Älä käy­tä pis­to­ra­si­aan kyt­ket­tä­vää aurinkopaneelia

Suo­mes­sa on mark­ki­noil­la aurin­ko­pa­nee­lei­ta, joi­ta mai­nos­te­taan hel­pos­ti käyt­töö­no­tet­ta­vik­si pis­to­tul­pan kaut­ta. Aurin­ko­pa­nee­lien tuot­ta­ma säh­kö syö­te­tään käyt­töön suo­raan asun­non tavan­omai­sen pis­to­rasian kaut­ta. Tur­val­li­suus- ja kemi­kaa­li­vi­ras­to (Tukes) täh­den­tää, että täl­lais­ta lai­tet­ta ei saa käyt­tää Suo­mes­sa. Se on lai­ton­ta ja sii­tä voi olla vaaraa.

Lait­tei­ta on kau­pan Suo­mes­sa, ja nii­tä saa tilat­tua verk­ko­kau­pois­ta myös ulkomailta.

– Älä osta täl­lais­ta lai­tet­ta, kos­ka sitä ei saa käyt­tää Suo­mes­sa, sanoo yli­tar­kas­ta­ja Saka­ri Hatak­ka Tuke­sin sähkölaitteistot-ryhmästä.

Pis­to­tulp­pa­lii­tän­nän käyt­tö aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mis­sä on suo­ma­lai­sen asen­nuss­tan­dar­din tur­val­li­suus­vaa­ti­mus­ten ja säh­kö­tur­val­li­suus­lain vastaista.

Tur­val­li­suus­vaa­ti­mus­ten vas­tai­nen säh­kö­asen­nus tai säh­kö­lait­teen käyt­tö voi pahim­mil­laan aiheut­taa tuli­pa­lon ja säh­köis­kun vaa­raa asuk­kaal­le itsel­leen, kiin­teis­tös­sä tai jake­lu­ver­kos­sa säh­kö­töi­tä teke­väl­le hen­ki­löl­le sekä pelastuslaitosammattiselle.

Mik­si sit­ten aurin­ko­pa­nee­lin tuot­ta­maa säh­köä ei saa syöt­tää pis­to­rasian kaut­ta? Kiin­teis­tö­jen säh­kö­ver­kot on mitoi­tet­tu ja raken­net­tu niin, että säh­kö syö­te­tään ylei­ses­tä säh­kön­ja­ke­lu­ver­kos­ta jako­kes­kuk­sel­ta säh­kö­pii­reil­le, ryh­mä­joh­doil­le ja edel­leen mm. pis­to­rasioil­le yli­vir­ta­suo­jien, sulak­kei­den suo­jaa­ma­na. Jos pii­riä syö­te­tään suo­ja­lait­teen ohi esi­mer­kik­si pis­to­ra­sias­ta, ei tur­val­li­suu­den kan­nal­ta olen­nai­nen yli­vir­ta­suo­jaus toi­mi suun­ni­tel­lus­ti, ja joh­to ja pii­ri saat­ta­vat ylikuormittua.

Jos olet liit­tä­mäs­sä aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mää kiin­teis­tön säh­kö­verk­koon, sinun pitää olla yhtey­des­sä alu­een jakeluverkkoyhtiöön.

Aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mä pitää pys­tyä erot­ta­maan ylei­ses­tä jake­lu­ver­kos­ta. Ero­tus­lait­teen on olta­va jat­ku­vas­ti ylei­sen jake­lu­ver­kon hal­ti­jan käy­tet­tä­vis­sä. Lisäk­si aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mäs­tä pitää ilmoit­taa varoi­tus­mer­kil­lä, jot­ta var­mis­te­taan kiin­teis­tös­sä säh­kö­verk­koa huol­ta­vien ja pelas­tusa­lan ammat­ti­lais­ten turvallisuus.

Viran­omai­set eivät tar­kas­ta tai hyväk­sy säh­kö­lait­tei­ta, ennen kuin ne tule­vat mark­ki­noil­le. Val­mis­ta­jat ja maa­han­tuo­jat vas­taa­vat sii­tä, että tuot­teet täyt­tä­vät niil­le ase­te­tut vaatimukset.

Ruot­sis­sa viran­omai­set ovat kiel­tä­neet joi­tain vas­taa­via tuot­tei­ta. Suo­mes­sa Tukes ei ole tut­ki­nut tuot­tei­den vaa­ti­mus­ten­mu­kai­suut­ta, kos­ka pis­to­rasian kaut­ta kyt­ket­tä­viä aurin­ko­pa­nee­lei­ta ei saa Suo­mes­sa käyttää.

Myyn­nis­sä on monen­lai­sia lait­teis­to­ja, ja osan niis­tä voi ottaa käyt­töön myös muu­ten kuin pis­to­tul­pan kaut­ta, eli niin, että säh­kö­alan ammat­ti­lai­nen tekee asen­nuk­sen, joka täyt­tää kaik­ki säh­kö­verk­koon lii­tet­tä­vää aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­mää kos­ke­vat vaatimukset.