RKP:n poliittinen asiantuntija Crista Grönroos vastaa Rantapohjan Oulun puoluepiireille ja paikallisosastoille suunnattuun vaaligallupiin. RKP:n ehdokasnumerot Oulun vaalipiirissä ovat 133–136.
1. Mikä on mielestänne tärkein Oulua ja sen lähialueita koskeva hanke, joka tulisi saada käyntiin tulevalla vaalikaudella?
Perämerenkaaren rajaton ja kestävä tulevaisuus ‑hankkeen tulisi jatkua ja kestävään rajat ylittävään liikenteeseen ja toimiviin yhteyksiin tulisi panostaa. Oulun paikallisista hankkeista ehdokkaamme haluaisivat erityisesti nostaa esille pääasiassa yksityisellä rahoituksella rahoitetun Heinäpään jalkapallostadionhankkeen, joka on kohdannut useita ongelmia prosessin aikana.
2. Pohjois-Pohjanmaalla ja myös Rantapohjan alueella tuulivoimarakentaminen tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään tulevina vuosina. Millä keinoilla teidän mielestänne suurempi osa tuulivoimarakentamisen mukanaan tuomista hyödyistä saataisiin pysymään maakunnassa?
Meidän on veroratkaisujen, esimerkiksi kiinteistöveron avulla varmistettava, että myös verotulot pysyvät alueella.
3. Mikä Sote-uudistuksessa meni eniten pieleen ja mikä puolestaan onnistui erityisesti reunaseutujen näkökulmasta tarkasteltuna?
Sote-uudistus kuuluu Suomen historian suurimpiin uudistuksiin. Tavoitteena tulee tietenkin olla se, että kaikki toimii kuten pitääkin alusta alkaen, mutta kun liikkuvia osia on paljon, myös virheitä on tapahtunut. Sote-uudistuksen tavoite on kuitenkin täysin oikea: meidän on pystyttävä takaamaan yhdenvertainen sosiaali- ja terveydenhuolto kaikille koko maassa, kotikunnasta riippumatta.
4. Rantapohjan ja Oulun alueella on paljon rahoitusta kaipaavia liikennehankkeita. Mitkä alueen liikenneväylähankkeista olisi ensisijaisen tärkeitä saada toteutukseen seuraavalla hallituskaudella?
Alueen tiehankkeissa tulee priorisoida niitä teitä, jotka ovat kaikista huonoimmassa kunnossa. Esimerkiksi Nelostien kunto on puhututtanut. Maanteiden säännöllinen kunnossapito on tärkeää, jotta ihmiset voivat turvallisesti liikkua paikasta toiseen etenkin silloin, kun julkista liikennettä ei ole käytettävissä.
5. Millainen on linjanne koskien metsien käytön ja hakkuiden rajoittamista Pohjois-Pohjanmaalla?
Haluamme edistää aktiivista metsätaloutta, joka on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää. Tärkeintä on huomioida kokonaiskestävyys. On pyrittävä siihen, että Suomen metsiä hoidetaan parhaimman olemassa olevan tiedon pohjalta.
6. Kuinka vahvasti ja millä keinoilla yksittäinen kansanedustaja tai ryhmä tietyn alueen edustajia voi mielestänne ajaa eduskunnassa oman kotiseutunsa etuja?
Kaikilla kansanedustajilla on tietysti vastuu toimia äänestäjiensä äänitorvena eduskunnassa, mutta samalla on tietenkin myös tärkeää, että kaikki kansanedustajat huolehtivat koko Suomen edusta. Tämä ei tuota ongelmia RKP:n Oulun vaalipiiristä valitulle kansanedustajalle, sillä RKP on puolue, joka huolehtii sekä äänestäjiensä kysymyksistä samalla kantaen vastuuta koko Suomesta.
7. Tulisiko uusien kaivosten ja malminetsintäalueiden perustamisessa kunnioittaa mielestänne enemmän paikallista päätösvaltaa?
Alueet tulee määritellä paikallisten olosuhteiden ja paikallisväestön kanssa käytävän aktiivisen vuoropuhelun kautta. Samalla on otettava huomioon luonto‑, maisema- ja virkistysarvot sekä alueella toimivat elinkeinot.
8. Mikä on Yhteispiirin vaalibudjetti vuoden 2023 eduskuntavaaleissa?
RKP:n Yhteispiirin vaalibudjetti kattaa kokonaisuudessaan kahdeksan vaalipiiriä. Lisäksi ehdokkaillamme on henkilökohtaiset vaalibudjetit.