Kou­lu­verk­ko supis­tuu väis­tä­mät­tä Ran­ta­poh­jan alu­eel­la, kou­lun­sa aloit­ta­via on yhä vähem­män kai­kis­sa kouluissa

Kou­lun­sa aloit­ta­vien mää­rä Ran­ta­poh­jan alu­een kou­luis­sa on ylei­ses­ti las­kusuun­nas­sa. Sama tren­di on val­ta­kun­nal­li­nen ja jat­ku­nut jo vuo­sia. Tämä tie­tää sitä, että Ran­ta­poh­jan alu­eel­la tul­laan väis­tä­mät­tä näke­mään pie­nim­pien kou­lu­yk­si­köi­den lak­kau­tuk­sia vie­lä tämän vuo­si­kym­me­nen aikana. 

Lue lisää

Täs­tä eteen­päin – 80 vuot­ta täyt­tä­vä Osmo Hek­ka­la kaar­taa elä­män­sä lop­pusuo­ral­le vail­la pelkoa

Vuo­den 1966 pai­nin ras­kaan sar­jan MM-nelo­sel­la, kah­den lap­sen isäl­lä, nel­jän lap­sen papal­la ja liki 60 vuot­ta avio­mie­he­nä olleel­la kir­jai­li­jal­la, runoi­li­jal­la, poli­tii­kan lie­mis­sä kei­te­tyl­lä, urhei­lun, jär­jes­tö­työn sekä sano­ma­leh­tia­lan paris­sa työ­uran­sa teh­neel­lä Osmo Hek­ka­lal­la on 80 ikä­vuo­den koh­dal­la pääl­lim­mäi­se­nä mie­les­sään kun­nioi­tus ikä­vuo­si­aan koh­taan sekä yllä­tys sii­tä, että on näin pit­kän iän saavuttanut. 


Äidin ja tyt­tä­ren yhtei­nen luis­te­lu­pol­ku liu­kuu menes­tyk­sen jäälle

Muhok­sen jää­hal­lin kirk­kaat valot hei­jas­tu­vat jääl­tä, kun jää­li­läi­set Arja Aula-Mati­la ja hänen tyt­tä­ren­sä Iiris Mati­la aset­tu­vat haas­tat­te­luun. Tämä äiti-tytär-kak­sik­ko ei ole taval­li­nen urhei­lu­har­ras­ta­jien pari­val­jak­ko. Hei­tä yhdis­tää syvä rak­kaus luis­te­luun, joka on kan­ta­nut läpi vuo­si­kym­men­ten. Molem­mat ovat löy­tä­neet paik­kan­sa muo­dos­tel­ma­luis­te­lun paris­ta, mut­ta hei­dän tari­nan­sa alkoi jo pal­jon aikaisemmin.




Suur-Ii toi­veis­sa kan­sa­nää­nes­tyk­sen kautta

Yli­kii­min­ki­läi­nen Lee­vi Sil­ta­kos­ki on jät­tä­nyt Kuntalaisaloite.fi-palveluun Oulul­le aloit­teen, jos­sa vaa­di­taan pidet­tä­väk­si kun­nal­li­nen kan­sa­nää­nes­tys Suur-Iin muo­dos­ta­mi­ses­ta. Tavoit­tee­na on, että enti­set kun­nat Yli­kii­min­ki, Kii­min­ki, Hau­ki­pu­das ja Yli-Ii lii­tet­täi­siin Iin kun­taan, ja lii­tet­tä­vät alu­eet vas­tai­si­vat ennen vuot­ta 2009 voi­mas­sa ollei­ta kuntarajoja. 


Toi­mit­ta­jal­ta: Mikä pelas­tai­si kyläkoulut?

Kylä­kou­lu­jen puo­les­ta on Ran­ta­poh­jan alu­eel­la tais­tel­tu jo pit­kään. Tor­jun­ta­voit­to­ja on saa­vu­tet­tu, mut­ta ellei ihmei­tä tapah­du, vie­lä täl­lä vuo­si­kym­me­nel­lä tul­laan pis­tee­seen, jol­loin oppi­lai­ta ei enää ole riit­tä­väs­ti. Kou­lu­jen ovia sul­je­taan pysyvästi. 


Pyö­rän valot tarpeen

Syk­syn pime­tes­sä pyö­räi­li­jät tar­vit­se­vat valo­ja näkyäk­seen ja näh­däk­seen. Lii­ken­ne­tur­van kyse­lyn mukaan lii­an moni unoh­taa ottaa sen mukaan­sa. Pyö­rän valot ovat tar­peen sekä pimeil­lä poluil­la että valais­tuil­la kaduilla.


3G-verk­ko­yh­tey­det sam­mu­vat Oulun seudulla

DNA Oyj:n ja Telia Fin­land Oyj:n yhtei­so­mis­tuk­ses­sa ole­va Suo­men Yhteis­verk­ko on aja­mas­sa alas 3G-verk­ko­aan Itä- ja Poh­jois-Suo­men alueil­la. Samal­la sul­je­taan myös Telian ja DNA:n omat 3G-ver­kot. Eli­sa Oyj on puo­les­taan sul­ke­nut oman 3G-verk­kon­sa jo vii­me vuon­na. Täl­lä vii­kol­la ver­kon alas­ajo on meneil­lään Oulun ja Kem­pe­leen alueil­la, ja ensi vii­kol­la työ ete­nee muun muas­sa Iin kun­nan alueella.


Kol­jus­sa Kajahti

Kol­jus­sa Kajah­ti jäl­leen upeas­ti, kun Halo­sen­lah­den kyläyh­dis­tys jär­jes­ti lau­an­tai­na 31.8. jo perin­teek­si muo­dos­tu­neen tapah­tu­man. Ohjel­mas­ta löy­tyy mie­len­kiin­tois­ta näh­tä­vää ja kuul­ta­vaa kai­ke­ni­käi­sil­le. Illan aloit­ti­vat tai­ku­rit, jon­ka jäl­keen tans­siy­lei­sö pää­si laval­le pyö­räh­te­le­mään. Hen­rik Lind­strö­min ja Mar­ko Sipo­lan duo soi hie­nos­ti, ja lop­puil­las­ta Mika Kai­nuan trio vil­lit­si ylei­söä. Illan kruu­na­si upea ilo­tu­li­tus Halo­sen­lah­den yllä.