Hampaiden valkaisusta on tullut osa kauneudenhoitoa ja nykyään hampaita valkaistaan ammattilaisten toimesta sekä kotikonstein. Kotona tehtävien valkaisujen määrä on kasvanut vuosien aikana ja menetelmiä on tarjolla jokaisen kukkarolle. Lisäksi myös ammattilaisten tekemien valkaisujen määrä on ollut kasvussa. Haukiputaan lääkärikeskuksen suuhygienisti Elina Jokela kertoo, että hampaiden valkaisuja tehdään nykyään paljon etenkin keväisin ja kesäisin häiden ja muiden juhlien alla sekä loppuvuodesta ennen pikkujoulukauden alkua.
– Hampaisiin toivotaan luonnollista kirkkautta ja valkaisusta on tullut jo yksi kauneudenhoidon muodoista siinä missä ripsien ja hiusten laittaminenkin, Jokela kertoo.
Tupakointi on yksi eniten hampaita kellastuttava tapa kahvin ja viinin juomisen ohella. Jokela kertoikin, että valkaisuun tullaan myös monesti jos on onnistunut lopettamaan tupakoinnin ja jäljet vanhasta tavasta halutaan hävittää. Jokela muistuttaa, että osaan kotikonsteista tulisi suhtautua varauksella ja valittavissa olevista tuotteista tulisi valita sellaiset, jotka eivät hankaa kiilteitä hampaista.
Rantapohjan toimitus kysyi lukijoiltaan sosiaalisessa mediassa ovatko he kokeilleet hampaiden valkaisua tai olisiko heillä halua kokeilla. 67 prosenttia vastaajista ei ole koskaan valkaissut hampaitaan, mutta 22 prosenttia olisi valmis sitä kokeilemaan. Reilu kymmenes vastaajista kertoi kokeilleensa valkaisua. Haukiputaalainen Annina Markus kokeili hampaiden valkaisua kotikonstein.
– Jaksoin käyttää sitä vain kerran, sillä se maistui niin pahalle. Tyydyn tästä edespäin omiin hampaisiin, Markus naurahti.
Hampaiden tulee olla kunnossa ennen valkaisua ja Jokela haluaakin varmistua, että asiakkaan reiät on hoidettu ja ikenet ovat kunnossa ennen valkaisua.
– Ei olisi eettistä tehdä valkaisua ilman, että hampaat ovat kunnossa, Jokela sanoi.
Haukiputaan Lääkärikeskuksessa on tarjolla myös kotivalkaisupaketteja, joilla ammattilaisen tekemää hoitoa voi ylläpitää jatkossa omatoimisesti. Jokela on myös itse kokeillut kotivalkaisutuotteita ja hän kertoi muottien olevan helppokäyttöisiä ja valkaisuaineen olevan turvallista.
– Vaikuttavat aineet ovat vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia. Hampaita voi valkaisun jälkeen vihloa pari päivää ja tietenkin mitä vahvempaa ainetta käyttää niin sitä enemmän se voi vihloa, Jokela sanoi.
Vaikeatkin kellastumat saadaan kirkastettua, mutta voi olla ettei silloin riitä yksi tai kaksi hoitokertaa ja toivottu lopputulos vaatii aikaa. Jokela muistuttikin, ettei valkaisua kannata jättää viime tippaan ennen juhlia ja valkaisussa voi käydä jo 3–4 viikkoa ennen juhlapäivää.
– Valkaisun jälkeen tulee välttää värjääviä ruoka-aineita ja tietenkin tupakointia, niin on hyvä varata siihenkin aikaa, Jokela sanoo.
Valkaisu ammattilaisen käsissä kustantaa paikasta ja asiakkaan toiveista sekä tarpeista riippuen vajaasta sadasta eurosta lähemmäs kolmea sataa euroa. Monia varmasti houkutteleekin kotivalkaisuissa nimenomaan sen edullisuus. Sosiaalisessa mediasta ja netistä löytyy myös paljon luonnollisia tapoja, joilla hampaita voi koittaa valkaista. Yksi suosituimmista onkin aktiivihiilen käyttö, sillä se sitoo itseensä kellastavia aineita, kuten kahvia ja viiniä.Toinen netin ehdottama luonnollinen tapa on banaanin kuorella hampaiden hierominen. Jos banaani ei maistu, voi myös kokeilla kookosöljyä tai kurkumaa.
– Erilaisia valkaisumenetelmiä käytettäessä tulisi aina muistaa, ettei valitse sellaista, joka hankaa hampaiden kiilteen pilalle, sillä sitä ei voi enää palauttaa. Suomessa myytävät tuotteet ovat pääsääntöisesti turvallisia käyttää, mutta maailmalla on tarjolla myös jos minkälaista huuhaa-tuotteita, Jokela muistutti.
Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden Aino Kuukkasen, Veera Lonkan ja Pinja Pietarilan vuonna 2021 tekemästä opinnäytetyöstä selviää, että nuorten tiedot hampaiden valkaisusta ovat vähäiset, mutta kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut etenkin sosiaalisen median myötä. Opinnäytetyön mukaan nuoret osaavat luetella eri kotivalkaisutuotteita, mutta eivät osaa nimetä niissä käytettäviä vaikuttavia aineita.
– Asiakkaina meillä käy kaikenikäisiä, mutta valkaisun ikäraja on 18-vuotta. Vaikka valtaosa asiakkaista on naispuolisia, miehetkin käyvät hampaiden valkaisussa, Jokela kertoi.