Eläk­keel­lä voi naut­tia työstä

Tilas­to­kes­kuk­sen vuo­den 2023 työ­voi­ma­tut­ki­muk­sen lisä­osan mukaan 50–74-vuotiaista van­huuse­läk­keen saa­jis­ta 40 % lopet­ti työn­teon, kun elä­ke alkoi. Työs­ken­te­lyä van­huuse­läk­keen alkaes­sa jat­koi 27 %. Heil­lä pää­asial­li­nen syy jat­kaa työn­te­koa eläk­keel­lä oli työn­teos­ta naut­ti­mi­nen. Työ­voi­ma­tut­ki­muk­sen lisä­osas­sa vuon­na 2023 sel­vi­tet­tiin 50–74-vuotiaiden elä­ke­jär­jes­te­ly­jä sekä eläk­keel­lä ole­vien osal­lis­tu­mis­ta työmarkkinoille.

Vuon­na 2023 laki­sää­teis­tä van­huuse­lä­ket­tä saa­via oli 50–74-vuotiaiden ikä­ryh­mäs­sä 769 000, jois­ta mie­hiä 369 000 ja nai­sia 401 000. Heil­tä kysyt­tiin, oli­ko ensim­mäi­nen saa­tu elä­ke ollut osa-aikai­nen tai var­hen­net­tu elä­ke vai koro­tet­tu elä­ke. Noin vii­des­osa eli 21 % mie­his­tä ja 19 % nai­sis­ta ilmoit­ti ensim­mäi­sen van­huuse­läk­keen­sä olleen osa-aikai­nen tai var­hen­net­tu elä­ke. Sekä mie­his­tä että nai­sis­ta 8 % ker­toi ensim­mäi­sen eläk­keen­sä olleen koro­tet­tu, jol­loin työs­sä on jat­ket­tu vie­lä elä­kei­kä­ra­jan täyt­ty­mi­sen jälkeen. 

Koro­tet­tua elä­ket­tä saa, jos on jat­ka­nut työs­sä eläk­keen alai­kä­ra­jan saa­vut­ta­mi­sen jäl­keen. Vähen­net­ty­nä elä­ket­tä taas mak­se­taan sil­loin, jos eläk­keel­le on siir­ryt­ty ennen eläk­keen alai­kä­ra­jan täyttymistä.

Osit­tai­nen var­hen­net­tu van­huuse­lä­ke kor­va­si osa-aikae­läk­keen vuo­den 2017 elä­ke­uu­dis­tuk­ses­sa. Vii­mei­set osa-aikae­läk­keet mak­set­tiin vuon­na 2023.

Suku­puol­ten välil­lä ei ollut pal­jon ero­ja sii­nä, oli­ko eläk­keel­le jää­ty ennen var­si­nai­sen elä­kei­kä­ra­jan täyt­ty­mis­tä vai vas­ta myö­hem­min sen jälkeen.