Tuulenpuuskat kuuluvat varsinkin syksyyn. Mutta mistä puuska saa voimansa ja miksi puuska aikanaan myös pysähtyy? Kysyimme asiaa Ilmatieteen laitoksen asiantuntijalta.
– Tuuli on ilman liikettä korkeammasta ilmanpaineesta matalampaan. Tuuli on myös kolmiulotteinen, se voi puhaltaa myös ylhäältä alaspäin. Tässä on yksi selitys tuulenpuuskien synnylle, meteorologi Lea Saukkonen kertoo.
Maanpinnan rosoisuus synnyttää tuulessa kitkaa, joka hidastaa sen liikettä lähellä maanpintaa ja synnyttää myös turbulenssia eli ilman pyörteisyyttä. Ilman pyörre voi napata ylemmästä ilmakerroksesta voimakkaamman tuulen ja tuoda sen maan pinnalle. Näin syntyy tuulenpuuska, jolla on eri nopeus ja mahdollisesti myös eri tuulensuunta kuin vallitsevalla tuulella.
Tuulen puuskaisuuteen siis vaikuttaa ilman pystysuuntainen liike, jota esiintyy erityisesti kylmissä ilmavirtauksissa.
– Maan pinnalla kitkasta johtuen ilmavirtauksiin syntyy monenlaista kiemuraa. Savupiipun savusta voi nähdä, miten moninaista ilman liike on.
Kuuropilvien yhteydessä esiintyvää nousevaa ilmavirtausta kutsutaan konvektioksi. Kuuropilven synnyttämä voimakas tuulenpuuska on seurausta konvektiopuuskasta, joka tuo ylemmän ilmakehän voimakkaan tuulen maanpinnalle. Lisäksi kuuropilveen liittyvä sade viilentää ilmaa pilven alapuolella ja näin voimistaa maata kohti suuntautuvaa ilman liikettä.
Maan pinnan kohdatessaan tuuli kääntyy maan pinnan suuntaiseksi ja sen suunta voi olla päinvastainen kuin vallitseva tuulen suunta on. Tätä suuntaa voi itse arvioida jo ennen kuin puuska iskee.
– Korkeita kumpupilviä seurailemalla voi arvata, mihin suuntaan puuska puhaltaa. Korkeat, konvektiiviset pilvet synnyttävät puuskia, jossa ilma virtaa maan pinnalla pilvestä ulospäin, Saukkonen kertoo.
Kuuropilvet voivat synnyttää myös puuskarintamia. Usein silloin on kyse useampisoluisesta ukkoskuurosta, jossa soluihin liittyvät voimakkaat puuskat yhdistyvät yhdeksi puuskarintamaksi.
– Syntyy ulospäin pilvestä suuntautuva puuskarintama, joka voi kaataa puitakin. Kaatuneista puista on helppo tunnistaa, onko alueella ollut puuskarintama vai trombi. Jos puut ovat kuin haravalla yhteen suuntaan vedettyjä, on kyse yhteen suuntaan puhaltaneesta puuskasta.
Jos taas puut ovat kuin vispilällä hämmennettyinä sikin sokin, on alueella riehunut trombi.
Turbulenssi on kaoottinen ilmiö, joten ilma ei pyöri tasaisesti yhdessä kohdassa. Niinpä tuulenpuuskakin kestää vai hetken. Puuskan jälkeen maan pinnassa puhaltava tuuli jatkaa matkaansa samaan suuntaan ja samalla nopeudella kuin ennen puuskaa.
Tämän hetkellisyyden takia puuskatuulen voimakkuuttakin mitataan eri tavalla kuin keskimääräisen tuulen voimakkuutta. Keskituulen voimakkuutta mitataan viiden metrin korkeudesta 10 minuutin aikajaksolla. Puuskien voimakkuutta mitattaessa aikajakso on vain kaksi minuuttia.
– Nykyisillä mittareille pystytään jo paljon lyhyempiinkin mittauksiin. Maksimituulenpuuskia mitattaessa voidaan mitata vain sekunninkin mittaisia puuskia, Saukkonen sanoo.
Vaikka kovilla pakkasilla ei juuri tuule, puhaltavat kovimmat myrskymme kuitenkin talvisaikaan. Tämä on varsinkin metsien onni.
– Joskus on kovia syysmyrskyjäkin, mutta voimakkaimmat myrskyt ovat talvella. Silloin puut on onneksi jäädytetty maahan kiinni, ja tarvitaan paljon kovempi tuuli tuhojen tuottamiseen. Koillis- ja itämyrskyt aiheuttavat meillä suurimmat tuhot, koska rannikon puut kestävät parhaiten lounaasta ja lännestä puhaltavaa tuulta.