Kala- ja maalaismarkkinat ovat vakiinnuttaneet paikkansa iiläiseen alkukesään. Tällä kertaa tapahtumaa suosivat myös säänhaltijat, sillä aurinko jaksoi paistaa koko markkinapäivän ajan.
Totuttuun tapaan löytyi myyntipöydistä sekä tuoretta kalaa että monenlaisia kalatuotteita. Myös luonnonantimista jalostettuja valmisteita sekä monenlaista muutakin toreilta tuttua tavaraa oli tarjolla runsaasti puhumattakaan siitä, mitä olisivatkaan markkinat ilman karkkikauppiaiden ihania lakritsinauhoja.
Tapahtumapäivän juontajana toimi viimevuotiseen tapaan innokkaana kalastajana tunnettu oululainen Kati Jurkko. Tuttuun tapaan päivään toivat puolestaan musiikillista antia Iin Laulupelimannit esityksineen sekä heidän vetämänsä yhteislaulutuokio.
Iltapäivän mittaan markkinoille polkaisivat tiensä myös Iloisen Iijokipyöräilyn osanottajat.
Haukikin on hyvä kala
Tapahtuman keskeisimpiin kohteisiin lukeutui kalanmyyntipiste, missä Perämeren kalatalousyhteisöjen liiton toiminnanjohtaja Tapio Kangas myös esitteli muun muassa hauen ja ahvenen käsittelyä ruodottomiksi.
– Haukea monet kaihtavat sen ikävien y‑ruotojen takia, mutta niidenkin poistaminen on kohtalaisen helppoa, kunhan käytettävä veitsi vain on riittävän terävä, että sillä tuntee ruodot, Kangas selvitti.
Hän poisti kalasta ensin vankan selkäruodon ja vatsapuolen ruodot sekä nahan.
– Nahan alta paljastuva tummempi liha kuuluu kalaan siinä missä vaaleampikin, sillä kalan lihaksistoon kuuluu sekä tummempia että vaaleampia lihaksia, hoksautti Kangas leikaten samalla selkäfileen ruodottoman osan irti hankalia y‑ruotoja myöten, minkä jälkeen ruotojenkin irrottaminen onnistui sujuvasti.
Lopuksi poistettiin pienellä viillolla vielä hauen peräruoto, ja kala oli valmis pannulle.
– Sormituntuma käsittelyyn harjaantuu toistojen myötä, joten ei kannata tuskastua, jos fileointi ei heti suju, opasti Kangas myös katsojia, joista moni kovasti epäili kykyään oppia moista taitavuutta.
Kankaan mukaan myös hauen ruodot, joihin kalan lihaa väistämättä jonkin verran jää, ovat käyttökelpoisia jauhamalla ne haukipihvien valmistusaineiksi.
Hauen jälkeen päätyivät Kankaan pöydälle fileoitaviksi ahvenet, joiden valmistumista innokkaat ostajat jo vieressä vesi kielellä odottivatkin.