Yksi­kin kesä­ka­na tuo muka­naan aimo sal­kul­li­sen byrokratiaa

*** Local Caption *** Kanan kesŠ voi alkaa, kun kesŠkanalan pitŠjŠ on tutustunut Ruokaviraston muistilistaan kesŠ- ja harrastekanojen pitŠjŠlle ja hoitanut byrokratian kuntoon.

Kesä­ka­na on kiva kave­ri, mut­ta kanan otta­mi­nen ei onnis­tu aivan het­ken mie­li­joh­tees­ta. Kano­jen pitä­mi­seen liit­tyy mel­koi­nen mää­rä perus­tel­tua byro­kra­ti­aa, joka kos­kee myös väliai­kai­ses­ti kesä­ka­no­ja pitä­vää eikä ole riip­pu­vai­nen kano­jen määrästä.

– Kano­jen luku­mää­räl­lä ei ole mer­ki­tys­tä, lais­ta ja ase­tuk­sis­ta tule­vat vaa­ti­muk­set kos­ke­vat samal­la lail­la yhtä kuin kah­ta­kym­men­tä­kin kanaa pitä­vää, yli­tar­kas­ta­ja Hele­na Hepo­la Ruo­ka­vi­ras­tos­ta vahvistaa.

Ruo­ka­vi­ras­ton verk­ko­si­vul­la on jul­kais­tu muis­ti­lis­ta kano­jen otta­mis­ta har­kit­se­val­le. Lis­ta löy­tyy Ruo­ka­vi­ras­ton sivuil­ta näp­pä­räs­ti syöt­tä­mäl­lä sivus­ton etusi­vul­ta löy­ty­vään haku­kent­tään sanat ”muis­ti­lis­ta kesä-”. Samal­la haul­la löy­tyy muis­ti­lis­ta myös kesä­lam­pai­den pitäjälle.

Lis­tal­le on koot­tu yhdek­sän koh­taa, jot­ka pitää hoi­taa kun­toon. Vaik­ka lis­ta saat­taa kuu­los­taa pit­käl­tä ja aiheut­taa jon­kin ver­ran työ­tä, kysees­sä on Ruo­ka­vi­ras­ton pyr­ki­mys hel­pot­taa kano­jen pidos­ta kiin­nos­tu­nei­den selvittelytyötä.

– Lis­ta koot­tiin, kos­ka asias­ta tuli pal­jon kyse­lyi­tä. Lis­taa on yri­tet­ty tuo­da medias­sa esil­le ja jon­kin ver­ran sii­tä on näky­nyt­kin mai­nin­to­ja, joten kano­jen otta­mis­ta har­kit­se­vil­le on aina­kin ollut tie­toa tar­jol­la, Hepo­la kertoo.

Vas­tuu vaa­ti­mus­ten saat­ta­mi­ses­ta kun­toon on kano­jen otta­jal­la. Jos kysees­sä on muu­ta­mak­si kuu­kau­dek­si tilal­ta lai­nat­ta­vien kano­jen otta­mi­nen, vink­ke­jä kano­jen pidos­ta voi kysyä kanat lai­naa­val­ta tuottajalta.

– Hyvä toi­min­ta­ta­pa oli­si, että tuot­ta­jat vink­kai­si­vat kesä­ka­no­jen otta­jil­le täl­lai­sen muis­ti­lis­tan ole­mas­sao­los­ta. On tär­ke­ää pereh­tyä etu­kä­teen muu­ten­kin eläin­la­jiin, jon­ka on hank­ki­mas­sa, sen ruo­kin­taan ja hoitoon.

Kesä­ka­ve­rien hank­ki­jan kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mio­ta var­sin­kin lis­tan koh­taan nume­ro nel­jä. Koh­das­ta löy­tyy link­ki oppaa­seen, johon on koot­tu kano­jen pitoa kos­ke­vien eläin­suo­je­lusää­dös­ten sisäl­töä, muun muas­sa pito-olo­suh­tei­ta kos­ke­via vaatimuksia.

– Kan­nat­taa tutus­tua myös sivus­toon elaintieto.fi. Siel­lä on tie­toa useam­man­kin eläin­la­jin hyvin­voin­tia kos­kien, Hepo­la vinkkaa.

Lai­ta nämä kun­toon, niin kana saa tulla

Rekis­te­röi­dy kano­jen pitä­jäk­si kun­ta­si maa­seu­tu­toi­meen tai säh­köi­sen asioin­nin kautta.

Kaa­va-alu­eel­la ota yhteyt­tä kun­ta­si ter­vey­den­suo­je­lu­vi­ran­omai­seen ja rakennusvalvontaan.

Seu­raa kano­jen ulko­na pitoon liit­ty­viä määräyksiä.

Tutus­tu kano­ja kos­ke­viin eläinsuojelusäädöksiin.

Tutus­tu ulko­mail­ta tuo­ta­vien kano­jen tuontivaatimuksiin.

Huo­leh­di sal­mo­nel­lan sekä mui­den tau­tien vastustamisesta.

Lää­kin­näl­li­sen hoi­don ja kuol­lei­den eläin­ten luku­mää­rän kir­jan­pi­to kuntoon.

Tutus­tu kano­jen teu­ras­tus- ja lopetusohjeisiin.

Sel­vi­tä, miten kuol­leen tai lope­te­tun kanan voi hävittää.

Kaik­kiin koh­tiin saat perus­teel­lis­ta lisä­tie­toa Ruo­ka­vi­ras­ton muis­ti­lis­tas­ta kesä- ja har­ras­te­ka­no­jen pitä­jäl­le. Lis­tan löy­dät syöt­tä­mäl­lä Ruo­ka­vi­ras­ton net­ti­si­vun haku­kent­tään sanat ”muis­ti­lis­ta kesä-”.

Läh­de: Ruokavirasto

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.