Vedyn run­ko­verk­ko tulee tule­vai­suu­des­sa hal­ko­maan Ran­ta­poh­jan aluetta

Vety on nous­sut kes­ki­öön Euroo­pan ja Suo­men ilmas­to­ta­voit­teis­sa, sil­lä se tar­jo­aa val­ta­van poten­ti­aa­lin puh­taan ener­gian tuo­tan­nos­sa. Alu­eel­lis­ten rat­kai­su­jen ja tuo­tan­to­koh­tei­den osal­ta suun­ni­tel­laan jo vety­ver­kon reit­te­jä ja raken­nus­hank­kei­ta. Tavoit­tee­na on, että vety­ver­kon inves­toin­ti­pää­tös teh­täi­siin vuon­na 2026, ja vedyn siir­toin­fra­struk­tuu­ria raken­net­tai­siin vuo­sien 2027–2030 aikana.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus

Lue lisää

Toi­mit­ta­jal­ta: Kei­te­tään­pä kahavit!

Tämä on meil­le suo­ma­lai­sil­le tut­tua­kin tutum­pi lausah­dus, sil­lä olem­me maa­il­man kovim­pia kah­vin­juo­jia. Aamu­kah­vi, päi­vä­kah­vi, ilta­kah­vi – ja tie­ten­kin kaik­ki mah­dol­li­set väli­kah­vit! Kes­ki­mää­rin juom­me 4–5 kupil­lis­ta kah­via päi­väs­sä ja kulu­tam­me 10 kiloa kah­via vuo­des­sa. Muu­ta­maa kupil­lis­ta tätä jaloa juo­maa päi­väs­sä pide­tään vie­lä koh­tuul­li­se­na ja jopa ter­veys­vai­ku­tuk­sil­taan hyödyllisenä.


Kii­min­ki­läi­nen ener­gia-alan asian­tun­ti­ja Lau­ri Oja­la ennus­taa: Yli vii­si vuot­ta van­hat läm­pö­pum­pu­to­vat tulos­sa elin­kaa­ren­sa päähän

Suu­rin osa nykyi­sin käy­tös­sä ole­vis­ta läm­pö­pum­puis­ta ei ole etä­luet­ta­via. Tämä aiheut­taa kii­min­ki­läi­sen, pit­kää alaa seu­ran­neen ja sil­lä työs­ken­nel­leen Lau­ri Oja­lan mukaan sen, että ne ovat tul­leet elin­kaa­ren­sa päähän. 

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Kul­je­tusa­la menos­sa koh­ti parempaa

Suo­men Kul­je­tus ja Logis­tiik­ka SKAL ry:n baro­met­ri­ky­se­lyt jäse­ny­ri­tyk­sil­le kuvaa­vat logis­tii­kan nyky­ti­laa ja tule­vai­suu­den odo­tuk­sia. Tämän syk­syn SKAL Kul­je­tus­ba­ro­met­ris­sä ennus­teet kul­je­tus­ten kysyn­näs­tä ja lii­ke­vaih­dos­ta ovat edel­leen mii­nus­merk­ki­siä, mut­ta ver­rat­tu­na esi­mer­kik­si vuo­den takai­seen suun­ta on sel­keäs­ti ylös­päin. Kyse­lyyn vas­ta­si 529 kul­je­tus­yri­tys­tä. Arviot ker­to­vat talou­den piristymisestä.





Suo­men kan­sal­lis­sym­bo­lit: Kan­sal­lis­vaa­ku­na ja vaa­ku­nae­läin leijona

Lei­jo­na Suo­men vaa­ku­nan tun­nuk­se­na liit­tyy laa­jaan ja van­haan euroop­pa­lai­seen kult­tuu­ri­taus­taan. Antii­kin aika­na lei­jo­nia tavat­tiin pait­si Afri­kas­sa myös ete­läi­ses­sä Euroo­pas­sa mm. Krei­kas­sa, Make­do­nias­sa, nykyi­sen Tur­kin alu­eel­la ja Pales­tii­nas­sa sekä laa­jal­ti Aasias­sa aina Inti­aa myöten.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Suo­men vanhustenhoito

Kyl­lä on Suo­men van­hus­ten­hoi­to suu­rel­ta osal­ta jär­kyt­tä­vän huo­nol­la tasol­la. Koto­na usein itse­kin sai­raat, kuo­le­man­vä­sy­neet van­huk­set hoi­ta­vat sai­rai­ta, jopa väki­val­tai­sia puo­li­soi­taan. Usein hoi­to­pai­kat on lope­tet­tu ja pal­jon sai­rai­ta van­huk­sia jonot­taa hoi­to­paik­koi­hin pää­syä. Jos sat­tuu jon­ne­kin pää­se­mään, niin hei­dät rah­da­taan sato­jen kilo­met­rien pää­hän. Näin var­sin­kin maa­seu­dun van­huk­sil­la, kun kun­nis­sa hoi­to­paik­ko­ja ei juu­ri­kaan ole.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus


Iin kun­nan­val­tuus­tol­le jätet­tiin vii­si valtuustoaloitetta

Iin kun­nan­val­tuus­tol­le jätet­tiin 23.9. pide­tys­sä kokouk­ses­sa vii­si val­tuus­toa­loi­tet­ta. Iin Kes­kus­tan val­tuus­to­ryh­mä jät­ti val­tuus­toa­loit­teen kos­kien Jak­ku­ky­län Sil­ta­kah­vi­lan alu­een kehit­tä­mi­ses­tä. Aloit­tees­sa tode­taan, että Jak­ky­län riip­pusil­las­ta on tul­lut turis­ti­näh­tä­vyys ja Sil­ta­kah­vi­las­sa vie­rai­lee myyn­nin ja työn­te­ki­jöi­den havain­to­jen perus­teel­la kesäi­sin noin 10 000 vie­ras­ta. Alle­kir­joit­ta­neet esit­tä­vät, että vuo­den 2025 talous­ar­vioon vara­taan alu­een kehit­tä­mi­seen mää­rä­ra­ha ja Iin kun­nan sekä Jak­ku­ky­län kyläyh­dis­tyk­sen yhdes­sä laa­dit­ta­vat toi­men­pi­teet toteu­tet­tai­siin kevääl­lä 2025 ennen Sil­ta­kah­vi­lan avaa­mis­ta. Kios­ki­ra­ken­nuk­sen omis­taa Jak­ku­ky­län kyläyh­dis­tys ry ja heis­tä alu­een kii­reel­li­sim­piä kehit­tä­mis­toi­men­pi­tei­tä ovat Sil­ta­kah­vi­lan säh­köis­tä­mi­nen maa­kaa­pe­lil­la jat­ko­roi­kan sijaan, pöy­tä­ka­lus­to­jen ja istu­ma­paik­ko­jen han­kin­ta, katos sade­sään varal­le, ves­san saa­mi­nen alu­eel­le sekä mark­ki­noin­tia­kin edis­tä­vä Jak­ku­ky­lä-kyl­tin saaminen.

Vain Tilaa­jil­le

Haluai­sit­ko jat­kaa lukemista?

Kir­jau­du sisään tai tee tilaus