Oulun Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sebastian Stenfors vastaa Rantapohjan Oulun puoluepiireille ja paikallisosastoille suunnattuun vaaligallupiin. Kokoomuksen ehdokasnumerot Oulun vaalipiirissä ovat 161–178
1. Mikä on Oulun Kokoomuksen mielestä tärkein Oulua ja sen lähialueita koskeva hanke, joka tulisi saada käyntiin tulevalla vaalikaudella?
Oulu-Ylivieska kaksoisraiteen suunnittelu, joka alkaa Oulu-Liminka toteutuksella.
2. Pohjois-Pohjanmaalla ja myös Rantapohjan alueella tuulivoimarakentaminen tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään tulevina vuosina. Millä keinoilla teidän mielestänne suurempi osa tuulivoimarakentamisen mukanaan tuomista hyödyistä saataisiin pysymään maakunnassa?
Tuulivoimakannan kasvaessa meillä yhä useampi yrittäjä ja yritys osallistuu näiden ylläpitoon. Pidetään huoli siitä, että nämä toiminnot säilyvät edelleen maakuntamme sisällä ja täällä kannattaa näiden yritysten yrittää. Samoin on tärkeää, että tuulivoiman kiinteistöverot maksetaan jatkossakin kunnille.
3. Mikä Sote-uudistuksessa meni eniten pieleen ja mikä puolestaan onnistui erityisesti reunaseutujen näkökulmasta tarkasteltuna?
Kyseessä oli massiivinen hallintouudistus, jonka läpiviennin aikataulu oli täysin liian kireä. Tämän aikataulutuksen sekä Marinin hallituksen yrittäjävastaisuuden takia monituottajuuden rooli jäi täysin paitsioon ja useampi yksityinen toimija vain ohitettiin. Hyvää reuna-alueille uudistuksessa on, että pienten kuntien talous ei heilu kalliiden hoitojen seurauksena.
4. Rantapohjan ja Oulun alueella on paljon rahoitusta kaipaavia liikennehankkeita. Mitkä alueen liikenneväylähankkeista olisi ensisijaisen tärkeitä saada toteutukseen seuraavalla hallituskaudella?
Kuusamontien jatkoparannus (ohituskaistat), josta Kokoomuksen edustajat Heikkinen ja Talvitie ovat tehneet talousarvioaloitteet.
5. Millainen on linjanne koskien metsien käytön ja hakkuiden rajoittamista Pohjois-Pohjanmaalla?
Kestävä järkilinja. Venäjän puutuonnin loputtua on erityisen tärkeää varmistaa Pohjoisen metsäteollisuuden toimintaolosuhteet. Aktiivinen keskustelu maanomistajien, metsäteollisuuden ja parlamentaaristen työryhmien välillä tulee olla lähtökohtana muutoksille toiminta-alalla, eikä yksisuuntaiseen rajoittavaan sanelupolitiikkaan saada ryhtyä, vaikka puhdas pohjoinen luonto on myös voimavarojamme ja sen monimuotoisuudestakin täytyy pitää huolta.
6. Kuinka vahvasti ja millä keinoilla yksittäinen kansanedustaja tai ryhmä tietyn alueen edustajia voi mielestänne ajaa eduskunnassa oman kotiseutunsa etuja?
Suurin osa päätöksenteosta tapahtuu suuren salin ulkopuolella, jossa henkilökohtainen aktiivisuus ja kyky tehdä tavoitteellista työtä alueen eteen korostuu. Aivan rajattomasti näitä mahdollisuuksia ei ole, mutta asemansa saavuttaneet kansanedustajat kykenevät tekemään merkittävästi, esimerkiksi saattamalla tavoitteitaan puolueen yhteisiksi tavoitteiksi.
7. Tulisiko uusien kaivosten ja malminetsintäalueiden perustamisessa kunnioittaa mielestänne enemmän paikallista päätösvaltaa?
Tämä on tiukka naru sen välillä, miten löydetään ratkaisu, että se tyydyttää paikallisia, mutta mahdollistaa louhinnan sellaisissa paikoissa, missä se kannattaa. On varmasti tarpeellista kehittää sitä, kuinka paikallisia kuullaan varsinkin tilanteissa, jossa kyseessä on merkittävä enemmistö alueen asukkaista„ mutta meillä seisoo tälläkin hetkellä miljardeja valituskierteissä ympäri Suomen ja yksittäisten ihmisten kykyä jarruttaa valtavia kehityshankkeita ei ole syytä lainsäädännöllisesti ruokkia ainakaan enempää — eli kehitetään lähidemokratiaa ja yritetään päästä pois yksilön jarruvallasta.
8. Mikä on Oulun Kokoomuksen vaalibudjetti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa?
Noin 5000 euroa. Pohjois-Pohjanmaan Kokoomus vastaa koko vaalipiiriä koskevasta eduskuntatyöstä ja hallinnoi myös meidän vaalipiirimme kokonaispottia.