Ravintolalaiva Boottia kunnostettiin Martinniemen telakalla viimeiset pari kuukautta. Torstaina se laskettiin vesille odottamaan tuulten tyyntymistä. Ennusteet pitivät paikkansa, ja lauantaina Bootti voitiin vetää vesiteitse määränpäähänsä Oulun kaupunginteatterin ja Pikisaaren sillan kupeeseen, missä on sen pysyvä kotisatama. 150-paikkainen ravintolalaiva on tarkoitus avata jo tällä viikolla.
Haukiputaalaisella yrittäjällä Pekka Kropsulla oli hymy herkässä Martinniemen satamalaiturilla entisellä Repolan tehdasalueella, kuten myös muilla hankkeen parissa puurtaneilla kumppaneilla. Eikä syyttä, sillä suuri unelma toteutui.
Kropsu sai idean ravintolalaivasta jo kymmenen vuotta sitten. Vihdoin tarkoitukseen sopiva alus löytyi huutokaupasta, ja homma oli selvä. Laivan alkuperäisen rungon on rakentanut Kellon Teräsvene ja alus on ollut telakalla Kiviniemen Letonrannassa. Joskus vuosikymmeniä sitten sama laiva on toiminut ravintolalaivana Oulussa, joten perinne jatkuu.
Laiva kunnostettiin Martinniemessä aivan kauttaaltaan ja tehtiin ravintolatoimintaan tarvittavia muutoksia varusteluineen. Laivaan rakennettiin lisää toinen kerros. Ensimmäisen kansitason asiakastila viimeistellään lasituksella niin, että tarvittaessa lasiseinät voidaan sulkea. Muutostöissä parannettiin myös esteetöntä kulkua ja tehtiin lisää wc-tiloja.
Päivisin Bootissa nautitaan kahvilatuotteita sekä perinteistä lohikeittoa. Iltaa kohti tarjolla on laivamenu, juomaa, teematapahtumia sekä esiintyjiä. Yksityis- ja yritystilaisuuksien järjestäminen laivalla on myös mahdollista.
– Bootti on merellinen olohuone, jonne päivisin ovat tervetulleita myös perheet. Illalla laivalla noudatetaan 18 vuoden ikärajaa ja tapahtumakalenteriin on suunniteltu vaihtuvaa ohjelmaa, kertoo ravintolapäällikkö Berit Leinonen.
Bootti työllistää kesäaikana kymmenkunta henkilöä.
Bootille on vuokrattu laituripaikka Oulun kaupungilta ja tarvittavat luvat toiminnalle järjestyivät kevään mittaan. Laiva ankkuroituu pysyvästi Oulun Vänmanninsaareen, se kiinnitetään laituriin eikä sillä seilata. Laivaan astutaan kaupunginteatterin läheltä Pikisaaren sillan kupeelta.
Oulussa ei ollut vastaavanlaista laivaravintolatoimintaa pariinkymmeneen vuoteen. Ravintolalaiva Bootin on tarkoitus vastata omalta osaltaan haasteeseen merellisen Oulun kehittämiseksi ja tarjota palveluita niin paikallisille kävijöille kuin matkailijoillekin. Martinniemen satamalaiturilla pohdittiinkin, että merellinen Oulu ei saa jäädä vain suunnitelmiksi ja lehtien palstoilla käsiteltäväksi aiheeksi.
Pekka Kropsu on rakennusalan yrittäjä, joka tunnetaan Aimi Oy:stä sekä uudesta Oulu Igloos’ta. Kropsu on erikoistunut ravintolarakentamiseen.
Oulu Igloos tarjoaa majoitus- ja elämyspalveluita veden päällä kelluvassa iglussa ja erillisessä saunaiglussa. Talviaikana iglut ovat jäällä ja kesäaikana ne kelluvat vedessä. Tällä hetkellä iglut on ankkuroitu Kiiminkijoelle Miehikän edustalle Haukiputaalla.