Pyörätuolimerkinnällä varustetut pysäköintipaikat, joita muun muassa liikekiinteistöjen ja kauppojen parkkialueilta löytyy, on tarkoitettu henkilöille, joilla on hallussaan liikkumisesteisen pysäköintitunnus. Tunnus on henkilökohtainen ja tarkoitettu käytettäväksi vain siinä ajoneuvossa, missä tunnuksen haltija on kuljettajana tai kuljetettavana.
Pyörätuolimerkinnällä varustettujen paikkojen ohella tunnus oikeuttaa pysäköimään muun muassa maksullisille alueille ilman maksua sekä alueille, minne pysäköinti on muutoin liikennemerkillä kielletty. Lisäksi se mahdollistaa pysäköimisen aikarajoitetuille alueille aikarajoitusta pidempään sekä parkkeeraamisen pihakadulle, kunhan pysäköinti ei aiheuta haittaa pihakadun muulle käytölle.
Yksityisille paikoitusalueille pysäköimiseen maksutta tunnus ei sen sijaan suoraan oikeuta, vaan niiden suhteen tulee noudattaa alueille sijoitettuja liikennemerkkejä ja ohjeita. Tarvittaessa kannattaa kääntyä pysäköinninvalvonnasta vastaavan yrityksen tai kiinteistön omistajan puoleen.
Muun muassa yllä luetellut invapysäköintiä koskevat säädökset löytyvät tieliikennelaista. Moni liikkumisesteen sekä pysäköintitunnuksen omaava henkilö joutuu silti havaitsemaan, että invapaikoille pysäköidään ilman asianomaista tunnusta.
Invalidiliittoon kuuluvan Oulun Invalidien Yhdistys ry:n puheenjohtaja Johanna Nummela kertookin, että pysäköintiongelmat nousevat esiin joka kerta, kun jäsenistön kesken kokemuksista jutellaan.
– Invapaikkojen väärinkäyttäjät ovat usein sen ikäisiä, ettei heillä itsellään välttämättä ole minkäänlaisia kokemuksia liikkumisen vaikeuksista. Kyseessä on varmaan ajattelemattomuus mutta osin kyllä myös välinpitämättömyys. Usein kuljettaja jopa istuu väärälle paikalle parkkeeratussa autossa huomaamatta ajatella, että paikan varsinainen tarvitsija saattaa odottaa lähettyvillä.
Vaikka ongelmia ilmenee, toteaa Nummela suurimman osan ihmisistä toimivan invapaikkojen suhteen juuri kuten pitää. Ongelmatilanteet kuitenkin nostavat harmituksen pintaan kun kohdalle sattuvat. Hän mainitsee jopa taksien toisinaan pysäköivän liikennemerkillä invapaikoiksi merkittyihin parkkiruutuihin, vaikka kyseessä ei olisi invataksi.
Hän hoksauttaakin, että asiakasta odottava taksi, vaikka olisikin invataksi, voi silti siirtyä odotusajaksi kauemmas.
– Etenkin OYS:n luona on omalle kohdalle sattunut näitä tapauksia taksien kanssa. Itse olen kyllä käynyt noissa tilanteissa asiasta taksinkuljettajien kanssa keskustelemassakin. Kaikki kuljettajat tosin eivät oikein ota palautetta vastaan.
Nummela ymmärtää kyllä, että kauppojen edustalla moni kiireinen asiakas pysäköi invapaikalle ajatuksella “äkkiä vain käväisen”. Hän hoksauttaa kuitenkin, että parkkiruudun käyttöön oikeutettu tarvitsija ei pysty noin vain nousemaan autostaan ja tulla asiasta huomauttamaan, jos tarvitsee itse liikkumiseen apuvälineitä kuten pyörätuolia.
– Tarvitsija ei voi myöskään jäädä ajoneuvoineen muiden tielle odottamaan invapaikan vapautumista, eikä siihen aina ole aikaakaan.
Useilla pysäköintialueilla on ongelmana myös aurattujen lumien kasaaminen parkkirivin reunimmaiseen ruutuun.
– Siis juuri siihen invapaikalle, ne kun ovat yleensä paikkarivin reunassa. Tietysti lumi sitten aikanaan kuljetetaan poiskin, mutta parkkiruudut ovat kuitenkin jonkin aikaa sen vallassa. Kovasti toivoisimme invapaikkojen sijoittamista hieman eri tavalla, niitä ruutuja kun on rajallinen määrä aina muutenkin, Nummela toteaa.
Invalidiliitto jäsenyhdistyksineen pyrkii muun muassa tuomaan liikuntaesteisten liikenteessä ja pysäköinnissä kokemia hankaluuksia enemmän yleiseen tietoisuuteen. Liiton tämän kevään teemaviikko järjestetään toukokuussa 12. –16.5. teemalla Helppo liikkua. Oulun Invalidien yhdistyksellä viikon erityisenä aiheena onkin juuri invapysäköinti.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.