina muis­taa, ettei valit­se sel­lais­ta, joka han­kaa ham­pai­den kiil­teen pilal­le, sil­lä sitä ei voi enää palaut­taa. Suo­mes­sa myy­tä­vät tuot­teet ovat pää­sään­töi­ses­ti tur­val­li­sia käyt­tää, mut­ta maa­il­mal­la on tar­jol­la myös jos min­kä­lais­ta huu­haa-tuot­tei­ta, Joke­la muistutti.

Oulun ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­joi­den Aino Kuuk­ka­sen, Vee­ra Lon­kan ja Pin­ja Pie­ta­ri­lan vuon­na 2021 teke­mäs­tä opin­näy­te­työs­tä sel­vi­ää, että nuor­ten tie­dot ham­pai­den val­kai­sus­ta ovat vähäi­set, mut­ta kiin­nos­tus nii­tä koh­taan on kas­va­nut eten­kin sosi­aa­li­sen median myö­tä. Opin­näy­te­työn mukaan nuo­ret osaa­vat lue­tel­la eri koti­val­kai­su­tuot­tei­ta, mut­ta eivät osaa nime­tä niis­sä käy­tet­tä­viä vai­kut­ta­via aineita.

– Asiak­kai­na meil­lä käy kai­ke­ni­käi­siä, mut­ta val­kai­sun ikä­ra­ja on 18-vuot­ta. Vaik­ka val­tao­sa asiak­kais­ta on nais­puo­li­sia, mie­het­kin käy­vät ham­pai­den val­kai­sus­sa, Joke­la kertoi.