Dome Karukosken ohjaama Mielensäpahoittaja oli vuoden 2014 menestyneimpiä kotimaisia elokuvia. Tuomas Kyrön suosittuun kirjasarjaan perustuva elokuva kuvasti sympaattisella tavalla suomalaisen vanhan polven pessimismiä ja sen yhteentörmäyksiä muuttuvan maailman kanssa. Mielensäpahoittajaa jo aiemmin muun muassa kuunnelmissa tulkinnut Antti Litja voitti pääosastaan ansaitusti myös Jussi-palkinnon.
Menestyselokuville on yleensä lupa odottaa jatkoa, eteenkin kun lähdemateriaalia on kokonaisen kirjasarjan verran. Valitettavasti Antti Litjan näyttelijäura ehti päättyä elokuvien välissä aivoinfraktiin, minkä vuoksi elokuvalle jouduttiin etsimään uusi pääosanesittäjä. Korvaajaksi saatiin lopulta paras mahdollinen varamies Heikki Kinnusen periessä Litjan suuret saappaat.
Pääosan esittäjä ei suinkaan ole ainoa muutos. Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja on täysin uusien tekijöiden elokuva, mutta myös sävyltään erilainen. Dome Karukosken vakavahenkinen, jopa surumielinen sävy on vaihtunut Tiina Lymin (Napapiirin sankarit 3) käsissä valoisammaksi ja kepeämmäksi. Hahmot ovat nyt karikatyyrimaisempia ja vähäeleisyyttä on karsittu suoremman komedian tieltä. Vaikka muutos saattaa vieraannuttaa edellisen elokuvien ystäviä, jatko-osan sävy saattaa lopulta olla lähempänä Kyrön alkuperäistekstien parodista henkeä.
Tästä huolimatta Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja ei karta synkkiä teemoja. Elokuvan alussa vaimonsa menettänyt Mielensäpahoittaja on päättänyt kuolla. Uusi tarkoitus elämälle löytyy lapsenlapsesta Sofiasta, joka tarvitsee isoisän apua uraohjusvanhempiensa tyranniaa vastaan. Sukupolvien törmäys ja kohtalonyhteys tuodaan esille ehkä turhankin alleviivatusti. Elokuvaa voisi kuvailla lämminhenkiseksi tragikomediaksi.
Elokuva on omalla tavallaan vastakohta edeltäjälleen. Ensimmäisen elokuvan tapahtumat seurasivat Mielensäpahoittajan matkaa urbaaniin Helsinkiin ja reagointia nykyajan kotkotuksiin. Jatko-osassa pysytään pitkälti pikkukylän rauhallisemmissa maisemissa. Tarinan keskiössä ovat sen herkulliset hahmot, jotka ovat eittämättä elokuvan suola.
Avainasemassa ovat luonnollisesti erinomaiset näyttelijät. Heikki Kinunen on pääroolissaan loistava, eivätkä Sulevi Peltolan, Jani Volasen ja Janne Reinikaisen kaltaiset suomalaisen komedian isot nimet jää juuri jälkeen. Erikseen on mainittava nuori Satu Tuuli Karhu, joka osoittaa olevansa yksi mielenkiintoisimmista nousevista näyttelijänimistä.
Vaikka elokuva ei kenties taiteellisessa mielessä nouse edeltäjänsä tasolle, on Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja hyvin yleisöön menevä, nautittava ja viihdyttävä hyvänmielen kotimainen elokuva, joka antaa myös ajattelemisen aihetta.