Vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että jotkut Yhdysvalloissa käytetyt kemialliset aurinkosuojafiltterit voivat imeytyä verenkiertoon. Mahdollisesti tämän uutisoinnin jälkeen on jäänyt elämään sosiaalisessa mediassa leviävä väärinkäsitys, että aurinkovoiteet olisivat käyttäjälle vaarallisia. Tutkimuksessa ei kuitenkaan väitetty, että kyseiset aurinkosuojafiltterit olisivat vaarallisia.
– Tutkimuksen julkaisemisen jälkeen Yhdysvaltain ihotautilääkäriyhdistys julkaisi tiedotteen, jossa totesi, että aurinkosuojafilttereitä on käytetty vuosikymmeniä ilman signaaleja, että ne olisivat vaarallisia, ja ihotautilääkäriyhdistys suositteleekin aurinkosuojavoiteiden käyttöä, lääketieteen tohtori, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund kertoo.
Aurinkosuojan käyttämättä jättäminen sen sijaan on vaarallista. Aurinkosuojavoiteen käyttö ehkäisee ihosyöpiä, joita kehittyy noin joka viidennelle ihmiselle elämän aikana. Ihotautilääkärit suosittelevatkin aurinkosuojavoiteiden käyttöä. Aurinkosuojavoiteet suojaavat palamiselta, rypyiltä sekä ihosyöviltä.
Mikäli kemiallisten aurinkosuojavoiteiden käyttö kuitenkin huolestuttaa, on mahdollista käyttää suojavoiteita, jotka sisältävät fysikaalisia filttereitä.
– Fysikaaliset filtterit eivät imeydy. Tärkeää on myös välttää keskipäivän aurinkoa sekä viettää mieluummin aikaa varjossa. Myös vaatteet ja hattu voi suojata auringolta, Kyrklund neuvoo.
Aurinkosuojavoiteiden fysikaaliset filtterit toimivat siten, että heijastavat UV-säteitä ja näkyvää valoa pois iholta. Titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat fysikaalisia aurinkosuojafilttereitä. Myynnissä on aurinkosuojavoiteita, joissa on pelkästään fysikaalisia filttereitä.
Vaikka fysikaalinen filtteri voi muodostaa iholle selvän kalvon, fysikaalinen filtteri ei ole välttämättä ominaisuuksiltaan parempi kuin kemialliset voiteet.
– Joissakin tilanteissa kemialliset filtterit ovat parempia, toisissa taas fysikaaliset. Kemiallisia filttereitä sisältävät voiteet ovat usein miellyttäviä käyttää, eivätkä usein näy levittämisen jälkeen. Fysikaalisia filttereitä taas käytetään usein lapsille suunnitelluissa aurinkosuojavoiteissa.
Fysikaalisen filtterin kokeilu ei kaadu ainakaan hintaan. Kuten kemiallisia filttereitä sisältäviä aurinkosuojavoiteita, myös fyysisiä filttereitä sisältäviä voiteita löytyy sekä edullisia että kalliita.
Kaikkien ihosyöpien esiintyvyys lisääntyy vuosi vuodelta.
– Onneksi ihosyövät ovat tautiryhmä, jotka näkyvät katsomalla ja jota vastaan voi suojautua helposti sekä käyttämällä aurinkosuojavoiteita että vaatteilla ja käymällä luomitarkastuksissa, Kyrklund toteaa.