Yli-Iihin tavoi­tel­laan uut­ta päi­vä­ko­tia vuo­del­le 2026

Yli-Iihin suun­ni­tel­tu moni­toi­mi­ta­lo­han­ke ei ete­ne, mut­ta var­hais­kas­va­tuk­sen tar­ve uusil­le tiloil­le on akuut­ti. Nyt Yli-Iihin halu­taan raken­taa kol­mi­ryh­mäi­nen uusi päi­vä­ko­ti mel­ko nopeal­la aika­tau­lul­la. Uuden päi­vä­ko­din oli­si tar­koi­tus aloit­taa toi­min­tan­sa vuon­na 2026. 



Mik­ko Ala­ta­lo palaa juurilleen

Suo­ma­lai­sen musii­kin ken­täl­lä on har­vo­ja yhtä pit­kä­ai­kai­sia ja rakas­tet­tu­ja viih­de­tai­tei­li­joi­ta kuin Mik­ko Ala­ta­lo. Tänä syk­sy­nä Ala­ta­lo juh­lis­taa 50-vuo­tis­ta uraan­sa Maa­lais­po­jas­ta 50 vuot­ta ‑juh­la­kier­tu­eel­la, joka start­taa syys­kuun 26. päi­vä­nä Oulun Voi­ma­las­ta. Täl­le kon­ser­til­le ja koko kier­tu­eel­le on omi­nais­ta paluu juu­ril­le. Kii­min­ki­jo­ki­var­ren kas­vat­ti Ala­ta­lo palaa pait­si uran­sa alku­vuo­sien musiik­kiin, myös hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti mer­kit­tä­viin maisemiin.


Kehi­tys­vam­mais­ten kodin suun­nit­te­lus­sa pyri­tään tur­val­li­suu­teen ja kodin­omai­suu­teen – pihal­le jää tilaa myös puutarhalle

Kii­min­gin Jää­lis­sä sijait­se­van pal­ve­lu­ko­din raken­ta­mi­nen pääs­tiin aloit­ta­maan alku­ke­säs­tä. Uudet asuk­kaat muut­ta­vat taloon kesäl­lä 2025. Talon ark­ki­teh­ti ‑ja piha­suun­nit­te­lus­ta vas­taa SWECO Fin­land Oy. Toteu­tus- suun­nit­te­lua teh­dään vie­lä raken­ta­mi­sen edetessä. 

– Kat­so­taan esi­mer­kik­si tar­kem­min min­ne koh­taa mikä­kin toi­min­to tulee, yhteis­työs­sä säh­kö — ja LVI- suun­nit­te­lus­ta vas­taa­vien yri­tys­ten kans­sa, ker­too raken­nus­suun­nit­te­li­ja, ark­ki­teh­ti Ven­la Lep­pä­nen Swecos­ta. Työ­maan pää­ura­koit­si­ja­na toi­mii Oulu­lai­nen Apsi­lon Oy. 

Työ­maa on täl­lä het­kel­lä run­ko­vai­hees­sa, maa ‑ja raken­nus­pe­rus­tus­ten poh­ja­työt on jo teh­ty ja kan­ta­via beto­ni­sei­niä vale­taan. Aika­tau­lus­sa on pysyt­ty hyvin, ker­too toi­mi­tus­joh­ta­ja Kos­ke­la Ant­ti-Pek­ka Apsi­lon Oy.stä.



Kuu­kau­den esi­ne: Juurisaavi

Kan­san­omai­ses­sa ruo­ka­ta­lou­des­sa on aina ollut hyvin tär­ke­ää val­mis­taa ravin­toai­neet sel­lai­sik­si, että säi­ly­vät mah­dol­li­sim­man pit­kään käyt­tö­kel­poi­si­na. Eri­tyi­sen tär­keä on ollut tai­to val­mis­taa kes­tä­vää lei­pää niin, että se säi­lyy mauk­kaa­na viik­ko­ja ja kuu­kausia. Lei­vän arvo evää­nä ja vara­ra­vin­to­na on ollut korvaamaton. 


Iha­na lei­ri­päi­vä Suvelassa

Kii­min­gin seu­ra­kun­nan lei­ri­kes­kus Suve­lan syk­syi­sen päi­vän täyt­ti tiis­tai­na läm­min tun­nel­ma. Pai­kal­le on kokoon­tu­nut liki 30 ihmis­tä LC Kii­min­gin ja seu­ra­kun­nan yksin asu­vil­le ja yksi­näi­sil­le ikäih­mi­sil­le jär­jes­tä­mään leiripäivään. 



Nousua odo­tel­les­sa

Raken­nusa­la on aina ollut suh­dan­ne­herk­kä, mut­ta juu­ri nyt tai­de­taan elää kuo­pas­sa, jota ei ole näh­ty vuo­si­kym­me­niin. Alal­la on näh­ty suu­ria­kin kon­kurs­se­ja vii­mei­sen vuo­den aika­na, pie­nem­mis­tä puhumattakaan.