Finlandia-palkinnon vuonna 2009 Uuni — romaanillaan saanut Antti Hyry syntyi Kuivaniemellä 30.10.1931. Kotitalo Ojala oli alun perin pienehkö pirtin ja kamarin käsittävä rakennus, mutta sitä laajennettiin myöhemmin.Jämsän kristilliselle kansanopistolle oli ideoitu urkujen hankintaa urkujen rakennusprojektin muodossa 1990-luvun lopussa. Antti Hyryllä ja Veikko Virtasella oli ennestään kokemusta Vantaan rauhanyhdistyksen urkurakennusprojektista. Antti Hyry oli ehdottanut, että koska tarvitaan viikonloppukursseille hyviä aiheita, niin aloitetaan urkujenrakennuskurssit. Antilla oli kokemusta urkujen suunnittelusta tietokoneen avulla.
Antin isä, Väinö Heikki Hyry (1901–1964) oli syntynyt Kuivaniemen Hyryssä ja äiti Laina Paakkola (1900–1938 ) Iissä. Perheeseen syntyi 4 lasta: Toini v.1927, Elli v. 1929, Antti v.1931 ja Erkki v. 1934.
Väinö Heikin esi-vanhemmat olivat alun perin lähtöisin Haukiputaan Torvelasta ja Ervastilta, mistä he olivat tulleet Hyryn taloon vuonna 1779.
Antti menetti äitinsä jo hyvin nuorena ollessaan reilut kuusivuotias. Väinö meni uusiin naimisiin Iida Sofia Konti
on kanssa v. 1939 kuukautta ennen talvisodan alkua. Tästä avioliitosta syntyi vielä kaksi lasta, Risto ja Seija, joka kuoli kohta syntymänsä jälkeen.
Isä piti kauppaa Ojalassa aina kuolemaansa saakka, jonka jälkeen Erkki jatkoi kaupanpitoa vuoden 2007 loppuun. Hyryn talon lähellä sijaitsi vanhoillislestadiolaisten rauhanyhdistyksen talo, jossa pidetyissä seuroissa kulkivat käytännössä kaikki kyläläiset. Antin isoisä, myöskin Antti, toimi seuroissa esilaulajana ja usein raamatuntekstien lukijanakin. Luonnollisesti tämä vaikutti myös Antti Hyryn elämänkatsomukseen.
Keskikoulun Antti kävi Iissä ja ylioppilaaksi hän valmistui Rovaniemen yhteislyseosta vuonna 1952. Helsingin Teknilliseen korkeakouluun hänet hyväksyttiin vuonna 1953, josta hän valmistui vuonna 1958.
Ei tullut Antista puuseppää, kuten hän jossain vaiheessa oli suunnitellut, vaan tulipa sähköinsinööri, joka ei kuitenkaan alalle jäänyt, sillä hän ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi valmistumisvuotenaan, jolloin ilmestyi hänen esikoisteoksensa, novellikokoelma, Maantieltä hän lähti. Kustantajana toimi Otava.
Antti oli kirjoitellut runoja jo lukioaikanaan, mutta siirtyi sitten opiskeluaikanaan Otavan Tuomas Anhavan kehotuksesta suorasanaiseen, mikä olikin hyvä ratkaisu. Samanaikaisesti vuonna 1958 ilmestyi hänen esikoisromaaninsa Kevättä ja syksyä.
Antti oli solminut hieman aiemmin vuonna 1955 avioliiton oululaisen Hanna Maija Leinosen kanssa ja he asuivat jonkin aikaa Oulussa, kunnes muuttivat Helsinkiin ja rakensivat Espoon Rastaalaan omakotitalon. Kesäkoti löytyi Kuivaniemen Rantalasta. Rantala on nykyään Venla-tyttären omistuksessa, mutta Maija vierailee siellä usein.
Elämän arvojen pohdiskelua
-Romaaneja ja novelleja alkoi ilmestyä tasaiseen tahtiin. Kotona-romaani ilmestyi vuonna 1960, tunnettu novellikokoelma Junamatkan kuvaus 1962. Kirjallista intensiteettiä jatkui vuoteen 1999, jolloin ilmestyi Aitta-romaani, joka oli Finlandia-palkintoehdokkaanakin. Myös novellikokoelma Kertomus oli ollut Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 1986. Sitten seurasi kymmenen vuoden kypsyttelytauko, jonka jälkeen ilmestyi Finlandia-palkinnon saanut Uuni vuonna 2009.
Keskeistä sisältöä Hyryn teoksiin on antanut lapsuuden aikainen kehitys, vuodenaikojen kierto, luonto, maaseutu ihmisineen ja suhtautuminen uskon asioihin. Teoksissa on usein päähenkilönä poika, kehittyvä nuorukainen tai mies, joka koettaa saada jotain aikaiseksi. Kehitysromaaneissaan Kotona (1960), Alakoulu (1965), Isä ja Poika (1971) ja Silta liikkuu (19
75) seurataan Paulin kehitysvaiheita. Romaaneissa Maailman laita (1967) ja Maatuuli (1980) tapaamme puolestaan Pietarin, joka Maailman Laita- romaanissa pohtii elämisen arvoja myrskyisellä merellä Ulkokrunnin reissullaan.
Hyryn romaaneissa rakennetaan paljon: Aitta-romaanissa pystytetään aittaa, Uuni-romaanissa rakennetaan uunia ja perehdytään urkujenkin rakentamiseen. Insinöörin tarkka- ja pikkupiirteinen ote on koko ajan esillä. Uuniakin rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa. Se, joka on Hyryyn tutustunut ensimmäiseksi Uunin kautta, on saattanut pettyä ja jättää jopa romaanin lukematta. Toki yhtä moni on varmaan sen suurella intensiteetillä lukenutkin. Hyryyn tutustuminen kannattaisikin aloittaa hänen ensimmäisistä teoksistaan, jotka tuovat syvyyttä myöhempiin romaaneihin.
Antti Hyryn harrastuksiin kuului perinnerakennusten rakentaminen ja urkujen suunnittelu. Kuivaniemen Rantalaan hän ehti pystyttää useamammankin vanhan rakennuksen. Niistä seuraavassa Maija Hyryn ja Antin sisaren Toini Vänttilän muistellessa. Erkki Hyry puolestaan kertoo kaupan pidosta ja matkasta Antin kanssa Ulkokrunneille.
Urkuja, uuneja, aittoja
Kanttori-urkuri Veikko Virtanen puolestaan tunnettiin yhdestä maamme parhaimmista urkurakentamisen ammattilaisista. Virtasen urkuverstas on rakentanut mm. Turun tuomiokirkon pääurut, jotka ovat Suomen suurimmat pilliurut. Antti Hyry toimi sitten 14 vuoden ajan urkukurssien vetäjänä yhdessä Veikko Virtasen kanssa. Maija Hyry toimi kurssien organisaattorina ja dokumentoijana.
– Kävimme useamman kerran urkukursseilla. Mieheni Pauli (1925–2007) rakensi kotonamme urkujen jalkion, kertoo Toini Vänttilä.
– Verstas toimi navetassamme täällä Vänttilässä, Haukiputaan Jokikylässä. Itse olin laittamassa mm. urkupillejä paikoilleen. Osa pilleistä oli uusia ja osa purettiin vanhoista kirkon uruista. Olimme Paulin kanssa purkamassa vuonna 1985 Ylikiimingin vuonna 1944 rakennettuja urkujakin. Siinä meni viikko. Lehteri oli täynnä tavaraa ja lopulla tuli kiire saada se puhtaaksi.
– Antti sai idean urkujen rakentamiseen yhteistyössä Paulin kanssa. Pirtissämme on Paulin rakentamat urutkin. Pirttimme uunista on Antti todennut, että harmittaa, kun sisarellani on isompi uuni. Oiskohan se vain kymmenen senttiä pidempi. Uunimme rakentaja ei ole tiedossamme.
– Antti tunnettiin erittäin auttavaisena. Jos joku tarvitsi jotain, niin Antti hommasi sen. Kodissamme Ojalassa meillä oli 3–4 lehmää, muutama lammas ja Into-niminen ori. Oli meillä apulainenkin, joten perheemme ei ollut köyhimmästä päästä. Puhelinkeskus siirtyi isän kotoa vuoden 1942 tulipalon jälkeen Ojalaan. Se toimi siihen saakka, kunnes saksalaiset Lapin sodan alkaessa räjäyttivät talon vieressä olleen puhelinpylvään. Ikkunat siinä menivät.
– Lapsuuden leikkeihin kuului mäenlaskua, hiihtoa ja uintia. Marjastimme paljon. Hillareissut ovat jääneet mieluisina mieleen. Siitä kait johtuu se Antin ikuinen kaipuu suolle, mikä näkyy hänen kirjoissaankin.
Tekstien editointia
– Tapasimme Antin kanssa, kun hän oli pyrkimässä korkeakouluun ja minä olin kesätöissä sosiaalitoimistossa Helsingissä, muistelee Antin puoliso Maija (s. 1929).
– Oli vuosi 1953, jolloin valmistuin maisteriksi. Meillä alkoi kirjeenvaihto, ja heti alkuun Antti lähetti nipullisen runoja. Antin tekstiä olikin siitä lähtien sitten lähes jokaisessa kirjeessä (1953–1958).
– Kurssi-romaanista vuodelta 1993 löytyy Jouko Linjaman sellolle säveltämä runokin, joka esitettiin Antin muistotilaisuudessa. Muitakin runoja on sävelletty.
– Vuonna 1955 valmistuin opettajaksi, lisensiaatin tutkinnon tein kasvatustieteestä 1974. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä toimin didaktiikan lehtorina eläkkeelle saakka.
– Autoin Anttia hänen kirjoitustyössään. Alkuvaiheessa kirjoitin Antin tekstiä puhtaaksi Antin sanelujen mukaan siihen saakka, kunnes Antti itse alkoi kirjoittamaan niitä tietokoneella. Toimin kriitikkona, editoin ja oikoluin. Tarkistin tekstiä esimerkiksi nimiin liittyen. Eritoten haluaisin mainita novellin Mustan Ojan vesi, jonka perkasin niistä Antin muistiinpanoista, joita ei oltu käytetty jo muissa kirjoissa.
– Muutimme Rantalaan vuonna 1964. Asuimme ”valkoisessa mökissä ” vuoteen 2001, jolloin muutimme vanhaan Pyörälään eli nykyiseen päärakennukseen. Iso pirttimme saatiin asuttavaan kuntoon uunin rakentamisen jälkeen, jolloin myös Uuni-romaani ilmestyi. Uunissa leivoin ohrarieskoja, orsileipää eli rukiista orsileipää, hiivaleipää ja sämpylöitä. Pääasiallisesti kuitenkin leipiä, valottaa Maija, joka itsekin on julkaissut kirjasen Synnyin Hietasaaren koululla.
– Äitini toimi opettajana siellä. Isäni Armas Leinonen oli kansakoulun opettaja, mutta toimi myös yli 20 vuotta kansanedustajanakin.
Antin kirjat perustuvat tositapahtumiin
– Kun äitimme vuonna 1938 kuoli, niin perheemme jäi Väinö-isämme huollettavaksi. Isän eno, Jaakko Jokela toimi silloin kauppiaana Oijärvellä. Väinön kerrottua huolistaan Jaakolle, niin tämä tuumasi, että perusta kauppa. Hän lupasi taata Kemin Pohjanmaa Oy:n tukkukaupalle, että kyllä Väinö on luotettava mies ja varmasti hoitaa asiansa. Ja niin hoitikin aina kuolemaansa vuoteen 1964 saakka, jolloin jatkoin kaupanpitoa, kertoo Antin veli Erkki.
– Kodissamme, Ojalassa oli pirtti ja kamari, joka väliaikaisesti jaettiin kahtia ja toiseen osaan perustettiin kauppa. Sota-aikana kaikki oli kortilla, mutta tarpeellisia tavaroita kuitenkin riitti, kuten lamppuöljyä, pikiä, pikiöljyä, suutarinlankaa ja äimiä sekä tietenkin ruokapuolta, kuten toppasokeria, suolaa, läskiä ja toisinaan myös kahvia. Minun aikanani kauppaa kehitettiin ja laajennettiin. Lisättiin myös asuinrakennus.
Antin kirjoista Erkki toteaa, että kaikki tapahtumat vastaavat usein tositapahtumia.
Esimerkkinä tutkailemme romaania Maailman laidalla, joka ilmestyi v. 1967. Siinä tehdään moottorivenematka Ulkokrunneille. Paluumatka sattuu melko pahalle säälle, jolloin perävene pääsee irti ja sen on annettava mennä menojaan.
– Olin itse mukana sillä reissulla, mainitsee Erkki. Meitä oli Armas Leinonen, Antti ja minä. Kun Ulkokrunneilla huomasimme mustien pilvien lähestyvän, päätimme lähteä välittömästi mantereelle. Armas jäi Krunneille tuttaviensa luokse. Siinä hötäkässä kompassikin unohtui saarelle, joten matkanteko oli aika summittaista. Perille kuitenkin päästiin ja venekin löydettiin seuraavana päivänä.
Kun tämän jutun kirjoittaja on itsekin käynyt Ulkokrunneilla, niin on todettava, että tottahan ne kirjan tapahtumat ja asiat ovat. Löytyy sieltä sekin paikka, jossa isäni Eeron ja hänen veljensä Väinön rakentama kalamaja sijaitsee. Suosittelen kirjaa myös muillekin kuin merenkävijöille.
Lähteitä romaanien ja novellien lisäksi mm. Horror vacui. Antti Hyryn proosasta, lyyrisestä ja dramaattisesta, Aarne Kinnunen, 2015; Jakamattoman avaruuden alla. Tilojen merkityksiä Antti Hyryn proosassa. Leena Kautonen, 2009; Pohjois-Suomen kirjallisuushistoria. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia, 2010; Antti Hyryn Kevättä ja syksyä. Kirjallisuuden pro gradu ‑työ, Antti Saari, 1977.
Antti Hyry, kirjailija
S.20.10.1931 Kuivaniemi–k. 4.6.2016 Espoo.
Koulutus, DI, sähköinsinööri 58.
Kirjallisuuden valtionpalkinto 63,66,69,75,87.
Aleksis Kiven palkinto 78.
Kirkon kirjallisuuspalkinto 80.
Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 92.
Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinto 02.
Eino Leino-palkinto 05.
Finlandia-palkinto 09.
Lukuisia romaaneja, novelleja ja kuunnelmia, kust.Otava.
Finlandia-palkintoehdokkaana novellikokoelma Kertomuksella 86 ja Aitta-romaanilla 99
Finlandia-palkinto Uuni-romaanilla 2009.