Län­si­tuu­len uusi upea urhei­lu­kes­kus valmis

Län­si­tuu­len urhei­lu­kes­kus val­mis­tuu suun­ni­tel­lus­ti loka­kuun aika­na Hau­ki­pu­taal­le. Kaik­ki on jo val­mis­ta ulko­kun­toi­lua­lu­een lait­tei­den asen­nus­ta lukuu­not­ta­mat­ta. Lait­tei­ta pääs­tään asen­ta­maan näi­nä päi­vi­nä, ellei mitään yllät­tä­vää ilme­ne. Kun­toi­lua­luet­ta pääs­tään käyt­tä­mään toden­nä­köi­ses­ti jo tule­va­na vii­kon­lop­pu­na. Län­si­tuu­len ulko­kun­toi­lua­lu­ees­ta tulee tasok­kain Oulun alueella.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Puo­len Suo­men sai­raa­la vihit­tiin käyttöön

Oulun yli­opis­tol­li­sen sai­raa­lan uudet tilat vihit­tiin käyt­töön eilen kes­ki­viik­ko­na ja juh­la­pu­hu­ja tilai­suu­des­sa oli tasa­val­lan pre­si­dent­ti Alexan­der Stubb. Vih­kiäis­ti­lai­suus alkoi Oulun yli­opis­ton kama­rior­kes­te­rin pie­nor­kes­te­rin esi­tyk­sel­lä ja videoe­si­tyk­sel­lä, mis­sä näy­tet­tiin sai­raa­lan uusia tilo­ja. Videol­ta kävi ilmi, että sai­raa­la toi­mii yli 6000:n ammat­ti­lai­set työ­paik­ka­na ja uusi tek­no­lo­gia mah­dol­lis­taa entis­tä tur­val­li­sem­man hoidon. 


Kas­vua näky­vis­sä maa­kun­nan yrityksissä

Yrit­tä­jien usko oman lii­ke­toi­min­tan­sa kas­vuun on Poh­jois-Poh­jan­maal­la kas­va­nut vii­me vuo­teen ver­rat­tu­na. Näin ker­ro­taan Poh­jois-Poh­jan­maan Yrit­tä­jien kyse­ly­tut­ki­muk­sen tulok­sis­ta. Vas­taa­jis­ta perä­ti 72 % uskoo lii­ke­vaih­ton­sa pysy­vän sama­na tai kas­va­van ensi vuon­na vähin­tään 19 %, kun vii­me vuon­na vas­taa­va luku oli 61 %. Kyse­lyyn vas­ta­si 220 yrit­tä­jää maa­kun­nan alu­eel­ta. Vas­taa­jis­ta 31 % toi­mii yksi­ny­rit­tä­ji­nä ja loput ovat työl­lis­tä­viä yri­tyk­siä. Kyse­lyl­lä halut­tiin sel­vit­tää yri­tys­ten tilan­net­ta, kas­vua sekä kas­vun kei­no­ja ja odo­tuk­sia vuo­del­le 2025.


Hai­tat tän­ne, verot tuonne?

Tuu­li- ja aurin­ko­voi­maa on kaa­voi­tet­tu ja raken­net­tu Suo­meen vauh­dil­la. Kenel­le voi­ma­lai­tok­sis­ta muo­dos­tu­vat kiin­teis­tö­ve­rot oikeas­taan kuu­lu­vat. Ja oli­si­ko niil­lä olta­va jotain vai­ku­tus­ta kun­nan mui­hin tuloi­hin, jos ne mene­vät kun­nal­le, kuten nyt. Täl­lais­ta asi­aa poh­di­taan valtiovarainministeriössä.


Tans­sia mak­sut­ta Yli-Iissä

Yli-Iin Vorel­lis­sa jär­jes­te­tään lau­an­tai­sin loka–marraskuussa mak­sut­to­mia tans­si­tun­te­ja eri ikäi­sil­le. Lau­an­tai­na 26.10. kel­lo 14.30–15.30 on 6–9‑vuotiaille moni­puo­li­nen kat­taus eri­lai­sia tans­si­tyy­le­jä bale­tis­ta katu­tans­siin. Lau­an­tai­na 2.11. kel­lo 15.30–16.30 on 10–14-vuotiaille sama kat­taus ja lau­an­tai­na 9.11. kel­lo 16.30–17.30 on lat­ta­ris­how­ta yli 15-vuo­tiail­le nuo­ril­le sekä aikuisille.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Hon­ka­pir­til­lä laput silmillä

Pate­nie­men Hon­ka­pir­tin ikku­nat on jou­dut­tu peit­tä­mään vane­reil­la ilki­val­lan vuok­si. Ala­ker­ran ikku­nat rikot­tiin tois­sa­vii­kon­lop­pu­na ja ylä­ker­ran­kin ikku­noi­ta kivi­tet­tiin vii­me vii­kon alku­puo­lel­la. Sär­ke­mi­nen on ollut har­kit­tua ja perus­teel­lis­ta. Ikku­nat on nyt uusit­tu ja vaneroitu. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kan­sal­lis­hen­ki­löi­ty­mä: Suomi-neito

Nai­nen Suo­men hen­ki­löi­ty­mä­nä esiin­tyi ensi ker­ran Ruot­sis­sa Kus­taa III:n hal­li­tus­kau­del­la 1775 mita­lis­sa, joka suun­ni­tel­tiin kunin­kaan Suo­mes­sa käyn­nin kun­niak­si. Sil­lä halut­tiin vih­doin koros­taa Suo­men mer­ki­tys­tä val­ta­kun­nas­sa ja sen tar­vit­se­mia uudis­tuk­sia. Kuvan seli­tys oli: ”Kunin­gas roo­ma­lai­ses­sa puvus­sa sylei­lee maas­sa ole­vaa Suo­mea, joka on nai­nen tor­nik­ruu­nu pää­sään.” Vaik­ka mita­li ei lyö­ty­nä toteu­tu­nut, se todis­taa Suo­men ase­man koros­tu­mis­ta Ruot­sin valtakunnassa.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Teks­ta­rit

Voi kau­hia. Yhte­nä päi­vä­nä erääs­sä oulu­lai­ses­sa päi­vä­ko­dis­sa oli tar­jot­tu liha­ruo­kaa, vaik­ka oli­si pitä­nyt olla myös kas­vis­ruo­kaa. Syy­nä oli tuo­tan­to­keit­tiön lak­ko­ti­lan­ne ja poik­keus. Tie­dok­si, ei sii­hen liha­ruo­kaan kuo­le, vaik­ka vakau­mus pis­täi­si vastaan.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Suo­ma­lais­ten jäl­jil­lä Amerikassa

Muu­ta­ma vuo­si sit­ten sain hau­ki­pu­taa­lai­sen Tapio Han­he­lan vin­kis­tä yhtey­den USA:n Mic­hi­ga­nis­sa asu­vaan soke­ri­serk­kuu­ni (3‑tason serk­ku) Ani­ta Camp­bel­liin. Ani­tan Calu­me­tiin v. 1910 muut­ta­nut mum­mu ja minun pap­pa­ni ovat olleet ser­kuk­set. Calu­me­tis­sa asu­va Ani­ta kävi mie­hen­sä Pau­lin kans­sa tääl­lä Suo­mes­sa vii­me kesä­nä ja pyy­si kovas­ti teke­mään vas­ta­vie­rai­lun heil­le Mic­hi­ga­niin. No, eihän sii­nä ollut pal­jon miet­ti­mis­tä vaan pää­tin kulu­nee­na kesä­nä pis­tää toimeksi.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus