Kesäkana on kiva kaveri, mutta kanan ottaminen ei onnistu aivan hetken mielijohteesta. Kanojen pitämiseen liittyy melkoinen määrä perusteltua byrokratiaa, joka koskee myös väliaikaisesti kesäkanoja pitävää eikä ole riippuvainen kanojen määrästä.
– Kanojen lukumäärällä ei ole merkitystä, laista ja asetuksista tulevat vaatimukset koskevat samalla lailla yhtä kuin kahtakymmentäkin kanaa pitävää, ylitarkastaja Helena Hepola Ruokavirastosta vahvistaa.
Ruokaviraston verkkosivulla on julkaistu muistilista kanojen ottamista harkitsevalle. Lista löytyy Ruokaviraston sivuilta näppärästi syöttämällä sivuston etusivulta löytyvään hakukenttään sanat ”muistilista kesä-”. Samalla haulla löytyy muistilista myös kesälampaiden pitäjälle.
Listalle on koottu yhdeksän kohtaa, jotka pitää hoitaa kuntoon. Vaikka lista saattaa kuulostaa pitkältä ja aiheuttaa jonkin verran työtä, kyseessä on Ruokaviraston pyrkimys helpottaa kanojen pidosta kiinnostuneiden selvittelytyötä.
– Lista koottiin, koska asiasta tuli paljon kyselyitä. Listaa on yritetty tuoda mediassa esille ja jonkin verran siitä on näkynytkin mainintoja, joten kanojen ottamista harkitseville on ainakin ollut tietoa tarjolla, Hepola kertoo.
Vastuu vaatimusten saattamisesta kuntoon on kanojen ottajalla. Jos kyseessä on muutamaksi kuukaudeksi tilalta lainattavien kanojen ottaminen, vinkkejä kanojen pidosta voi kysyä kanat lainaavalta tuottajalta.
– Hyvä toimintatapa olisi, että tuottajat vinkkaisivat kesäkanojen ottajille tällaisen muistilistan olemassaolosta. On tärkeää perehtyä etukäteen muutenkin eläinlajiin, jonka on hankkimassa, sen ruokintaan ja hoitoon.
Kesäkaverien hankkijan kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin listan kohtaan numero neljä. Kohdasta löytyy linkki oppaaseen, johon on koottu kanojen pitoa koskevien eläinsuojelusäädösten sisältöä, muun muassa pito-olosuhteita koskevia vaatimuksia.
– Kannattaa tutustua myös sivustoon elaintieto.fi. Siellä on tietoa useammankin eläinlajin hyvinvointia koskien, Hepola vinkkaa.
Laita nämä kuntoon, niin kana saa tulla
Rekisteröidy kanojen pitäjäksi kuntasi maaseututoimeen tai sähköisen asioinnin kautta.
Kaava-alueella ota yhteyttä kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan.
Seuraa kanojen ulkona pitoon liittyviä määräyksiä.
Tutustu kanoja koskeviin eläinsuojelusäädöksiin.
Tutustu ulkomailta tuotavien kanojen tuontivaatimuksiin.
Huolehdi salmonellan sekä muiden tautien vastustamisesta.
Lääkinnällisen hoidon ja kuolleiden eläinten lukumäärän kirjanpito kuntoon.
Tutustu kanojen teurastus- ja lopetusohjeisiin.
Selvitä, miten kuolleen tai lopetetun kanan voi hävittää.
Kaikkiin kohtiin saat perusteellista lisätietoa Ruokaviraston muistilistasta kesä- ja harrastekanojen pitäjälle. Listan löydät syöttämällä Ruokaviraston nettisivun hakukenttään sanat ”muistilista kesä-”.
Lähde: Ruokavirasto
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.