Vaikeavammaisella on mahdollisuus saada henkilökohtainen avustaja, mikäli hän tarvitsee apua tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa. Henkilökohtainen apu on välttämätöntä toisen ihmisen antamaa apua niissä tavanomaiseen elämään liittyvissä toimissa, jotka henkilö tekisi itse, mutta vamman tai sairauden vuoksi hän ei selviä niistä omatoimisesti.
Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista määrittelee avun luonteen ja sen myöntämisperusteet. Rantapohjaan yhteyttä ottaneet avustajat haluavat tuoda esille epäkohtia, joita alalla ilmenee. Heidän mukaansa avustajakäytännöissä on paljon epäselvyyksiä. Suurimpia ongelmia tulee eteen vapaa-ajan avustajan tehtävissä. Vaikeavammaisilla on mahdollista saada henkilökohtaista apua vapaa-ajan toimintoihin.
– Meille saatetaan sanoa, että saamme palkkaa elokuvissa istumisesta tai shoppailureissuista, kun olemme käyttämässä avustettavaa hänen toivomissaan paikoissa.
Tieto ei kulje
Avustettavat asuvat usein palvelutaloissa, josta avustaja hakee hänet sovittuna aikana. Ongelmia ilmenee muun muassa tiedonkulussa.
– Meille ei kerrota, mitä avustettavan hoidosta on suunniteltu, emme tiedä lääkitystä, emmekä heidän muita menojaan. Olemme saattaneet sopia avustettavan kanssa menosta jonnekin, mutta kun menemme sovitusti paikalle, onkin hänet viety vaikkapa fysioterapiaan.
Kun avustaja ei tiedä avustettavansa sairauksia ja lääkityksiä, saattaa siitä tulla vaikeuksia esimerkiksi asiointireissuilla. Ongelmalliseksi on koettu myös yhteneväisten hoitokäytäntöjen puuttuminen.
– Jos me yritämme noudattaa avustettavan kanssa vaikka tervellistä ruokavalioa tai hillitä hänen ostosaddiktiotaan, niin toiset hänen kanssa tekemisissä olevat voivat toimia aivan eri tavalla. Koko hoitotiimillä pitäisi olla samanlaiset pyrkimykset, ja meidän pitäisi tietää, mitkä säännöt ja lait meitä sitovat.
Haastatellut avustajat toimivat nollatuntisopimuksella. Kunkin avustajan kanssa on määritelty, kuinka monta tuntia työtä tehdään kuukaudessa.
– Palkka on todella pieni, kymmenen euroa tunnilta, peruuntuneista tunneista emme saa mitään korvausta, kuten emme myöskään saa ylityökorvauksia tai lomia. Annetut tunnit eivät aina riitä avustettavalle, vaan teemme hyväntahtoisuuttamme paljon enemmän. Asiakas saattaa soittaa monta kertaa päivässä, mutta siitä ajasta emme saa korvausta. Toisinaan tunteja jää taas käyttämättä, jolloin meillä jää palkka saamatta. Muilla hoitavilla tahoilla on oletus, että meille sopii kaikki, avustajat luettelevat.
Työtä ei arvosteta
Avustajat kokevat, että heidän työtään ei arvosteta. Työhönottotilanteessakin saatetaan sanoa, että kyseessä on kiva harrastus, josta saa pientä korvausta.
– On kehotettu jopa olemaan välittämättä asiakkaasta ja tekemään vain työtä, mutta me olemme suurella sydämellä töitämme tekeviä. Koska avustettavat ovat usein vähävaraisia ja muutoinkin huono-osaisia, tulee tehtyä paljon sovittua enemmän. Kun avustettavalla on rahat loppu ja taksimatkat käytettynä, olemme kuljettaneet heitä kauppaan tai lääkäriin omalla autollamme ilman korvausta. Ei heille raski sanoa, että ei tämä kuulu työhöni.
Ongelmia tulee avustajien mukaan myös asiakkaiden itsemääräämisoikeuden toteutumisessa.
– Toiset noudattavat sitä kirjaimellisesti, toiset eivät ollenkaan.
Kolme toteuttamistapaa
• Vaikeavammaisen on itse päätetävä, mitä ja minkälaista apua hän haluaa ja kuka häntä avustaa.
• Avun järjestämisessä on kolme erilaista toteuttamistapaa. Työnantajamallissa avustettava toimii itse avustajan työnantajana ja kunta korvaa palkkaamisesta aiheutuvat kulut. Palvelusetelimallissa kunta antaa avustettavalle palvelusetelin, jolla hän ostaa avun. Kuntayhtymä tai kunta sopivat alueellaan, mitkä yritykset toimivat palveluseteliyrittäjinä. Avustajapalvelumallissa kunta hankkii vaikeavammaiselle ihmiselle avustajapalvelut.
• Juttuun haastatellut avustajat ovat yksityisen palveluntuottajan palveluksessa, eli avustettavat ostavat heidän palvelunsa palvelusetelillä. He ovat tehneet avustajat työtä myös muilla toteuttamistavoilla ja kokeneet ongelmat niissä samanlaisiksi.
• Haastateltavat esiintyvät jutussa nimettöminä, koska eivät voi työnsä takia esiintyä tunnistettavasti.